Prima pagină » Actualitate » O nouă atenționare meteo de vijelie și grindină, pentru 24 de județe: ANM a emis Cod galben
O nouă atenționare meteo de vijelie și grindină, pentru 24 de județe: ANM a emis Cod galben

O nouă atenționare meteo de vijelie și grindină, pentru 24 de județe: ANM a emis Cod galben

14 iun. 2024, 15:40,
BZI.ro, în Actualitate

Meteorologul ANM Alina Șerban a declarat vineri, la Digi24, după furtunile de joi care au provocat pagube în 107 localități din 20 de județe, că frontul atmosferic instabil s-a mutat în altă zonă a țării.

„Nucleul ciclonic s-a deplasat și va fi activ astăzi în partea de Sud-Est a teritoriului în mod deosebit. Acest lucru înseamnă că în regiunile sud-estice vom avea pe parcursul zilei de azi atât perioade cu ploi, cât și perioade cu instabilitate atmosferică ce poate deveni accentuată, adică vom mai avea averse torențiale, descărcări electrice, dar și intensificări de scurtă durată a vântului cu rafale de 55-70 km/h ce vor lua aspect de vijelie și vor mai fi și căderi de grindină.

Vorbim de averse torențiale, înseamnă că vom avea și cantități importante de apă. ANM a emis un nou mesaj de atenționare meteorologică valabil pentru Muntenia, pentru Dobrogea, pentru sudul Moldovei, sudul și estul Transilvaniei și zonele montane. Aici pot deveni fenomenele mai intense, însă ploi sau fenomene de instabilitate atmosferică vom avea și în restul teritoriului, doar că în arii mai restrânse.

Apoi se va încălzi din nou, o masă de aer cald se va îndrepta către zona țării nostre și vom avea maxime care vor depăși 30 de grade în sudul teritoriului, această încălzire se va simți mai bine de duminică.

În Capitală, azi vorbim de o răcorire, undeva la 27-28 de grade, în condițiile în care vor fi înnorări pe tot parcursul zilei”, a declarat meteorologul ANM.

Avertizare de ploi torențiale și vijelii pentru 24 de judeţe

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică accentuată, valabilă în 24 de judeţe şi în Municipiul Bucureşti, pe parcursul zilei de vineri, potrivit Agerpres.

Potrivit meteorologilor, în intervalul orar 12:00 – 23:00, în Dobrogea, Muntenia, sudul Moldovei, în estul şi sud-estul Transilvaniei şi local la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică care se va manifesta prin averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, izolat vijelii (rafale în general de 55 – 70 km/h) şi grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor fi de 25 – 30 l/mp şi, pe arii restrânse, de peste 50 l/mp.

Atenţionarea este valabilă pentru judeţele Argeş, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Braşov, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Ialomiţa, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Suceava, Tulcea, Teleorman, Vâlcea, Vrancea şi pentru Municipiul Bucureşti.

ANM precizează că fenomene de instabilitate atmosferică se vor semnala pe arii restrânse şi în restul ţării. În sudul Banatului şi în sud-vestul Olteniei, din a doua parte a zilei vor fi intensificări ale vântului cu viteze la rafală în general de 55 km/h.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *