O echipă de opt cercetători chinezi a făcut câteva descoperiri senzaționale pe un sit arheologic dintr-o localitate din Iași. Aceștia lucrează împreună cu specialiștii români pentru a aduce explicații asupra unui fenomen incredibil
Începând cu anul 2019, Institutul de Arheologie din Beijing a început finanțarea unui proiect de săpături arheologice în localitatea Dobrovăț. Este vorba despre o așezare din perioada culturii Cucuteni, veche de 6000 de ani. Între cultura Cucuteni și cultura YangShao, din China, este o asemănare foarte mare la ceramica pictată, iar specialiștii încearcă să afle cum a fost posibil acest lucru.
O echipă de cercetători chinezi lucrează pe un sit de la marginea Iașului
În anul 2018, un localnic din Dobrovăț a observat un obiect ceramic pictat îngropat parțial. Acesta l-a scos la suprafața și și-a dat seama că este ceva inedit. Bucata de ceramică a ajuns pe mâna arheologilor din Iași, care au realizat că în zonă există un sit important. Dr. arheolog Magda Lazarovici a făcut o expoziție în China, despre cultura Cucuteni, iar chinezii au văzut imediat asemănările dintre cele două culturi. Institutul de Arheologie de la Beijing finanțează o parte din proiect și a trimis un specialist ca să facă săpături. Coordonatorul sitului este dr. arheolog Magda Lazarovici împreună cu soțul ei, dr. prof. Gheorghe Lazarovici. Chengao Wen este arheologul din China care a venit în 2019, la Dobrovăț, având alături șapte studenți chinezi. Proiectul este pe o perioadă de cinci ani, însă în pandemie nu s-au mai organizat săpături, iar abia în 2023 au reluat lucrările.
„Anul acesta, marcăm al treilea an în care China și România colaborează la Dobrovăț. Deja suntem de o lună aici. Am continuat de unde am rămas anul trecut. Echipa noastră a reușit să descopere primul strat al unei locuințe, iar acum continuăm cu al doilea strat. De asemenea, am găsit un altar religios, aflat chiar în mijlocul locuinței cu numărul 7. Deocamdată, nu am găsit nicio figurină care să fie folosită la ritualuri. De asemenea, a mai fost găsit un topor de piatră, perforat, din păcate, nu mai era intact, ci doar o bucată din el. Ceramica din cultura Cucuteni și cea din cultura YangShao sunt extrem de asemănătoare, iar noi încercăm să ne dăm seama cum a fost posibil”, a precizat dr. Chenghao Wen, de la Institutul de Arheologie din Beijing.
Așezarea de la Dobrovăț se află la aproximativ 4 km de sat, la marginea pădurii Buda. Arheologii au descoperit mai multe elemente comune între cultura Cucuteni și cultura YangShao. În special, este vorba despre ceramica pictată care se aseamănă în proporție de 75 la sută.
„Am găsit, de asemenea, resturi de la flori, chiar și semințe carbonizate, dar acestea sunt din epoca bronzului sau fierului, deci mult mai aproape de zilele noastre. Este foarte interesant că aceste resturi sunt de la plante originare din China. Este foarte posibil ca să fi ajuns aici prin comerț sau migrare a unor oameni”, a mai spus cercetătorul chinez.
Chinezii sunt încântați de România
Arheologii chinezi sunt foarte încântați să lucreze la Dobrovăț, deoarece au parte de un loc liniștit și plin de natură. Aceștia locuiesc în sat, în niște căbănuțe, își gătesc singuri mâncarea și au parte de toate facilitățile necesare.
„Este frumos să lucrezi aici, avem o priveliște frumoasă, în special după ploaie, vedem norii lângă pădure. Este foarte liniște, plăcut, extrem de potrivit pentru cercetători. Este diferit de locul unde lucrez în China, acolo este mai mult câmpie, iar pădurile nu sunt atât de dese, precum aici. Uneori, ne simțim ca în vacanță aici, însă în primul rând suntem aici ca să ne facem treaba și să publicăm descoperirile”, a transmis dr. Chengao Wen.
La mijlocul lunii septembrie 2024, echipa din China se va reîntoarce la Beijing, iar lucrările vor fi oprite până la vara din 2025.
„Am venit împreună cu șapte studenți care mă ajută la săpături și la cercetare. Urmează să mai stăm cam până la mijlocul lunii septembrie, după care urmează să mergem înapoi în China, vom merge cu avionul până în Viena și de acolo schimbăm spre Beijing. Trebuie să fim acasă, alături de familie, deoarece începe Festivalul Lunii pe 17 septembrie, fiind o sărbătoare extrem de importantă pentru noi. Pe mine mă așteaptă acasă soția și fiica mea de un an și jumătate, poate că peste ani, când va crește, va veni cu mine în acest loc, să îi arăt unde lucram vara”, a încheiat dr. Chengao Wen.
Cercetătorii au primit ajutor de la o asociație
Cei care lucrează pe sit sunt voluntari, iar Asociația de Ajutor Intracomunitar „Dimitrie Cantemir” Cavaleri de Malta din Iași le-a sărit în ajutor cu diferite lucruri. Astfel, arheologii au primit alimente și produse din partea asociației.
„Și anul trecut, același lucru am făcut, îi ajutăm cu tot ce au nevoie, alimente, produse de igienă, instrumente. Cei care lucrează sunt voluntari, nu primesc foarte multe lucruri, iar noi vrem să sprijinim acest proiect, să fie dus la bun sfârșit. Ajutăm atât echipa din România, cât și echipa din China. Nu sunt singurele activități pe care noi le facem”, a spus Alexandru Filon, vicepreședintele asociației.
Cercetătorii chinezi mai au încă doi ani pentru a finaliza proiectul de la Iași, iar la final este posibil să aflăm care este legătura între cele două culturi.
Ei cum a fost posibil! Acum 6000 de ani, Dragonul Rosu era la Cucuteni. Bucurestiul nu exista acum 6000 de ani 🙂
Mi-ar place sa citesc mai multe stiri de acest gen. Este prea mult negativ in presa.
Incearcă TVR1,tvr 2,tvr3,tvr4,tvr5,tvr6,tvr7,tvr8,tvr9,tvr10,tvr11,tvr12,tvr13,tvr14…acolo ai stiri pozitive plătite din banii noștrii !🤪
Nu am tv. L-am vandut cand a iesit Basescu a doua oara.
vaneaza popandai ????? mananca cainii si pisicile de pe strazi????? Out!!!!………..
Bai Marius, da prost mai esti bai omule!
Se uita doar la hustler tv. De aia.