Actualitate

O boală foarte gravă care afectează creierul face din ce în ce mai multe victime! Două studente au fost la un pas de deces! Medicii sunt în alertă și trag un semnal de alarmă

Publicat: 10 dec. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
O boală foarte gravă care afectează creierul face din ce în ce mai multe victime Două studente au fost la un pas de deces Medicii sunt în alertă și trag un semnal de alarmă

Se înmulțesc cazurile de meningoencefalită. Două studente din Iași au fost la un pas de a-și pierde viața din cauza acestui diagnostic. Medicii susțin că, în cazul în care boala nu este descoperită la timp, se poate ajunge la deces. Aceștia enumeră o serie de simptome la care trebuie să fim atenți.

Două tinere au ajuns de urgență la spital după ce au prezentat febră, dureri de cap, vărsături în jet, simptome care s-au instalat brusc. După investigațiile de specialitate, medicii au constatat că este vorba despre meningoencefalită, o boală extrem de gravă, care în sezonul rece face cele mai multe victime. Una dintre tinere a fost în comă de gradul IV, starea ei îmbunătățindu-se ulterior. Cealaltă a suferit o formă mai ușoară a bolii. Medicii trag un semnal de alarmă și avertizează că în cazul în care aveți simptomele specifice și nu vă prezentați la spital, se poate ajunge chiar și la deces.

A ieșit din comă de gradul IV

Un caz extrem de grav a fost înregistrat în aceste zile la Spitalul „Sf. Spiridon”. O tânără de 21 de ani din Bacău, studentă în Iași, a fost la un pas de a-și pierde viața. Aceasta a ajuns la Unitatea de Primire Urgențe a spitalului, într-o stare gravă. Tânăra a fost în comă de gradul IV. În urma unui computer tomograf, medicii i-au pus diagnosticul de meningoencefalită. Aceasta a fost transferată la Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva”, unde a primit îngrijiri speciale.

„Pacienta ajunsă în stare gravă la spital este acum mai bine, dar în continuare sub atenta supraveghere a medicilor. Nu avem încă factorul infecțios pentru a depista cauza care a provocat declanșarea bolii”, spune Dr. Carmen Dorobăț, manager al Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Al doilea caz de meningoencefalită în ultima săptămână

Al doilea caz este tot al unei tinere domiciliate în Bacău, dar care locuiește în Iași. Aceasta a ajuns la spital după ce a observat o înrăutățire a stării de sănătate. După câteva zile de febră și vărsături pe care a încercat să le stăpânească prin medicamentație, aceasta a ajuns de urgență la spital după un apel la 112.

” Pacienta se află acum sub îngrijirea medicilor specialiști. După externarea din spital, pacienții diagnosticați cu meningoencefalită sunt urmăriți de către medic timp de câteva luni de zile, în funcție de evoluția bolii. De obicei, meningoencefalita debutează cu febră, dureri de cap, vărsături în jet, simptome care se instalează brusc, dar în unele cazuri și treptat. Persoanele care prezintă astfel de simptome sunt îndrumate să se prezinte de urgență la medic, deoarece boala poate lăsa sechele grave asupra creierului”, mai adaugă medicul ieșean.

Indicații după externare

După externarea din spital, medicii oferă o serie de recomandări pacienților. Aceștia trebuie să respecte cu strictețe indicațiile, pentru a evita posibilele complicații. Astfel, pacienții trebuie să evite efortul fizic și psihic, activitățile solicitante, le este interzis consumul de alcool, ciocolată, sucuri acidulate și cafea. Meningoencefalita este o inflamație a creierului, care, nediagnosticată la timp, poate avea repercusiuni grave asupra pacientul, fiind de multe ori fatală.

Adauga un comentariu