Local

O gravidă cu multiple complicații a născut gemeni la Maternitatea „Cuza Vodă”

Publicat: 28 apr. 2020

O tânără în vârstă de 24 de ani a născut gemeni la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași. Aceasta a fost transferată din Rădăuți în stare gravă la maternitatea din Iași. Multiplele complicaţii pe care le avea îi puneau viatat în pericol. În urmă cu câteva zile tânăra a născut un băiat de 2.320 de grame și o fată de 2.030 de grame în stare bună care se află în continuare în secția de Terapie Intensivă Neonatală. În acest caz, intervenţia medicilor a fost una dificilă. Din fericire operaţia s-a finalizat cu bine.

Pacienta R.B. s-a internat vineri, 17 aprilie a.c, cu diagnosticul de IGIP Sarcina gemelară bicoriala biamniotica 32 de săptămâni, tromboza venoasă profundă vena iliacă externă dreapta şi vena femurală dreapta, preeclampsia forma severă, edeme importante membre inferioare şi edem impresionant vulvar, cu alterarea stării generale, control dificil al valorilor tensionale şi alterarea probelor paraclinice, ambii feti vii. La internare se constată valori tensionale marcate şi se confirma starea clinică menţionată, femeia fiind internată pe sectorul de AŢI pentru monitorizare.
Ulterior s-a decis transferul acesteia cu elicopterul la Spitalul Clinic de Obstetrica şi Ginecologie „Cuza Voda” din Iaşi.

R.B. a ajuns la unitatea medicală pe data de 23 aprilie, sub perfuzie cu heparina pe injectomat. Au fost constatate valori tensionale ridicate, edeme importante membrele inferioare şi vulvare, sarcina gemelară în evoluţie. Analizele paraclinice efectuate au confirmat diagnosticul de tromboza venoasă profundă şi preeclampsia forma severă. A fost formată o echipă multidisciplinara din obstetricieni, neonatologi, cardiolog, medic chirugie vasculara, terapie intensivă.

Tânăra a fost internată pe secţia de terapie intensiv pentru echilibrarea valorilor tensionale şi conducerea tratmentului anticoagulant şi monitorizată strict pe parcursul zilei de joi, 23.04 atât ca stare maternă cât şi fetala, iar vineri 24.04.2020 din cauza alterării stării generale,cu dureri în bară epigastrice, valori tensionale crescute, edeme impresionante se decide terminarea sarcinii prin operaţie cezariană. Pacientei i-au fost administrate cele mai noi tratamente în condiţii de siguranţă maximă, spitalul asigurând toate medicamentele şi materialele sanitare. Mama a fost externata astăzi din terapie intensivă cu evoluţie clinică şi paraclinica favorabilă iar evoluţia gemenilor este foarte bună

„Spitalul Universitar Tehnic Cuza Voda Iaşi preia toate urgenţele ce depășesc posibilităţile în spitalele regionale, mă refer din judeţul Suceava, Neamţ, Botoşani şi Vaslui. După cum bine ştiţi, vineri am avut un caz grav. Pacienta de 84 ani, cu multiple afecţiuni. Cazul a fost rezolvat cu brio. Pacienta se externează mâine. Cu o echipă de medici esteticieni, dermatologi, cardiologi şi anestezie terapie intensivă. Ulterior intervenţiei, operaţia a fost efectuată cu succes. Nu este niciun pericol faptul că aceşti copii s-au născut cu greutatea mică. Copiii sunt sănătoşi, merg acasă cu mama.”, a declarat Robert Dâncă, managerului Maternității „Cuza Vodă” din Iași

Adauga un comentariu