Marți, 14 iulie 2020, începând cu ora 15.00 în lumina reflectoarelor Studioului BZI LIVE este programată o ediție-dialog plină de profunzime, mesaj cultural cu tâlc și parfum de romantism! Invitat special este scriitorul Lucian Vasiliu, coordonatorul prestigioasei edituri Junimea Iași. Alături de domnia sa vor fi abordate aspecte ce țin de proiectele actuale și viitoare ale Junimii, realităţi din mediul cultural, literar autohton! Din viaţa scriitorimii care duce mai departe povestea superbă a elitei intelectuale a ţării ce-i are ca reper pe marii Titu Maiorescu, Mihail Kogălniceanu, Mihai Eminescu și Ion Creangă vor fi alte puncte atinse cu scriitorul Lucian Vasiliu. Pe de altă parte, având în vedere că a coordonat actualul Muzeu Național al Literaturii Române (MNLR) Iași, este membru marcant al Uniunii Scriitorilor din România (USR), filiala Iași, alături de acesta vor fi readuse în prim-plan gânduri și idei ce se vor axa pe nevoie de cultura în societatea contemporană, promovarea cât mai mult a valorilor literare în rândul noilor generații.
Cine este scriitorul Lucian Vasiliu
Valorosul scriitor și om de cultură Lucian Vasiliu, în 1973 a debutat în revista Convorbiri literare nr. 16 (40), 30 august, publicat de poetul Ioanid Romanescu. În 1974, vara primește repartiție la Biblioteca fostului Institutul Politehnic Gheorghe Asachi din Iași. Este angajat, prin transfer de la Biblioteca fostului Institutul Politehnic Gheorghe Asachi, la secția literatură a Complexului Muzeal Național Moldova. Inițial, va fi muzeograf la Casa cu turn din Dealul Copou, la expoziția permanentă Mihail Sadoveanu, apoi la casa junimistului Vasile Pogor. Un timp, va asigura îndrumare muzeală și la Bojdeuca lui Ion Creangă, cel mai vechi muzeu memorial literar din România, fondat în anul 1918.
Director al fostului Complex Muzeistic din Iași
În 1990, luna februarie este ales, în competiție, director al fostului Complex Muzeistic Iași care gestiona circa 22 de unități muzeale, cu patrimoniu cultural imens, inclusiv în județ, precum Muzeul Cucuteni, Muzeul Unirii de pe strada Alexandru Lăpușneanu, Castelul/ Muzeul de la Ruginoasa lui Cuza Vodă. Inițiază reapariția revistei „Dacia literară”. Din toamnă, va coordona Muzeul Literaturii Române din Iași.
În primăvara anului 1990, inițiază fondarea Societății Culturale „Junimea 90”, primul ONG cultural din zonă. 1992. Bursă de management cultural în Belgia, recomandat de Andrei Pleșu, ministrul culturii. 1992. Cofondator al editurii particulare „Canova” , împreună cu criticul literar Val Condurache și cu dramaturgul Aurel Andrei. Inițiază Festivalul național de poezie CONACHI, de la Tecuci, împreună cu Mariana Enache (Casa de Cultură a Municipiului), cu primarul Gheorghe Lazăr, cu poetul Dionisie Duma, cu jurnalistul Viorel Burlacu, cu profesorul, eseistul Ionel Necula. 1993. Inițiază primul Târg al cărților la Iași, în Parcul Copou, la Muzeul Mihai Eminescu. Pe nedrept și în maniera ticăloasă este hărţuit și acuzat inclusiv că a colaborat cu fosta Securitate. A fost vorba doar de atacuri murdare. Dovezile prezentate de către scriitor arătând că nu a avut legături pe acest plan. Din păcate, opinia publică a fost manipulata subtil de către detractori! Cu toate acestea, scriitorul Lucian Vasiliu a demonstrat, deşi nu ar fi trebuit, probitatea sa morală, profesională și intelectuală.
