Prima pagină » Local » O femeie din Iași, condamnată pentru nereguli cu bani europeni! La audieri, ea a recunoscut totul! Ce pedeapsă i-au dat judecătorii ieșeni!
O femeie din Iași, condamnată pentru nereguli cu bani europeni! La audieri, ea a recunoscut totul! Ce pedeapsă i-au dat judecătorii ieșeni!

O femeie din Iași, condamnată pentru nereguli cu bani europeni! La audieri, ea a recunoscut totul! Ce pedeapsă i-au dat judecătorii ieșeni!

06 mart. 2021, 02:00,
Ciprian Nedelcu în Local

Magistrații ieșeni au pedepsit o femeie acuzată de nereguli cu fonduri europene. Judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au condamnat-o pe Valentina Buinceanu la 1 an și 4 luni de închisoare, cu suspendare, pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei. La audieri, femeia a recunoscut totul

O femeie din județul Iași a fost condamnată pentru matrapazlâcuri cu fonduri europene! La audieri, aceasta a recunoscut totul! Astfel, ieri, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au admis acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de anchetatorii anticorupție cu Valentina Buinceanu. Magistrații i-au aplicat ieșencei o pedeapsă de 1 an și 4 luni de închisoare, cu suspendare, pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.

„Instanța obligă inculpata Valentina Buinceanu să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității în cadrul Primăriei comunei Miroslava sau al Primăriei municipiului Iași, pe o perioadă de 60 de zile. Constată că persoana vătămată Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură nu s-a constituit parte civilă în cauză”, au afirmat magistrații ieșeni.

Sentința nu este definitivă, aceasta putând fi contestată.

Ieșeanca Valentina Buinceanu, acuzată de ilegalități cu fonduri europene

Procesul Valentinei Buinceanu a început pe 16 decembrie 2020. Atunci, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au trimis-o în fața magistraților de la Tribunalul Iași. Acuzația adusă de anchetatorii anticorupție în cazul acesteia este cea de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.
Anchetatorii anticorupție au precizat că, la mijlocul anului 2019, au demarat cercetările în cazul Valentinei Buinceanu.

„Suspecta a depus în numele unui PFA o cerere unică de plată 2016 – IPA Online, înregistrată la APIA Iași, prin care a solicitat, pentru Campania 2016, acordarea subvenției reprezentând schema de plată unică pe suprafață, plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu și plata redistributivă (toate, aferente suprafeței de 2,04 ha de teren, din totalul de 2,14 ha aflată în folosință) și a subvenției pentru sectorul zootehnic (fonduri din categoria Ajutoare Naționale de Tranziție), pentru 6 vaci, 54 de oi și 83 de capre deținute în cadrul exploatației. Această cerere conține declarații false referitoare la deținerea respectivelor terenuri și animale de către PFA-ul respectiv, căci, la data depunerii cererii, persoana juridică nu mai exista ca urmare a demersurilor inculpatei”, au susținut anchetatorii ieșeni.

Acte false, depuse la o instituție

Procurorii anticorupție au adăugat că, odată cu cererea de plată, Valentina Buinceanu a semnat, în numele PFA, formularul V.1. Angajamente și declarații, formular în care sunt menționate condițiile și modalitățile de acordare a plăților directe, a ajutoarelor naționale tranzitorii.

„Cererea a fost aprobată prin Decizia de plată din decembrie 2016, stabilindu-se suma totală de plată, aferentă suprafeței eligibile de 2,04 ha. Mai apoi, drept urmare a verificărilor efectuate de Camera de Conturi Iași la APIA, s-a constatat că PFA-ul respectiv figurează ca fiind radiat din 11 mai 2016, astfel că APIA a notificat beneficiara că nu a comunicat schimbările intervenite conform obligației legale, iar sumele încasate ulterior radierii reprezintă sprijin financiar necuvenit, motiv pentru care a fost întocmită nota de fundamentare prin care s-a decis recuperarea sumelor de bani achitate”, au afirmat procurorii DNA.

Anchetatorii au mai spus că demersurile Valentinei Buinceanu au avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri nerambursabile în cuantum de 1.447 de lei, debit care a fost restituit integral de femeie.

„Inculpata a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv 1 an și 4 luni de închisoare, cu suspendare”, au încheiat oamenii legii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 ianuarie 2025
18 ianuarie 2025