Actualitate

O gravidă în 32 de săptămâni a născut prematur după ce medicii au hotărât să o opereze de apendicită! Prof. dr. Diana Cimpoeșu: „Astfel de cazuri sunt extrem de rare”

Publicat: 18 iun. 2020
O gravidă în 32 de săptămâni a născut prematur după ce medicii au hotărât să o opereze de apendicită Prof. dr. Diana Cimpoeșu Astfel de cazuri sunt extrem de rare
O gravidă din Iași a născut prematur la 32 de săptămâni din cauza unei operații de apendicită, la Spitalul "Sf. Spiridon"

O gravidă din Iași a născut prematur la 32 de săptămâni din cauză că trebuia să fie operată de apendicită. Femeia în vârstă de 34 de ani a fost transportată de urgență la spital după ce a început să simtă dureri puternice în zona abdominală. Aceasta s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, în stare gravă, după ce a sunat la 112. Când a ajuns la UPU, cadrele medicale au depistat că femeia trebuia operată de apendicită în urgență. Medicii au fost nevoiți să scoată și bebelușul

Naștere neprogramată la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași. O tânără ieșeancă, gravidă în 32 de săptămâni, a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași, după ce a început să simtă o presiune în zona abdominală. Inițial, femeia a crezut că este vorba despre o complicație a sarcinii, dar a aflat când a ajuns la spital, că trebuie operată de apendicită în urgență. În urma operației de cezariană, medicii au reușit să opereze pacienta și de apendicită. Tânăra mămică a fost internată la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, iar coplilul, născut prematur, a fost transportat la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași. Pentru că intervenția chirurgicală trebuia să aibă loc pentru a nu i se complica și starea de sănătate, medicii au decis să scoată și bebelușul, prin operația de cezariană. „Astfel de cazuri sunt extrem de rare”, spune prof. dr. Diana Cimpoeșu.

Prof. dr. Diana Cimpoeșu: „Astfel de cazuri sunt extrem de rare”

O ieșeancă a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași. Aceasta a spus medicilor că simte o presiune în zona abdominală. În urma unor investigații de specialitate, cadrele medicale au observat că femeia suferă de o complicație generată de apendicită. Pentru a nu afecta fătul, medicii au decis să facă și operația de cezariană.

„Astfel de cazuri sunt extrem de rare. Pacienta a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe, cu o inflamație la nivelul abdomenului. Ulterior, medicii au constatat că pacienta trebuia operată de apendicită complicată cu peritonită. Având în vedere faptul că pacienta era însărcinată în 32 de săptămâni, medicii au decis să efectueze mai întâi operația de cezariană. La unitatea medicală s-a deplasat o echipă de medici ginecologi și neonatologi care au asistat la naștere și care, ulterior, au tranferat nou-născutul la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași”, spune prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU SMURD din Iași.

Dr. Bogdan Doroftei: „Evoluția nou-născutului este favorabilă”

După ce a avut loc operația de cezariană, nou-născutul a fost intubat și transferat la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași. Mama acestuia a rămas internată la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași. Starea celor doi este acum stabilă.

„Copilul a fost transferat la Maternitatea «Cuza Vodă» din Iași și se află internat la secția de neonatologie. Nou-născutul se află sub atenta supraveghere a medicilor specialiști ai unității medicale. Evoluția lui este favorabilă. Așteptăm să vedem ce se va întâmpla zilele următoare”, spune dr. Bogdan Doroftei, directorul medical la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași.

În urmă cu câteva luni, o femeie care nu știa că este gravidă a născut în Unitatea de Primiri Urgențe

Medicii de la Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași s-au mai confruntat cu astfel de situații. În luna februarie a acestui an, o gravidă de 37 de ani din comuna Răducăneni a născut prematur un băiețel la UPU „Sf. Spidon” din Iași. Femeia a chemat ambulanța pentru că avea dureri abdominale. Aceasta nu știa că este gravidă. Femeia le-a spus atât medicilor de la Serviciul Județean de Ambulanță, cât și medicilor din Unitatea de Primiri Urgențe că nu a mai avut ciclu menstrual de doi ani, astfel că varianta ca ea sa fie însărcinată era exclusă. Femeia a fost asistată la naștere de medicul specialist de gardă și a născut prematur un băiat de 1.800 de grame, cu un scor APGAR 10.

„Este un eveniment fericit, mama nu știa că este însărcinată, nu știa că urmează să nască. Este o pacientă care avea antecendent două nașteri, are doi copii adolescenți acasă. Femeia a spus că are dureri abdominale și a bănuit că este vorba despre o colică abdominală și nu de o naștere declanșată. Ea a declarat că nu a mai avut amenoree de doi ani, astfel încât a considerat că s-a instalat menopauza”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU SMURD din Iași.
Adauga un comentariu