Noul an școlar ar putea începe, așa cum s-a terminat și precedentul, cu o grevă.
Astăzi, la ora 16:00, sunt așteptate la Guvern sindicatele din Educație, după ce au amenințat că vor declanșa din nou o grevă la începutul anului școlar, dacă noua lege a salarizării nu va fi gata.
„Trebuie să înțelegem că declanșarea unei astfel de greve presupune întotdeauna un anumit algoritm, prin urmare, e nevoie de identificarea nevoilor, e nevoie de semnarea anumitor liste, evident, declanșarea unor greve de avertisment. Ca atare, mă gândesc că sunt pași care, în eventualitatea unei astfel de opțiuni, trebuie parcurși. Probabil că nemulțumirile se leagă și de legea salarizării pentru că aceasta ar fi trebuit să fie gata la mijlocul lunii iulie și nici la această dată nu există elemente care să ne lămurească în privința modului de salarizare și, ca atare, nemulțumirile se vor manifesta. Nu am știință deocamdată de declanșarea procedurilor specifice”, a spus Ruxandra Achim, profesor de română, la Aleph News.
Noul an școlar riscă să înceapă cu o nouă grevă a profesorilor
Sindicatele din educație sunt nemulțumite că legea salarizării nu este gata, deși Guvernul le-a promis profesorilor că, pe 15 iulie, actul normativ va fi finalizat, iar aceștia vor știi cu cât le vor fi majorate salariile la începutul anului viitor.
Termenul a fost depășit cu mai bine de o lună și jumătate, dar legea este încă „în discuții”. Cadrele didactice au avertizat că, dacă nu văd majorarea cuprinsă în noua lege, de la 1 septembrie ies din nou în stradă.
În luna mai școlile au fost închise trei săptămâni. La acea oră, au fost discutate trei scenarii pentru majorarea salariilor cadrelor didactice. Profesorii vor să fie plătiți ca medicii.
Pentru a ține cont de limitările din PNRR, sindicatele au pus pe masa ministerului o propunere care încorporează sporurile în salarii, mai ales pentru personalul care lucrează în medii defavorizate.
Liderii de sindicat susțin că limitarea sporurilor la 20% nu este deloc o sarcină ușoară. Negocierile nu sunt ușoare.
După discuțiile purtate la Bruxelles, ministrul Finanțelor a anunțat că, dacă noua lege a salarizării și noua lege a pensiilor ar fi implementate simultan, România ar intra în incapacitate de plata.
Potrivit unor surse, Guvernul nu ia în calcul să întârzie aplicarea noii legi a pensiilor, însă legea salarizării ar putea fi implementată la o dată ulterioară.
Bravo! Profesorii trebuie sa faca greva NON STOP pana obtin salarii ca in afara. Un profesor cu toate gradele luate castiga aprox 2200 euro net/ lună. E puțin fata de alte țări.
La HARVARD, un profesor căstiga 89.000 de euro net/luna. Pana cand profesorii din Romania nu castiga la fel ca cei de la HARVARD sau M.I.T. (SUA)…nu trebuie sa inceteze grevele.
Succes si nu renuntati.