Doliu pentru o familie din România. O pacientă, în vârstă de 51 de ani, a murit în urmă cu cinci zile, într-o clinică privată din Târgovişte. Femeia efectua un examen CT (Computer Tomograf).
Pentru a fi supusă unui examen imagistic, femeii i s-a dat să bea o substanţă de contrast absolut necesară. La scurt timp i s-a făcut rău.
O femeie a murit într-o clinică din Târgovişte, la scurt timp după ce a băut o substanţă de contrast
O femeie care a fost diagnosticată cu cancer mamar s-a prezentat la o clinic privată din Târgovişte pentru a efectua o serie de analize amanuntie, mai precis un examen CT toracal. Personalul medical i-a oferit să bea substanţă de contrast necesară pentru acea investigaţie.
La scurt timp de la ingerarea lichidului, femii i s-a făcut extrem de rău.
În timpul investigaţiei, pacienta s-a ridicat în fund, a început să tuşească şi să aibă dificultăţi de respiraţie.
La faţa locului a fost chemat un echipaj medical de prim ajutor, însă în ciuda eforturilor medicilor s-a declarat decesul.
Important de precizat este faptul că în ultima perioadă, pacienta efectuase mai multe tratamente cu citostatice.
Poliţiştii de la IPJ Dâmboviţa au deschis un dosar penal în acest caz, iar un procuror urmează să se pronunţe.
Reprezentanţii clinicii private nu au oferit niciun punct de vedere după cele întâmplate.
Ce efecte secundare pot avea persoanele cărora li se administrează substanță de contrast
Medicii au transmis care sunt o parte dintre efectele secundare ce le pot avea persoanele cărora li se administrează substanță de contrast. Astfel, în ceea ce privește compușii pe bază de sulfat de bariu, pacientul trebuie să informeze personalul medical dacă resimte unul dintre aceste simptome post-administrare: eritem (înroșirea pielii); prurit (senzație de mâncarime); senzația de sufocare sau de dificultate în înghițire; răgușeală; stare de agitație; confuzie; tahicardie sau palpitații.
De asemenea, în cazul administrării orale sau intrarectale pot aparea și alte simptome pe langă cele enumerate anterior. Dacă aceste simptome se agravează sau nu dispar, pacientul trebuie să informeze medicul: crampe ale stomacului; diaree; greață; vărsături; constipație.
Pacienții care prezintă un risc mai crescut de a dezvolta efecte adverse la administrarea sulfatului de bariu sunt: persoane cu astm sau diferite tipuri de alergii în istoricul medical; fibroza chistică (poate crește riscul de apariție a ocluziei intestinale); deshidratarea severă (poate cauza constipație accentuată); ocluzia intestinală, ulcerul sau perforația intestinală.
Un alt compus este agentul pe bază de iod, care poate da reacții usoare precum: greață și vărsături; dureri de cap; senzația de mâncarime; eritem (înroșirea pielii).
În aceeași ordine de idei, unele persoane pot suferi reacții adverse moderate: rash cutanat sever; wheezing; aritmii cardiace; hiper- sau hipotensiune; dificultăți în respirație.
Alte reacții secundare severe pot fi: dificultăți accentuate în respirație; stop cardiorespirator; edem alergic (umflarea gâtului sau a altor parți ale corpului); convulsii; hipotensiune marcată.
Pacienții care prezintă un risc crescut la administrarea substanței de contrast iodată sunt cei cu: istoric medical de alergii la agenții de contrast pe bază de iod; istoric medical de astm bronșic; boli cardiace; deshidratare; boli hematologice (anemiile, policitemiile etc.); boală renală;