Actualitate

O gravidă cu coronavirus, refuzată de medici. Doctorii nu au vrut să o consulte pentru că nu aveau echipament de protecție. A fost nevoie de intervenția jandarmilor – FOTO

Publicat: 26 mart. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

O gravidă diagnosticată cu coronavirus, blocată în ambulanță în timp ce medicii protestau să nu o primească în Maternitatea „Elena Doamna”. De partea cui e adevărul? A medicilor care se tem pentru viața lor sau a managerului care a decis să trateze pacienta aflată în urgență?

Scandal-monstru la Maternitatea „Elena Doamna” din Iași. O pacientă gravidă diagnosticată cu COVID-19 a fost transferată de urgență ieri (n.r.-25 martie) la unitatea medicală, după ce a acuzat dureri în zona abdominală. Femeia era internată la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. S-a presupus că avea iminență de avort. Medicii spitalului au ieșit în fața unității medicale și au început să protesteze strigând în gura mare: „Este abuz, cazul trebuia preluat de Maternitatea «Cuza Vodă»”. Asta în condițiile în care maternitatea a fost anunțată încă de acum 10 zile că vor primi și paciente care au noul tip de coronavirus. Mai mult decât atât, un medic a blocat intrarea ambulanței în curtea spitalului cu mașina personală. Colegii au spus că este mașina dr. Adina Popovici. O altă doctoriță, se pare că dr. Oana Neuman, s-a ținut de bariera de la poartă ca să nu intre ambulanța. Mangerul s-a văzut nevoit să cheme Jandarmeria și Poliția pentru a opri protestul și pentru a putea duce pacienta în sala de intervenții. Medicii au creat isterie, susținând că nu sunt protejați și că își expun viața.

Au pasat gravida la o altă maternitate

Tânăra gravidă, în vârstă de 26 de ani, din Piatra Neamț a fost adusă de urgență la Maternitatea „Cuza Vodă”, după ce a acuzat dureri abdominale. Aceasta era internată la Spitalul de Boli Infecțioase, diagnosticată cu COVID-19. După spusele cadrelor medicale, femeia a intrat în contact cu soțul ei venit din Marea Britanie zilele trecute. A fost asimptomatică, dar fiind însărcinată, medicii din Piatra Neamț i-au făcut testul care a ieșit pozitiv. Nemulțumirea cadrelor medicale de la Maternitatea „Elena Doamna” a venit deoarece urgențele trebuiau preluate de către Maternitatea „Cuza Vodă”.

„În primul rând eu vin în fața dumneavoastră cu vești bune, pacienta este bine și a fost trimisă înapoi la Spitalul de Boli Infecțioase. Este vorba despre o pacientă din județul Neamț, cu o sarcină de 33 de săptămâni, cu o dată prognozată de naștere undeva la începutul lunii mai. Starea ei în momentul de față este bună”, a specificat Gabriel Martinescu, managerul unității medicale.

Managerul, de partea angajaților

Isteria provocată în incinta Maternității „Elena Doamna” a fost provocată de panica cadrelor medicale, care, neanunțate, s-au trezit în curtea spitalului cu o pacientă cu coronavirus. Aceștia susțin că nu au echipamente de protecție, că nu au fost anunțați și, mai mult decât atât, că nu e responsabilitatea lor să preia cazul în condițiile în care cealaltă maternitate din Iași ar fi fost responsabilă de acest aspect.

„De ce a trebuit să fie adusă la Maternitatea «Elena Doamna»? Știm că în municipiul Iași avem două maternități. Prin rotație, aceste maternități deservesc întreaga regiune. Putem face aici o corelație între reacția angajaților noștri, reacția a fost doar datorată nemulțumirii că de ce noi ca spital să avem acest caz și nu Maternitatea «Cuza Vodă»”, adaugă managerul Maternității „Elena Doamna”.

Atunci când este vorba de o urgență medicală, cum este gravida, medicii ar trebui să intervină fără nicio discuție. Poate că medicii nu s-ar fi înfuriat dacă în unitatea medicală exista echipament de protecție specific pentru COVID-19.

Doar două gravide pot naște la „Elena Doamna”

De câteva săptămâni bune, conducerea spitalelor din Iași a adus la cunoștința publică faptul că nu există materiale de protecție din cauza faptului că furnizorii au încheiat contractele. Nu mai există posibilități de cumpărare pe piață, iar materialele de protecție au devenit un lux pentru cadrele medicale. Acest lucru a fost subliniat și de către managerul spitalului, pus în situația de a da explicații întregii populații.

„Niciodată nu vor fi destule echipamente. Medicii care au consultat pacienta au fost în deplină siguranță. Ne asigură stocul complet pentru deservirea a două paciente care pot naște aici. În momentul de față am trimis solicitări către Consiliul Județean în subordinea căruia suntem, către DSP și către spitalul nostru frate, «Cuza Vodă». Fac apel ca întregul personal medical să fie susținut cu echipamente de protecție și înțeles că trece prin perioade foarte grele, de stres, așa cum s-a văzut și astăzi. Este nevoie de unitate. Nu ne putem pasa responsabilitatea unul altuia. De asta felicit corpul medical al Maternității «Elena Doamna» pentru devotamentul de care a dat dovadă astăzi”, spune dr. Gabriel Martinescu.

