O femeie de 74 de ani, din Bacău, a murit după ce a fost operată de medicul care lua stimulatoare cardiace de la morţi pe care le implanta celor vii. În secția de Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţe a decedat o pacientă de 74 ani cu stimulator cardiac, care suferea de multiple comorbidități, printre care şi insuficienţă renală.
În acest moment, polițiștii anchetează cazul acestei femei. Se pare că ea ar fi suferit complicații după implantarea unui stimulator cardiac, de către medicul care prelua aceste aparate de la persoanele decedate şi le implanta la persoanele vii.
O femeie din Bacău a murit după ce a fost operată de medicul Tesloianu
Medicul care a efectuat procedura spune că nu există un protocol privind implantarea dispozitivelor medicale reutilizate. Cu toate acestea, femeia a ajuns în stare gravă, la terapie intensivă. Rudele sale au spus că doctorul Dan Tesloianu i-a implantat un cardiostimulator anul trecut, în luna august, iar după intervenţie femeia a început să se simtă rău. Ea a fost dusă de mai multe ori cu ambulanța la spital, în Iași și Bacău.
Deocamdată, medicii de la ATI nu pot preciza dacă cauza decesului are legătură cu simulatorul cardiac implantat. Dacă familia dorește se va face necropsie unde se vor stabili cu exactitate cauzele decesului, potrivit adevarul.ro.
Studiile medicale arată clar că stimulatoarele cardiace reutilizabile sunt sigure
Radu Lupescu, anestezist şi preşedintele Asociaţiei Medicilor din Clinica Rhéna de la Strasbourg afirmă, potrivit unor studii medicale, că stimulatoarele cardiace reutilizabile sunt sigure şi nu este un risc mai mare sporit de infecție.
Acesta a ţinut să mai adauge că dispozitivele noi sunt foarte scumpe, între 3.000 şi 6.000 de euro pentru un stimulator cardiac şi până la 15.000 de euro pentru un defibrilator, şi aici discutăm doar de dispozitive şi nu de sonde şi costul operaţiei.
„Plecând de la acest eveniment care pune în lumină accesul la aceste stimulatoare cardiace, să vedem dacă putem face ceva pentru pacienţii din România”, a arătat Lupescu.
El a menţionat că, din perspectivă medicală, ”studiile medicale arată clar că stimulatoarele cardiace reutilizabile sunt sigure, şi nu este un risc mai mare sporit de infecţie, dacă aceste stimulatoare sunt verificate de către profesionişti înainte de a fi reimplantate la pacienţi” şi se respectă procedurile de sterilizare.
”Din punct de vedere medical, lucrurile sunt destul de clare, este un avantaj dacă sunt folosite într-un cadru definit”, a spus Lupescu.