Actualitate

O nouă pandemie mortală amenință omenirea? Cercetătorii trag un semnal de alarmă

Publicat: 16 oct. 2021
Virusul Nipah este extrem de contagios, iar în acest moment nu este cunoscut niciun tratament și nici nu există un vaccin împotriva lui

O nouă pandemie mortală amenință omenirea? Unul dintre inventatorii vaccinului Oxford/AstraZeneca avertizează că un virus chiar mai periculos, venit tot de la lilieci, are potențialul de a provoca o altă pandemie.

Virusul Nipah este extrem de contagios, iar în acest moment nu este cunoscut niciun tratament și nici nu există un vaccin împotriva lui.

„Dacă ar apărea o variantă Delta a virusului Nipah, ne-am confrunta dintr-o dată cu un virus extrem de transmisibil și cu o rată a mortalității de 50%”, a spus cercetătoarea Sarah Gilbert, în timpul unui eveniment la Festivalul de Literatură din Cheltenham din Marea Britanie.

Virusul Nipah nu este un virus nou, el se află în „circulație” de ani de zile. În 1999, virusul a ajuns în Malaezia centrală apărând prima oară la lilieci. Liliecii, gazdele virusului, au consumat fructe din pomi care se aflau în apropierea unor ferme de porci. Porcii care au mâncat resturile de fructe rămase de la liliecii respectivi s-au infectat, iar virusul a trecut, apoi, de la animalele de fermă la om.

Cercetătorii cred că virusul Nipah a ajuns prima oară la om prin expunerea la secreții ale porcilor sau prin contact neprotejat cu țesutul unui animal bolnav.

Cum se transmite virusul Nipah la om

În jur de 105 oameni au murit la opt luni de la contractarea virusului. Nipah a ucis în jur de 40% dintre persoanele infectate în primă instanță. Simptomele suferite de ei au fost febră mare, inflamarea creierului și comă.

Nipah se transmite de la animal la om prin contact cu țesut infectat, prin consumarea de alimente contaminate, dar și de la om la om.

Nipah „erupe” anual în Bangladesh și apare, de asemenea, periodic, în estul Indiei. Recent, în septembrie, un copil de 12 ani a murit după ce a contractat virusul.

Organizația Mondială a Sănătății susține că epidemiile ulterioare de Nipah din Bangladesh și India au apărut după consumul de fructe sau produse din fructe contaminate cu urină sau salivă de la lilieci infectați.

Conform OMS, mai multe țări în care există anumite specii de lilieci se află la risc – Cambodgia, Ghana, Indonesia, Madagascar, Filipinele sau Thailanda. Liliecii consumatori de fruce din familia Pteropodidae sunt gazda naturală a virusului Nipah.

Transmiterea și mortalitatea

Transmiterea de la om la om a fost, de asemenea, raportată printre membrii familiei și îngrijitorii celor bolnavi.

Între 2001 și 2008, în jur de jumătate dintre cazurile din Bangladesh au fost raportate ca fiind rezultatul transmiterii de la om la om prin îngrijirea bolnavilor, relatează digi24.ro.

Conform OMS, rata mortalității în cazurile observate este între 40% și 75%. Oamenii pot dezvolta și infecția asimptomatică. Simptomele includ infecție respiratorie de la medie la severă, și inflamarea creierului.

Primele simptome includ, însă, febră, dureri de cap, dureri musculare, vomă, și dureri în gât. Când boala progresează, se instalează amețela și semenele neurologice care indică encefalita acută.

Comentarii
  • Bai da mai terminati odata cu praful in ochi la prosti! Bietele animale liliecii nu au nici o treaba cu SARS COV 2 adica SARS de la soareci inserat intr-un genom de CORONAVIRUS de la lilieci adica 2 in 1 cum ii spune si denumirea si uite asa a fost fabricata arma biologica Covid 19 in laboratorul WUHAN. Este razboi biologic-cibernetic si ca orice razboi trebuie sa dureze minim 3 ani. Coronavirus de la liliacul saracul animal inrudit cu Coronavirus continut de SARS COV 2nu este capabil sa distruga o planeta intreaga sa-si modifice algoritmul adica sa produca mii tulpini . Este doar o asemanare incompleta intre coronavirus de la liliac si coronavirus imbunatatit in laborator .EBOLA,NIPAH adica virusurile naturale raman mereu asa si nu pot produce o pandemie pentru ca nu rezista in orice tara din lume. NIPAH ar rezista in Siberia? NNNNNNNU , NICIODATA, nici in Romania nu ar rezista poate un caz izolat Atunci de ce se ia apararea Chinei cu minciuni ca sintem toti victimele razboiului chinezesc produs intentionat ca sa fie China cea mai puternica tara din lume si sa slabeasca economia tuturor tarilor. Este o conspiratie criminala de care ne-am saturat de tot! Mai rezista cineva??????Ati vazut cate miliarde de euro da China cu imprumut si dobanzi foarte mari dupa ce a castigat puternic pe urma pandemiei? Nici America nu mai are aceasta putere financiara

  • Daca China mai imprastie un Covid 20 sigur va fi o alta pandemie si iar de vina e pangolinul care a mancat un liliac infectat. Mintile criminale laboratorul Wuhan sint de vina pentru distrugerea noastra, animalele nu au nici o vina

Adauga un comentariu