Membru marcant al Uniunii Scriitorilor din România
În 1995 este leş în Comitetul de conducere al Asociației Scriitorilor din Iași, în mai multe rânduri, precum și în Consiliul de conducere al Uniunii Scriitorilor. Va fi în echipă cu spirite civice relevante, precum Laurențiu Ulici, George Bălăiță, Gabriel Dimisianu, Eugen Negrici, Eugen Uricaru, Nicolae Prelipceanu.
1996. Inițiază suplimentele revistei „Dacia literară” . Prima apariție este antologia tinerilor autori, „Junimea, azi” , juni scriitori exprimați în spațiul cenaclurilor literare și al concursurilor de creație din atelierele muzeale. 2002 – 2004. Președinte al Filialei Iași a Uniunii Scriitorilor.
2004. Ordinul național „Meritul Cultural”, al Președinției Române, în grad de ofițer, categoria A, literatură. 2007. Coordonează, cu prioritate managerială, în acești 17 ani (1990 – 2007), ample lucrări de restaurare la casele de patrimoniu cultural de pe malul Şiretului (casa Vasile Alecsandri), de pe malul Prutului (muzeul familiilor pașoptist-junimist-interbelice Negruzzi), anexa casei primarului scriitor Nicolae Gane (cu intenția finalizării unui Centru al Muzeologiei literare – patrimoniu și cercetare)! Promovează lucrări consistente de restituire/ reconstituire, precum subteranele – monumente istorice de la sediul Junimii pogorene; amenajarea casei de oaspeți (fostul hambar al familiei Adela Kogălniceanu); finalizarea Galeriilor Pod Pogor-fiul; reformularea anexei administrative.
Din anul 2014 devine manager al editurii Junimea
Din 2014 devine manager, prin concurs, al Editurii Junimea. 2015. Fondează și coordonează revista „Scriptor” , proiect susținut de Primăria și Consiliul Local Iași, pe fond de CENTENAR național, unionist, 1917/19 – 2017/19, precum și în prag de… SEMICENTENAR al editurii JUNIMEA (1968/69-2018/19). 2016. Coordonează Premiile Naționale Negruzzi (200 de ani de familie exemplară), sub auspiciile editurii JUNIMEA, ale revistei SCRIPTOR, la inițiativa urmașilor familiei negruzziene (în principal dna Dana Konia-Petrișor, de la Paris), cu susținerea financiară a Domeniilor Lungu (notar Gabriela Lungu și ing. Vasile Lungu). Premiile sunt acordate, anual, pe fondul zilei naționale de 1 decembrie, având girul unui prestigios juriu.
2019. Primește, la fine de an, titlul, onorant, de Cetățean de onoare al municipiului Bârlad, urbea lui Tache, Ianke și Cădar. Primar: avocat Dumitru BOROȘ (PNL); președintă Comisie cultură prof. Elena Monu. 2020. Urmare demersurilor repetate, obține prin vot unanim, din partea Consiliului Local ieșean, spațiu pentru sediu adecvat instituției Junimea (mutată, în decursul celor 50 de ani de activitate, în șapte locuri de exprimare); respectiv, în edificiul din Parcul Copou, aripa occidentală, în vecinătate și dialog cu Muzeul „Eminescu” (component al MNLR Iași, finanțat de Consiliul Județean) și cu Casa de Cultură „Mihai Ursachi” (finanțată de Consiliul Local/ Primăria Iași). Noul sediu conține: redacție editura Junimea, redacție revista Scriptor, Galerii de grafică „Dragoș Pătrașcu”, librărie „Cezar Ivănescu”, spațiu pentru colocvii, dezbateri, pentru Clubul de promovare a cărților și dialogului „Junimea-Scriptor”(aflat în prag de circa 150 de ediții.
Urmăritorii noștri pot adresa întrebări la rubrica comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotianul.bzi