Actualitate

O localitate din România a fost plasată pe „lista roșie” din greșeală

Publicat: 08 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
O localitate din România a fost plasată pe lista roșie din greșeală
Harta cazurilor Covid-19 în localitățile din România

Marți, 9 septembrie 2020, locuitorii unei comune din România au avut parte de o surpriză neplăcută. Locuitorii comunei timișene Bara au aflat că au fost fost incluși în lista localităților cu rată mare de infectare, așa că școala ar trebui să înceapă acolo exclusiv online.

Doar că în comună este imposibil ca elevii să învețe în acest fel pentru că nu există nici măcar semnal la telefonul mobil. Primarul comunei Bara spune că a ajuns pe lista roșie dintr-o eroare, cele trei cazuri de COVID-19 raportate în comună lui sunt de fapt din Lugoj.

„M-am trezit ‘cel mai infectat’ din Timiș, din cauză că trei cetățeni din Lugoj, cu domiciliul în Lugoj, au fost transmiși pe tabelul de la Bară pe motiv că au viză de flotant, dar aici nu au locuit aici niciodată”, a spus primarul.

Edilul a făcut sesizări la toate instituțiile județene în speranța că acestea vor corecta situația. În comună sunt 7 elevi de școală primară și 5 de școală gimnazială.

DSP-urile au transmis inspectoratelor școlare analiza situației epidemiologice

În urma analizei situației epidemiologice desfășurate la nivel național de către Direcțiile de Sănătate Publică și Institutul Național de Sănătate Publică, au rezultat următoarele:

  • în 2.728 de localități numărul de cazuri de noi îmbolnăviri, confirmate în ultimele 14 zile, este mai mic de 1 la 1.000 de locuitori
  • în 410 localități numărul de cazuri de noi îmbolnăviri, confirmate în ultimele 14 zile, se situează între 1 și 3 la 1.000 de locuitori
  • în 43 de localități numărul de cazuri de noi îmbolnăviri, confirmate în ultimele 14 zile, este mai mare sau egal cu 3 la 1.000 de locuitori.

Potrivit analizei epidemiologice, efectuate la nivelul municipiului București, sectoarele 3, 4 și 5 s-ar situa în scenariul verde, iar sectoarele 1, 2 și 6 s-ar situa în scenariul galben.

Reamintim că, potrivit ordinului comun al ministrului educației și cercetării și al ministrului sănătății nr. 5.487/1494/01.09.2020, criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile/instituțiile de învățământ stabilesc unul dintre cele trei scenarii de funcționare este rata incidenței cumulate, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori.

„Până la 10 septembrie, în funcție de aceste date, de infrastructura și de resursele existente în fiecare unitate de învățământ, la propunerea Consiliului de administrație al unității de învățământ, comitetele județene/al municipiului București pentru situații de urgență (CJSU/CMBSU) vor emite hotărârea privind scenariul de funcționare pentru fiecare unitate de învățământ în vederea începutului anului școlar 2020-2021.”, se arată în comunicatul remis de Ministerul Educației și Cercetării.

Scenariile după care vor funcţiona unităţile de învăţământ

Şcolile vor funcţiona după unul dintre cele trei scenarii stabilite de Ministerul Sănătăţii. Astfel, în urma publicării listei ratei de incidență a cazurilor de coronavirus pentru fiecare localitate din România, se va respecta întocmai normele impuse de contextul actual. Lista localităților poate fi consultată AICI!

Scenariul 1

Participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție

Scenariul 2

Participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție;
Revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.

Scenariul 3

Participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități / lecții online.

“Fiecare unitate şcolară va decide și îşi va adapta scenariul la indicaţia DSP-urilor, inspectoratelor şcolare judeţene şi comitetelor pentru situaţii de urgenţă. Susținem necesitatea începerii activității în unitățile de învățământ și, atât Ministerul Sănătății, cât și direcțiile de sănătate publică și INSP sprijinim demersurile pentru demararea noului an școlar în condiții de siguranță epidemiologică”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Adauga un comentariu