Local

O nouă comună din județul Iași va avea drumuri modernizate! Investițiile guvernamentale ajung la 2 milioane de euro – FOTO

Publicat: 06 sept. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
O nouă comună din județul Iași va avea drumuri modernizate Investițiile guvernamentale ajung la 2 milioane de euro  FOTO
Două milioane de euro costă reabilitarea drumurilor din comuna Dagâța

Comuna Dagâța, județul Iași, va beneficia de fonduri guvernamentale pentru modernizarea drumurilor din localitate. Licitația pentru execuția lucrărilor este programată la începutul lunii septembrie 2023. Prețul cel mai mic este un criteriu de departajare a ofertelor

Prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” sunt alocate noi fonduri pentru modernizarea infrastructurii rutiere din județul Iași. Astfel, Primăria comunei Dagâța, aflată la peste 60 de kilometri de municipiul Iași, organizează o licitație pentru reabilitarea drumurilor din localitate. Procedura cu o prevedere bugetară de 9.114.838 de lei, fără TVA, aproape 2 milioane de euro, este programată pe data de 22.09.2023. Oferta cu prețul cel mai mic va fi declarată câștigătoare.

„Drumurile propuse spre analiză în acest studiu nu sunt modernizate, ele necesită o amenajare urgentă, întrucât sunt impracticabile pe timp ploios. În urma investigațiilor efectuate, s-a constatat că starea de viabilitate existentă este total necorespunzătoare pentru desfășurarea circulației în condiții normale, cu defecțiuni frecvente ale suprafeței de rulare și ale complexului rutier și pe suprafețe extinse, cu o îmbrăcăminte rutieră neconformă cerințelor actuale de securitate, confort și cu infiltrarea apelor din inundații în corpul drumului (îmbrăcăminte rutieră care permite infiltrarea apelor in corpul drumului, dispozitive de colectare și evacuare a apelor de suprafață care fie lipsesc, fie sunt într-o stare tehnica necorespunzătoare, cu apele care pot stagna în zona construcțiilor, neasigurarea platformei drumului, etc.)”, se arată în caietul de sarcini.

Comunele din județul Iași au obținut fonduri și pentru rețeaua de canalizare.

Drumurile din comuna Dagâța vor fi reabilitate pe o lungime de 7,8 kilometri

Conform proiectului, constructorul care va câștiga licitația trebuie să intervină pe mai multe tronsoane cu o lungime de 7.811 metri. Execuția trebuie realizată în 24 de luni, cu termen de garanție a lucrărilor de 36 de luni.

„Prin realizarea lucrărilor de modernizare a drumurilor se va sigura o circulație în condiții de siguranță indiferent de starea vremii și de cantitățile de precipitații. Prin realizarea acestor lucrări vor fi influențate în sens pozitiv condițiile de trai ale localnicilor, activitatea economico-comercială, înfrumusețând zona. Pentru îmbunătățirea condițiilor de trafic și de viață ale populației se propune realizarea lucrării de modernizare a drumurilor”, se mai arată în documentația procedurii.

Prin „Anghel Saligny”, județul Iași a obținut sume consistente.

Comuna Ruginoasa are investiții de 650.000 de euro

Recent, și Primăria comunei Ruginoasa a organizat o licitație pentru reabilitarea mai multor drumuri din localitate. Valoarea estimată a lucrărilor este de 3.263.463 de lei, fără TVA, aproape 650.000 de euro. Conform contractului, se va interveni pe străzile Nicolae Labiș, Petru Mușatin, Petru Rareș, Radu Vodă, Crizantemelor, Răzeșilor și Ghica Vodă al III-lea.

Lungimea arterelor este de 4.400 de metri. Primele cinci străzi sunt situate în sat Ruginoasa, iar ultimele două în sat Dumbrăvița.

Adauga un comentariu