Razboi în Ucraina

O echipă ONU inspectează centrala Zaporojie după mai multe bombardamente ruseşti

Publicat: 21 nov. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
O echipă ONU inspectează centrala Zaporojie după mai multe bombardamente ruseşti
O echipă de experţi ai Organizaţiei Naţiunilor Unite analizează pagubele de la centrala nucleară Zaporojie după borbardamentele rusești

Luni, 21 noiembrie 2022, o echipă de experţi ai Organizaţiei Naţiunilor Unite analizează pagubele de la centrala nucleară Zaporojie după borbardamentele rusești care au avut loc sâmbăta şi duminică, 19 şi, respectiv, 20 noiembrie 2022. Rafael Grossi, şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) a menţionat ca cel care a tras asupra obiectivelor „se joacă cu focul”.

După eşecurile în regiunea Herson, forţele ruse au bombardat centrala nucleară Zaporojie. În ultimele zile, Rusia a lansat mai multe rachete care au vizat infrastructura civilă energetică.

O echipă ONU inspectează centrala Zaporojie după borardamentele ruseşti

Potrivit preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, centrala nucleară Zaporojie a fost bombardată în timp ce în estul ţării se dădeau lupte grele, în contextul în care forţele ruse au lovit poziţiile ucraineni de-a lungul liniei frontului.

Peste 12 explozii au zguduit centrala nucleară, conform AIEA. Rafael Grossi a subliniat că atacurile au fost foarte îngrijorătoare şi complet inacceptabile. Pentru bombardarea instalaţiei, Rusia şi Ucraina se învinovăţesc reciproc.

„Oricine se află în spatele acestor atacuri trebuie să se oprească imediat. După cum am mai spus, vă jucați cu focul!” a transmis Grossi într-un comunicat.

Potrivit echipei a AIEA aflată la faţa locului, au fost daune la unele clădiri, sisteme şi echipamente, dar niciuna dintre aceste avarii nu este critică pentru siguranţă şi securitatea nucleară.

Inspecţia AIEA, la trei obiective din Ucraina

Vă aducem aminte că anterior, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a vizitat două obiective ucrainene, la cererea autorităţilor de la Kiev, unde a făcut verificări cu privire la „bomba murdară” de care Ucraina a fost învinuită de Rusia.

Organismul de supraveghere nucleară al ONU a trimis o echipă pentru a inspecta două situri din Ucraina, la cererea guvernului, pentru a vedea dacă există semne de „activităţi nucleare nedeclarate”. Invitația Ucrainei de a vizita locațiile este un răspuns la acuzațiile recente ale Rusiei potrivit cărora două instituții din Ucraina ar fi fost implicate în pregătiri pentru producerea unei bombe murdare. Moscova nu a oferit nicio dovadă în acest sens.

„Am invitat AIEA să verifice, le-am acordat libertate deplină de acţiune la facilităţile relevante şi avem dovezi clare şi de necontestat că nimeni în Ucraina nu a creat sau nu creează „bombe murdare”. Şi singurul lucru care este murdar în regiunea noastră acum sunt şefii celor de la Moscova care, din păcate, au preluat controlul asupra statului rus şi terorizează Ucraina şi întreaga lume”, a afirmat Zelenski.

Anterior, centrala nucleară Zaporojie a fost deconectată de la rețeaua de electricitate. Aceste evoluții ce au loc la centrala nucleară vin în contextul în care Rusia și Agenția Internațională pentru Energie Atomică discută detaliile unei vizite a inspectorilor NATO la acest obiectiv nuclear. Potrivit presei de stat din Rusia, Moscova a aprobat vizita planificată misiunii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrala nucleară Zaporojie. Situată în sud-estul Ucrainei, centrală este ocupată de forţele ruse de câteva luni.

După mai multe bombardamete rusești repetate la centrala Zaporojie, au apărut îngrijorări cu privire la un accident grav la doar 500 km de locul celui mai grav accident nuclear din lume, dezastrul de la Cernobîl din 1986.

Adauga un comentariu