Economic Local

O afacere model a țăranilor români. Doi tineri din Iași sunt dovada că se pot face bani din asta chiar și în vremuri dificile pentru fermieri

Publicat: 16 nov. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
O afacere model a țăranilor români. Doi tineri din Iași sunt dovada că se pot face bani din asta chiar și în vremuri dificile pentru fermieri

Sunt singurii din această zonă a Iașului care dețin o afacere în domeniul zootehnic și care încă supraviețuiesc pe piața dominată de exporturi. Tinerii ingineri spun că situația este la fel de grea și la alte ferme din Europa.

„Fermieri din toată Europa se confruntă cu această problemă. Și în Olanda se închid ferme, nu doar în România. Prețul este mic peste tot”, susțin tinerii agricultori.

Aceștia povestesc despre situația reală cu care se confruntă fermierii care dețin ferme zootehnice.

Ferma Boghian, afacere cu vaci de lapte

Ideea de a deveni fermieri le-a venit după ce au devenit specialiști cu diplomă în domeniul zootehnic. Treptat, au dezvoltat un business de durată care i-a plasat în rândul fermierilor perseverenți, muncitori, care, deși au vrut să renunțe de multe ori, nu s-au văzut făcând altceva. Ștefan și Codrin Boghian sunt doi frați care au pus pe picioare o fermă cu vaci de lapte. Producția lor ajunge la unul din cei mari procesatori de lapte din țară, care apoi îl vinde tot în România. Aceștia povestesc cum a început totul.

„Eu și fratele meu suntem ingineri zootehniști. Ne-a venit o idee și am pus-o în practică. Am început ferma cu pași mici. Am cumpărat zece vițele și treptat am ajuns la 160 de vaci din rasa Holstein, câte avem acum. Tot ce am câștigat am reinvestit. Am făcut și credite ca să ne descurcăm. Aveam aceleași probleme ca toată lumea. Forța de muncă lipsește și muncim noi pentru oamenii lipsă. Prețul laptelui e mic. Dar nu ne descurajăm”, spune Ștefan Boghian.

Laptele ajunge la un singur procesator

Ferma lor este singura din comuna Prisăcani și din comunele limitrofe care încă produce lapte și îl și vinde către unul din marii procesatori din țară. Aceștia au pus la punct un sistem care i-a ajutat să reziste pe piață. Muncesc mult, produc furajele și lucrează cel mai mult la „bunăstarea vacilor”, după cum spune chiar unul din inițiatorii afacerii. După ce mulg vacile care produc aproape 25 litri de lapte pe zi, fiecare, toată producția ajunge la compania Dorna.

„Avem un singur client de vreo 10-12 ani. Noi am construit totul pas cu pas. Muncim mult pentru că suntem nevoiți. Aici, în fermă, muncești un an de zile ca să ai furajul. Vaca trebuie mulsă de două ori pe zi, 365 de zile din 365. Numai când plouă mai stăm puțin”, râde Ștefan Boghian.

Roboții vor înlocui oamenii

Acesta povestește că a acumulat experiență la o firmă străină și a învățat lucruri noi din domeniu și de la alți fermieri din țară și din străinătate.

„Am lucrat la o firmă străină, olandeză, care avea un sediu în Bacău, care implementa tehnologii moderne, la vremea respectivă. Acolo am învățat multe despre utilaje moderne. Dacă se menține criza aceasta de personal este posibil să trecem la roboți. Am colegi cu ferme în sudul țării care folosesc roboți. În Olanda, în țările europene, se folosesc roboții. Doi roboți te scutesc de 3 ore de muncă. De exemplu, fermierul nu se mai trezește la 5, ci la 7 dimineața, dar te pui la somn la două noaptea”, spune fermierul.

Acesta explică avantajele și dezavantajele utilizării roboților în zootehnie.

„Trebuie să verifici în permanență să nu pice curentul, să nu se defecteze roboții. Dacă faci o astfel de investiție, trebuie să o calculezi foarte bine. Aerul din fermă trebuie să fie închis, să nu fie căldură. Ceea ce nu este posibil pentru că vacile au nevoie de oxigen. Sunt multe detalii care trebuie luate în calcul”, mai spune Ștefan Boghian.

Probleme și la fermele din străinătate

Prețul pentru un litru de lapte este în prezent 1,5 lei. Un preț mic pentru fermieri, ceea ce duce la falimentarea unor afaceri zootehnice din țară.

„Treaba e simplă. Prețul este mic dacă există producție. Dacă e invers, crește prețul. Cine rezistă, bine. Cine nu, asta e. La noi prețul e mic și la fel e și în fermele din estul Europei. În Anglia, Olanda. Fermieri din toată Europa se confruntă cu această problemă. Și în Olanda se închid ferme, nu doar în România. Prețul este mic peste tot. Să vă dau un exemplu. În estul Europei au ferme de sute de generații. Fiecare generație a adus ceva în fermă. Noi nu putem face totul într-o singură generație”, spune ieșeanul.

Fermierul susține că și în alte state europene există probleme în ferme.

„Fără supărare, există supraproducție de lapte. Peste tot, nu doar în țară. Și fermierii din afară au probleme. Ei au alte restricții, sunt la alt nivel. Soluția pentru toți este piața laptelui”, mai spune inginerul.

Acesta crede că situația nu va fi roz în viitor. „Sunt șanse mari să se mai închidă multe ferme”, susține Ștefan Boghian.

De multe ori, atât el, cât și fratele său, s-au gândit să pună lacătul pe fermă.

„În fiecare zi mă gândesc să renunț la afacere. Nu sunt câștiguri extraordinar de mari. Noi mai mult supraviețuim, încercăm să rezistăm „, mai spune fermierul.

Adauga un comentariu