National

O nouă lege pentru şoferii din România. Rişti să ţi se confişte maşina

Publicat: 08 oct. 2020
Gunoi aruncat pe geamul masinii in trafic
O nouă lege pentru şoferii din România a intrat în vigoare. Autoritățile pot confisca mașinile celor care aruncă gunoi în alte locuri decât în cele special amenajate.

O nouă lege pentru şoferii din România a intrat în vigoare. Autoritățile pot confisca mașinile celor care aruncă gunoi în alte locuri decât în cele special amenajate. Comisarii Gărzii de Mediu au acest drept începând cu luna mai a anului 2020

După ce a aruncat mai mulţi saci de moloz pe câmp, un bărbat din Drobeta-Turnu-Severin a rămas fără maşină. Potrivit acestuia ar fi fost urmărit şi fotografiat în trafic. Bărbatul în cauză a primit o amendă în valoare de 15.000 de lei, iar mașina cu care a cărat gunoiul i-a fost confiscată pe loc.

Șoferul poate contesta în instanță măsura, însă dacă nu va câştiga procesul, mașina să va fi scoasă la licitație. Nici proprietarul terenului nu a scăpat aşa uşor. Acesta a fost sancţionat cu suma de 500 de lei pentru că nu a luat măsurile necesare pentru a preveni astfel de acțiuni. În urma acestor fapte, proprietarul a curățat și a îngrădit terenul.

Noua lege pentru şoferii din România a făcut mai multe „victime”

Doi timișoreni au fost amendați cu câte 30.000 de lei fiecare, după ce au fost văzuți de echipaje mixte ale Gărzii de Mediu din județul Timiș și din București, aruncând deșeuri într-o zonă aflată în apropierea șoselei de centură a Timișoarei. Autoutilitarele lor au fost confiscate, potrivit tion.ro.

Ce se întâmplă cu mașinile confiscate după noua lege pentru şoferii din România

Echipaje ale Gărzii de Mediu vor patrula cu mașini neinscripționate, lucru care facilitează urmărirea celor care au intenția să scape de gunoiul pe care îl transportă.

Începând cu luna mai a acestui an, comisarii Gărzii de Mediu au dreptul de a confisca autovehiculele care sunt folosite pentru transportarea și aruncarea ilegală a deșeurilor. Sancțiunea contravențională complementară a fost aprobată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, scrie promotor.ro.

Măsura de confiscare presupune trecerea maşinii în proprietatea statului, fără plată, a unor bunuri aflate în conexiune cu respectiva contravenție. Sunt supuse confiscării bunurile destinate, folosite sau/și rezultate din săvârșirea contravenției.

Amenzile pentru depozitarea ilegală a deșeurilor pornesc de la 3.000 de lei pentru persoane fizice și pot ajunge până la 40.000 de lei pentru firmele care aruncă gunoiul în alte locuri decât cele special amenajate.

ASF vrea să modifice regulile RCA! Ce modificări ar putea fi aduse poliţelor de asigurare obligatorie

Şoferii din România vor fi nevoiţi să repecte încă o lege, în cazul în care aceasta intră în vigoare.

ASF vrea să modifice regulile RCA, conform unui document intrat în posesia jurnaliştilor de la economică.net. Asigurările obligatorii ar putea fi modificate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, iar acest lucru se releva în documentul publicat de sursa citată.

Conform documentului, Autoritatea de Supraveghere Financiară analizarea unei posibile modificări a normei 20/27, norma ce face referire la asigurările auto obligatorii. Discuţiile sunt în toi, iar schimbările semnificative vor afecta şoferii asiguraţi.

ASF poartă discuţii asupra modificării RCA-ului în contextul unei încercări de a modifica legislaţia care face referire la asigurările obligatorii şi implicit a legii 132/2007. Procedura modificării legislativă este deja în Parlament. Totuşi, conform autorităţilor, schimbările se impun din mai multe motive. Un motiv ar fi acela a declanşării unei proceduri de infringement împotriva României, dar şi escaladarea tensiunilor dintre firmele de asigurare şi service-uri/transportatori.

Dacă modificările dorite de ASF se vor concretiza, firmele de asigurări ar putea mări absolut preţul acestora. Autoritatea doreşte eliminarea articolului prin care firmele de asigurări sunt obligate să notifice ASF-ul u 60 de zile înainte de a modifica tarifele. Totuşi, modificarea a stârnit un val de reacţii din partea Consiliului Concurenţei care se opune vehement acestora.

Adauga un comentariu