O nouă regulă pentru șoferii români! Primăria Capitalei propune noi măsuri pentru reducerea zgomotului, precum limitarea vitezei la 30 km/h pe anumite artere, instalarea de limitatoare de viteză și sancționarea celor care turează motoarele pe timp de noapte. Iată de când se modifică viteza maximă în oraș!
O nouă regulă pentru șoferii români!
Autoritățile din București intenționează să extindă restricția de viteză pe mai multe bulevarde centrale, unde zgomotul depășește frecvent 80 de decibeli. Scăderea vitezei maxime de circulație la 30 km/h ar putea reduce acest nivel cu aproximativ 10 decibeli, ceea ce ar însemna un progres semnificativ pentru locuitorii orașului.
Primăria Capitalei vrea să îi amendeze pe șoferii și motocicliștii care depășesc limita de 95 de decibeli. Dacă proiectul de lege va fi adoptat, municipalitatea intenționează să achiziționeze aparate speciale de măsurare a zgomotului, care vor fi folosite de Poliția Capitalei pentru sancționarea celor care nu respectă noile reguli. Concret, se vor lua măsuri pentru reducerea zgomotului prin limitarea vitezei de circulație la 30 km/h pe arterele principale, se vor instala limitatoare de viteză și vor fi sancționați șoferii care vor tura motoarele pe timp de noapte.
Legislația rutieră din România stabilește limite maxime de viteză pentru a reduce riscurile de accidente rutiere. Aceste limite variază în funcție de tipul drumului și zona traversată de vehicul. Totodată, legea prevede sancțiuni și pentru conducătorii auto care aleg să ruleze cu o viteză mult mai mică decât ar fi recomandat, punând astfel în pericol traficul rutier. Pe autostrăzi și drumuri expres, vehiculele care nu pot depăși pragul de 50 km/h nu sunt permise să circule.
Sancțiuni mai mari pentru șoferii agresivi în trafic
Unii șoferi au un comportament agresiv în trafic și îi deranjează pe ceilalți participanți. Gesturile violente ale celor care nu își țin nervii în frâu la volan se sancționează cu amenzi drastice, conform Codului Rutier 2025.
,,Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice: săvârşirea de către conducătorii de vehicule sau pasagerii acestora de gesturi obscene, proferarea de injurii, adresarea de expresii jignitoare sau vulgare participanţilor la trafic.”, se precizează în lege.
Important de știut este faptul că șoferii agresați în trafic pot suna la 112 atunci când devin victime ale violenței unui alt șofer. Conducătorii auto agresivi se pot alege cu amenzi și cu confiscarea permisului. De asemenea, pe lângă apelul la 112, filmările și înregistrările de pe camerele video din trafic pot fi de ajutor. De anul acesta, șoferii agresivi pot fi sancționați cu ajutorul filmărilor sau pozelor potrivit noilor legi din Codul Rutier.
Rămâne de văzut dacă noua lege va fi adoptată privind limita de viteză în Capitală.
Deci vom circula cu treapta 1 prin oras, mai bine ar fi sa impingem masinile.