Prima pagină » International » O dronă rusească a lovit structura de protecție a centralei nucleare de la Cernobîl. „Dacă explozia lovea cu 15 metri mai la stânga, s-ar fi produs un accident nuclear major”
O dronă rusească a lovit structura de protecție a centralei nucleare de la Cernobîl. „Dacă explozia lovea cu 15 metri mai la stânga, s-ar fi produs un accident nuclear major”

O dronă rusească a lovit structura de protecție a centralei nucleare de la Cernobîl. „Dacă explozia lovea cu 15 metri mai la stânga, s-ar fi produs un accident nuclear major”

07 apr. 2025, 23:01, 3 ,
Redacția BZI în International

Situația din Ucraina devine tot mai alarmantă, în special după ce o dronă rusească a lovit pe 14 februarie 2025 structura de protecție a centralei nucleare de la Cernobîl. Potrivit autorităților ucrainene, explozia a provocat pagube semnificative noii incinte de izolare, construcție menită să limiteze răspândirea radiațiilor de la vechiul reactor avariat în 1986.

Grigory Ishchenko, președintele Agenției de Stat pentru Gestionarea Zonei de Excludere, a declarat că drona a avariat, atât învelișurile exterioare, cât și echipamentele principale din interiorul structurii.

„Consecințele ar fi putut fi catastrofale. Dacă explozia lovea cu 15 metri mai la stânga, s-ar fi produs un accident nuclear major”, a avertizat acesta.

Aproximativ 50% din partea nordică a sarcofagului a fost afectată

După impact, sistemele de securitate au reacționat ca în cazul unei activități seismice, iar alarma de incendiu s-a activat automat. Specialiștii de la Greenpeace Ucraina estimează că aproximativ 50% din partea nordică a sarcofagului a fost afectată. Acoperișul protector, construit cu mari eforturi și instalat în 2018, nu își mai poate îndeplini complet rolul de barieră împotriva scurgerilor radioactive.

Shaun Burnie, expert nuclear din partea Greenpeace, avertizează că întregul plan pe termen lung de demontare controlată a vechiului reactor este acum pus în pericol: „Această structură a fost gândită pentru a izola gaze, aerosoli și praf radioactiv. Acum integritatea sa este compromisă.”

Pentru remedierea situației au fost trimise echipe din mai multe țări europene, dar până în prezent nu au reușit să stabilizeze complet zona.

În 1986, România a fost printre țările afectate de norul radioactiv provenit de la Cernobî

În 1986, România a fost printre țările afectate de norul radioactiv provenit de la Cernobîl, dar informațiile au ajuns cu întârziere la populație. Autoritățile comuniste au recunoscut situația abia la câteva zile după ce direcția vântului a purtat radiațiile peste teritoriul românesc. Mii de oameni au fost afectați de cancer tiroidian și alte boli grave, iar numărul cazurilor de leucemie a crescut în anii ce au urmat.

Astăzi, după aproape 39 de ani, țara noastră riscă din nou să se confrunte cu un pericol invizibil, dar letal. Deși nivelurile de radiație nu au crescut încă peste limitele de siguranță, specialiștii avertizează că orice deteriorare suplimentară a structurii ar putea duce la eliberarea de materiale radioactive în atmosferă.

Bugetul.ro
S-a terminat pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone. Decizia justiției confirmă eșecul autorității în procesele contra marilor bănci din România
redactia.ro
Iubita lui Rareș Ion rupe tăcerea. Acuzații grave la adresa lui Maru după ce tânărul de 20 de ani și-a pierdut viața
Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
a1.ro
Craniu şi alte rămăşiţe umane de peste 5000 de ani, descoperite în Prahova. Cum arată și în ce stare sunt osemintele
Playtech.ro
Oraşul în care nu ai voie să te naşti. Este chiar în Europa
observatornews.ro
Filmul morţii lui Rareş Ion. Maru l-a instigat să se injecteze "în venă sau în cap", apoi nu a vrut să sune la ambulanţă ca să nu-şi facă probleme
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
A murit Julieta Szönyi, actrița care a cucerit România cu roluri memorabile. A jucat și cu Belmondo
SportpeSurse
Minune de Paște! Michael Schumacher s-a deplasat să-și vadă nepoata
Playtech.ro
Ce este ploaia însângerată, fenomenul care va ajunge şi în România în următoarele zile. Afectează toată Europa
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Ilie Bolojan a semnat miercuri seară, TOŢI părăsesc funcţia imediat ce decretele apar în Monitorul Oficial
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Oana Roman, NERVOASĂ pe Calina. Fiica Catincăi, în centrul unui mare scandal. Mătușa ei dă de pământ cu ea: Am tolerat prea mulți ani această situație
redactia.ro
Ce s-a descoperit la autopsia lui Rareș Ion. De ce a murit, de fapt, tânărul care era prieten cu Vlad Pascu
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO
Comentarii
  • Ce sa le ceri mujicilor,popor de neanderthalieni!

  • ‘tu-i in gura de imbecili!
    Inchisi in sarcofag ar trebui.

  • E o minciuna gogonata.
    Ca sa loveasca sarcofagul, ar fi trebuit sa aiba o tinta in apropiere. Care tinta, cand in jurul centralei este o zona de excludere cu raza de 30 km?
    Pe urma, care sarcofag si ce putea el pati? Primul sarcofag are 400 de mii de metri cubi de beton si peste 7000 de tone otel. Intre 2026 si 2018, primul sarcofag a fost dublat de un al doilea sarcofag, construit de francezi. Trebuie sa fii complet atehnic ca sa crezi ca un copter poate avaria o astfel de structura. Si ca poate zbura peste 200 de km. Cernobilul este la granita cu Belarus, nu cu Rusia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`