National

O directoare din Tulcea a construit o școală de la zero: Am preluat şcoala cu moloz, dărâmături şi 29 de ani în spinare

Publicat: 17 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
O directoare din Tulcea a construit o școală de la zero Am preluat şcoala cu moloz dărâmături şi 29 de ani în spinare
Antoneta Împuşcatu este directoarea unei școli din Tulcea

O directoare dintr-o comună micuţă din Tulcea a devenit o femeie extrem de apreciată în comunitate. Aceasta a construit o școala de la zero. Femeia mărturiseşte că în momentul în care aceasta a venit în localitate a găsit o şcoală cu moloz, dărâmături.

Femeia nu s-a lăsat prea mult dezarmată de peisajul şocant şi, încet încet, a început demersurile pentru reconstrucţia şcolii.

A ajuns în satul din Tulcea după ce nu existau posturi libere în alte orașe

Antoneta Împușcatu povesteşte prima ei întâlnire cu mediul şcolar din satul tulcean I.C. Brătianu. Profesoară îşi aduce aminte faptul că școala era o ruină plină de moloz. Profesorul în vârstă de 54 de ani a absolvit Facultatea de Chimie și de Fizică a Universității din București şi după câțiva ani petrecuţi în Piatra Neamţ a ajuns la Școala Gimnaziala Ion Creanga din satul amintit mai sus.

Aceasta a povestit jurnaliştilor că nu s-a gândit la început că va preda mult timp în localitate. Totuşi, dintr-o soluţie temporară, postul a devenit un angajament de lungă durată. Profesoara preda cursuri de fizică, biologie dar şi de chimie şi este directoarea școlii de 25 de ani.

„Plecasem de la o şcoală care avea mulţi elevi într-o clasă şi ajunsesem la o şcoală din mediul rural, cu copii puţini şi cuminţi. A fost o diferenţă mare, dar m-a surprins plăcut“, povesteşte Antoneta Împuşcatu.

„Cred că eram persoana care făcea lucrurile cu responsabilitate. Nu amestecam niciodată treburile. Ora era oră, joacă era joacă. Colegii mei mai în vârstă, probabil şi din cauza plictiselii, mai amânau începutul de oră sau mai scurtau orele. Cred că, pentru colegii mei profesori care m-au ales, asta a contat“.

Ruina a devenit o şcoală modernă

Primul ei contact cu școala a fost un adevărat şoc pentru profesoara. Aceasta povesteşte că atunci când a preluat unitatea de învăţământ, totul era o ruină. Zidurile din jurul şcolii erau dărâmături şi totul era un dezastru:

„Am preluat şcoala cu moloz, dărâmături şi 29 de ani în spinare“, spune amuzată Toni, aşa cum o strigă şi colegii, dar şi elevii.

Şcoala este una modernă. În cei 25 de ani de când este director, școala arata la standarde europene. A construit o altă clădire care are cinci săli de clasă, a reconstruit grupurile sanitare, a construit până şi o clădire în care funcţionează grădiniţă. Iar curtea şcolii este total amenajata. Oamenii cu suflet mari au fost alături de profesor şi au donat sume de bani necesare racordării şcolii la apă potabilă.

Încet, dar sigur, şcoala a obţinut mai multe fonduri. Aşadar, unitatea de învăţământ are laptopuri şi calculatoare dar şi centrale pe lemne. Pentru ca totul să fie cât mai sigur pentru micuţii care ajung să înveţe la scoală, profesoară mai are un singur gând. Şi-ar dori cu ardoare să instaleze un sistem de supraveghere dar şi să cumpere mai multe proiectoare video.

Care este secretul femeii

Directoarea Antoneta Împușcatu consideră că nu ar fi putut reuşi dacă nu ar fi avut susţinerea tuturor colegilor şi a oamenilor de bună credinţă. De fiecare dată când aceasta a lansat o propunere s-a bucurat de susţinerea tuturor profesorilor.

„Cred că relaţia dintre mine şi colegii mei s-a construit prin ceea ce am făcut împreună. Nimic din ceea ce fac nu este o acţiune individuală. Când lansez o propunere, unii colegi se implică, iar alţii, nu, probabil din motive personale, dar asta nu va conta deloc în relaţia mea cu ei. Suntem toţi colegi, iar funcţia de director este doar ceva scris într-un act“, rezumă Antoneta Împuşcatu relaţia pe care o are cu profesorii de la şcoala pe care o conduce. Antoneta Împuşcatu a dărâmat zidurile care existau între director şi profesori. Şcoala Gimnazială „Ion Creangă“ se numără printre puţinele din ţară care nu au cancelarie.

Adauga un comentariu