National

O femeie a murit din cauza unui cheag de sânge după ce a primit serul anti-COVID-19 dezvoltat de Johnson & Johnson

Publicat: 23 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
O femeie a murit din cauza unui cheag de sânge după ce a primit serul anti-COVID-19 dezvoltat de Johnson  Johnson
Vaccinul Johnson & Johnson

O americancă în vârstă de 50 de ani a murit din cauza unui cheag de sânge, la două săptămâni după ce a primit serul anti-COVID-19 dezvoltat de Johnson & Johnson. Este a zecea persoană confirmată public cu acest efect advers rar. Alte șase femei, toate între 18 și 50 de ani, au dezvoltat cheaguri de sânge la creier în combinație cu un număr scăzut de trombocite după vaccinul J & J. O altă femeie sub 60 de ani și un tânăr au dezvoltat afecțiunea în timp ce participau la studiile pentru vaccin, scrie doctorulzilei.ro.

Deși, oficialii din domeniul sănătății din Oregon au spus că și celelalte șase femei au dezvoltat „acest cheag de sânge”, nu au specificat dacă aceasta le-a afectat creierul (o afecțiune cunoscută sub numele de tromboza sinusului venos cerebral sau CVST). Oficialii din Oregon au declarat că femeia a primit vaccinul înainte ca SUA să oprească administrarea vaccinului.

Valeriu Gheorghiță, despre cum va fi folosit vaccinul Johnson&Johnson în România

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare în România, a declarat că, începând de săptămâna următoare, vaccinul Johnson&Johnson va ajunge în centrele de vaccinare din România, ținând cont de faptul că EMA a stabilit că beneficiile imunizării cu acest ser depășesc riscurile.

”Vaccinul Johnson&Johnson a fost supus în cursul zilei de ieri unei evaluări a Comitetului de Farmacovigilență, de la Agenția Europeană a Medicamentului, s-a transmis foarte clar că beneficiile depășesc riscurile, există acest semnal de siguranță, exact cum se întâmplă la vaccinul de la AstraZeneca.

Este importantă informarea oamenilor vizavi de acele semnale de alarmă. Așteptăm un comunicat de la compania Johnson&Johnson în ceea ce privește livrările următoare de doze, tocmai pentru a avea o predictibilitate și a decide în ce formă vom folosi vaccinul, dar categoric, de săptămâna următoare vor fi puse în centre, foarte probabil că vor fi folosite în centre precum drive-through, în centre mobile, și pot fi alocate și către medicii de familie. Cu siguranță va fi mult ușurat procesul de vaccinare, ținând cont că va fi vorba de o singură doză”, a declarat, miercuri, Valeriu Gheorghiță.

Cheagurile de sânge pot fi adăugate la efectele secundare rare ale vaccinului Johnson & Johnson

Potrivit Agenției Europene pentru Medicamente, cheagurile de sânge ar trebui adăugate la efectele secundare rare ale vaccinului Johnson & Johnson. La fel ca în cazul vaccinului AstraZeneca, raportul beneficiu – risc al serului rămâne pozitiv. Comitetul EMA a analizat mai multe probe, inclusiv opt cazuri de tromboze din Statele Unite ale Americii. Printre acestea este și un deces. Toate persoanele cu probleme au sub 60 de ani, majoritatea femei, iar efectele secundare au apărut în cel mult trei săptămâni de la vaccinare. Până pe 13 aprilie, peste 7 milioane americani s-au vaccinat cu Johnson & Johnson. EMA va continua să monitorizeze toate vaccinurile folosite în UE.

Adauga un comentariu