La Maternitatea „Cuza Vodă” nu există astfel de probleme, aprovizionarea cu echipamente și materiale sanitare s-a făcut încă din luna ianuarie.

Managerul se justifică

Managerul Maternității „Elena Doamna” susține faptul că Maternitatea „Cuza Vodă” a dat dovadă de lipsă de colegialitate. Au transferat cazul care ar fi trebui să fie tratat în acea unitate medicală, la o alta, care nu era anunțată și pregătită. Medicii s-au revoltat pe managementul spitalului, dar acesta a oferit informații prin care își justifică gestul.

„În momentul de față, nu am primit nicio informație oficială din partea DSP că spitalul «Elena Doamna» primește paciente de obstetrică ginecologie confirmate cu COVID. Până în ziua de astăzi funcționam în rotație pentru garda de primire cu «Cuza Vodă». Reacția personalului este justificată. Acest caz trebuia să ajungă la «Cuza Vodă». Avem nevoie de sprijin. Maternitatea «Cuza Vodă» ar trebui, ca materialele pe care nu le folosește, să ni le pună la dispoziție. Este o dovadă de lipsă de colegialitate”, mai spune managerul unității medicale.

Nouă gravide în carantină

Nouă gravide sunt în acest moment în atenția Maternității „Elena Doamna”. Una este cea venită de la Piatra Neamț și alte opt sunt aflate în carantină. Medicii spitalului le supraveghează starea de sănătate în permanență și se asigură că acestea primesc servicii de calitate.

„Pe raza județului Iași avem o gravidă aflată la Spitalul de Boli Infecțioase și alte opt aflate în carantină. În ceea ce privește susținerea medicală pe care am oferit-o pacientei cu COVID, pot să va spun că am primit un apel de la DSP să ne anunțe de sosirea acesteia. A ajuns ambulanța în fața spitalului. Nu putem refuza un pacient când vine cu ambulanța. Este o situație de urgență. Menirea unui medic este de a ajuta când i se cere ajutorul”, adaugă Gabriel Martinescu.

„Cazul trebuia să ajungă la «Cuza Vodă»”

Unul dintre medicii care au preluat pacienta de la intrarea în spital și s-a asigurat că va primi cele mai bune servicii medicale povestește cum a decurs întrega intervenție. Acesta susține că medicii unității medicale și-au făcut datoria de oameni, dar nu era responsabilitatea lor să preia gravida.

„Pacienta a venit în stare bună, asimptomatică, trimisă de la Neamț la Spitalul de Boli Infecțioase. Acolo a acuzat dureri, a făcut tratament antispastic și a fost trimisă pentru stabilirea diagnosticului. Diagnosticul ne arată o sarcină de 33 de săptămâni și două zile, în evoluție, fără probleme pentru făt și pentru mamă, care în mod normal ar fi trebui să ajungă la Maternitatea «Cuza Vodă» din două puncte de vedere: Primul, că era garda lo și al doilea, că noi nu primim gravide sub 34 de săptămâni”, spune dr. Doina Iancu, medic specialist la Maternitatea „Elena Doamna”.

„Nu ne temem”

Întrebată de către redactorii cotidianului „Bună Ziua Iași” cum arată costumele de protecție cu care s-au ferit de contaminarea cu COVID-19 în momentul în care au luat contact cu pacienta, medicul a răspuns prompt, dar evaziv.

„Costumele de protecție sunt din cap până în picioare. Avem pe dedesupt un costum care este de unică folosință, după care punem pe deasupra un halat de unică folosință, punem cizmele în picioare, după care urmează un halat steril dublat, după care punem capelină, mască. În sală au intrat doi doctori care sunt medici ginecologi, un medic anestezist și echipa de asistente care este formată din cinci persoane și infirmiera. Colegii noștri nu mai aveau rost să intervină pentru că noi eram o echipă completă. Acuza o mică durere normală. Nu ne temem, avem instructaj făcut. Instructaj suficient, materialele nu sunt suficiente. Avem circuit special de transferare a pacientelor. Sistemul spitalului este pavilionar și asta ne ajută, pentru că pavilionul doi este destinat special gravidelor cu COVID-19”, încheie medicul ieșean.

Păreri împărțite

Este o perioadă dificilă pentru toate spitalele din România, întrucât materialele de protecție lipsesc cu desăvârșire. Cadrele medicale se îmbolnăvesc pe capete și-și plâng de milă unul altuia. La Maternitatea „Elena Doamna” părerile au fost împărțite și numai ei știu adevărul. Că există sau nu materiale de protecție în maternitate, asta doar managementul poate confirma. Unele cadre medicale s-au revoltat, altele au sărit în ajutorul pacientei. Luptătorii din prima linie se simt carne de tun, iar noi trebuie să le fim alături în cea mai dificilă perioadă din ultimii cel puțin zece ani.

Adauga un comentariu