Plenul Consiliului Local Iași se va reuni pe data de 28 februarie 2025 pentru a supune votului peste 30 de proiecte de hotărâre. Printre acestea se numără cel cu privire la concesionarea sistemului de termoficare a orașului.
O nouă încercare a Primăriei Iași de concesionare a serviciului de termoficare!
Anul trecut, Primăria Iași a încercat concesionarea sistemului de termoficare însă aceasta a fost anulată din cauză că oferta depusă de un investitor privat a fost depusă.
În cadrul documentelor este precizat faptul că firma care va prelua concesionarea termoficării din municipiul Iași trebuie să-și asume investiții de peste 7 milioane de euro. În acest sens, administrația publică locală preconizează că va contribui cu aproximativ 40 de milioane de euro.
În ceea ce privește licitația de concesionare a termoficării, participanții trebuie să depună o garanție de participare de peste 300.000 de lei și una de bună execuție în valoare de 1 milion de lei.
Amintim că, în anul 2021, contractul dintre Veolia Energie şi Primăria Iaşi a ajuns la final. Compania nu a mai dorit să asigure furnizarea agentului termic în municipiu, astfel încât cele două părți au ajuns la un acord de încetare a contractului. După ce compania Veolia Energie a anunțat că nu va mai continua să gestioneze serviciul de termoficare în municipiu, autoritatea locală a decis să transfere totul către societatea subordonată, şi anume Termo-Service SA. Recent, municipalitatea ieşeană a publicat un proiect de hotărâre privind delegarea serviciului de termoficare.
Este important de știut că în cadrul aceleași ședințe ordinare programate pe data de 28 februarie 2025, aleșii Iașului vor aproba și cumpărarea serviciilor de consultanță juridică pentru reprezentarea Municipiului Iași la Înalta Curte a Angliei și Țării Galilor în procesul cu gigantul Vitol SA.
Afacerea cărbunele bagă Iașul în faliment! Chirica vrea avocat care să scoată orașul din datorii
În anul 2022, Mihai Chirica a cumpărat cărbune de la furnizorul Vitol SA pentru care a plătit 414 dolari pe tonă, adică un preț de cinci ori mai mare față de piață. După ce și-a dat seama că a luat o țeapă de aproximativ 71 de milioane de euro, edilul Iașului a dat în judecată gigantul Vitol. Concret, Chirica a cerut înapoi banii, pe care i-a plătit în avans pentru cărbunele nelivrat, adică 16,5 milioane de dolari, însă fără niciun rezultat, din cauză că, în contractul semnat de cele două părți, este specificat faptul că orice dispută sau revendicare, dar și litigiile, vor fi guvernate și interpretate în conformitate cu legea englezească – contract teoretic, citit și analizat de Chirica, înainte de semnare. Astfel, cele două părți, Vitol SA și Primăria Municipiului Iași, au convenit că Înalta Curte a Angliei și Țării Galilor va avea jurisdicție exclusivă.
„Justificarea achiziționării serviciilor juridice propuse reziduă din faptul că, potrivit legii contractuale stabilite de părți prin contractul de vânzare-cumpărare, numărul 96444/12.08.2022, eventualele litigii izvorâte din exercitarea contractului vor fi de competența Înaltei Curți a Angliei și Țării Galilor, legea aplicabilă fiind cea engleză”, se arată în documentele publicate pe Primăria Iași.
În acest sens, Plenul Consiliului Local se va reuni pe data de 28 februarie 2025 pentru a supune votului printre alte zeci de proiecte de hotărâre și cel cu privire la „achiziționarea serviciilor juridice, constând în consultanță juridică de specialitate, asistență juridică și reprezentare a Unității Administrativ-Teritoriale Municipiul Iași în fața instanțelor de judecată, a Înaltei Curți din Anglia și Țara Galilor și în toate căile de atac în litigii cu Vitol SA și Vitol Holding BV”. Cine va plăti toate cheltuielile? Ieșenii. Pentru că, în cadrul proiectului de hotărâre, este specificat faptul că banii vor fi suportați din bugetul local al municipiului. Însă, este important de menționat că încă nu se cunoaște ce sumă vor suporta ieșenii pentru plata serviciilor de asistență juridică și reprezentare în fața instanțelor din Anglia.
kirica nici nu stii ce kakat micut incepi sa fii
Acest „serviciu” trebuia inchis de pe vremea lui Nichi-spaga.A functionat numai in pierdere,aceste centrale au fost gandite sa functioneze in cogenerare,odata cu inchiderea consumatorilor industriali si deconectarea consumatorilor casnici,producerea de energie nu mai este rentabila.Sa functionezi cu un cazan care incalzeste apa si apoi sa o plimbi prin oras ptr 25% din apartamente ramase racordate e o gaura pe care primaria o acopera an de an.Nu vine nici draku la un morman de fiare neprofitabil,Veolia si inaintea ei Dalkia au vazut-o pe piele lor!
Mai ieftin pui centrale la toti care nu au sau la cele vechi si nu consumi asa multi bani. DNA!! ? WAKE UP
Izvoarele termale au fost descoperite de multe foraje la adâncimi de până la 1.000 – 2.500 m, unde temperaturile ating 200 – 300°C.
Primarul a dus la faliment orașul „consiliat” de toți netrebnicii care au vandalizat bugetul!
Sistemul îl va prelua ferma care e de „casa” cu alte ajutoare. Va fi susținut cu ajutor de la pimsii!