Actualitate

O nouă lege vizează salariile românilor! Iată ce schimbări vor fi

Publicat: 09 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
O nouă lege vizează salariile românilor Iată ce schimbări vor fi
O lege care va intra în curând în vigoare va obliga firmele să afișeze veniturile pe care le oferă în anunțurile de angajare.

O nouă lege vizează salariile românilor! Potrivit unei directive europene, până în 2026 afişarea salariilor va fi obligatorie pentru toate companiile. Se dorește eliminarea așa-zisului salariu secret sau confidențial. Iată ce alte schimbări vor fi.

O nouă lege vizează salariile românilor!

O lege care va intra în curând în vigoare va obliga firmele să afișeze veniturile pe care le oferă în anunțurile de angajare. Angajatorii au început să afişeze venitul pe care îl oferă în anunţurile de angajare, iar specialiştii spun că firmele care sunt transparente au mai mult succes la recrutare. De asemenea, candidații sunt multumiți pentru că știu de la început cât vor câștiga.

Uniunea Europeană a stabilit că, până la jumătatea anului 2026, grilele salariale vor fi la vedere. Mai mult, angajații vor putea să solicite informaţii despre veniturile colegilor.  Măsura are scopul de a reduce discrepanțele salariale foarte mari. Românii sunt încântați de noua directivă și susțin că e mult mai bine să știe salariul de la bun început.

Mulți vor să afle care este județul din România cu cele mai mari salarii. Bucureștiul, Clujul și Timișul sunt zonele cu cele mai mari salarii medii din țară, conform statisticilor oficiale. La polul opus, se află un alt județ, în care unele locuri de muncă sunt slab plătite. Constanța este județul cu cele mai mici salarii din România.

Viitorul joburilor e legat de dezvoltarea tehnologică, schimbările demografice și dinamica economiei, iar inteligența artificială va fi folosită în diferite sectoare. În România, Ministerul Muncii a anunțat că în anul 2024 se vor oferi stimulente financiare pentru tinerii șomeri care își găsesc un loc de muncă. România se confruntă cu o criză a forței de muncă și cu un număr mare de tineri care nu lucrează sau abandonează școala de la o vârstă fragedă.

Locul de muncă bine plătit de care fug românii

În vreme ce o mulțime de români lucrează și primesc salariu minim pe economie la final de lună, unii patroni se plâng că dau de 7 ori mai mult, dar nu au pe cine să angajeze. Este vorba de un loc de muncă bine plătit, dar pe care românii îl ocolesc.

Ministerul Muncii a transmis că există un mare deficit de lucrători în domeniul agriculturii. Ar mai fi nevoie de aproximativ 300 sau chiar 400 de tractoriști, dar mulți fug de un astfel de loc de muncă, deși se dau salarii mari.

Un tractorist la început de drum are un salariu de 4.000 de lei. Odată cu timpul, experiența și deprinderea abilitații de manevrare a utilajului, se ajunge și la peste 10.000 de lei.

„Avem utilaje care unele sunt peste 300.000- 400.0000 de euro și când încercăm să cautăm oameni calificați ne lovim de o problemă. Asta pentru că ne trebuie oameni care să aibă măcar un minim de cunoștințe.”, a declarat un fermier din România.

Dimitrie Muscă, administratorul fermelor Combinatului Agroindustrial Curtici din Arad, a mărturisit că le oferă angajaților săi chiar și un salariu de 14.000 de lei, pentru tractoriști. Nici cei care manevrează combine nu au venituri mici, obținând mai bine de 10.000 de lei pe lună. Pentru cei care se ocupă de vehicule mai vechi, câștigurile sunt de doar 4.000 de lei. Așadar, în funcție de cât de scump este aparatul, pe atât de mare poate fi și remunerația celui care îl conduce.

„Responsabilitatea celui care conduce tractorul e una foarte mare. Pe lângă cunoștințele necesare de a opera o combină computerizată aproape total sau un tractor de același fel, este foarte important să iei decizii pentru a evita unele probleme, care ar putea avaria utilajele.”, a spus afaceristul.

Adauga un comentariu