Local

O nouă școală va fi construită în comuna Valea Lupului. Iată cum va arăta investiția – FOTO

Publicat: 29 apr. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
O nouă școală va fi construită în comuna Valea Lupului. Iată cum va arăta investiția - FOTO
Noua școală va asigura un loc de învățare pentru sute de copii din comună

Comuna Valea Lupului va avea o nouă școală, după ce primăria a primit cel mai mare scor pentru proiectul propus. Construcția va fi o unitate de învățământ care folosește conceptul de „școală verde”

Clădirea propusă pentru construire va avea funcțiunea de „școală verde” cu demisol, parter, un etaj și un etaj parțial. Primăria comunei a înțeles importanța educației pentru binele comunității și a lansat mai multe proiecte pentru construirea de școli și grădinițe care deja sunt în rulare sau urmează să înceapă.

Comuna Valea Lupului va avea o nouă școală

școala supraetajată
Primăria a făcut mai multe investiții importante în învățământ în ultimii ani

Având în vedere creșterea semnificativă a populației tinere și a numărului de elevi din comuna Valea Lupului, construirea de unități de învățământ suplimentare este tot mai necesară. În luna iulie 2023, primăria comunei a depus cererea de finanțare pentru proiectul „Construire școală verde în comun Valea Lupului, județul Iași”. Fondurile trebuie să fie asigurate prin Planul Național de Redresare și Reziliență a României, iar valoarea totală a proiectului este de 51.023.320 de lei, fără TVA. S-a urmărit crearea unui mediu sănătos care favorizează învățarea, dar și economisirea de resurse.

Clădirea poate genera energie electrică proprie și folosește tehnologii care reduc emisiile de gaze cu efect de seră. Unitatea de învățământ va avea 19 clase, 15 dintre ele pentru gimnaziu, iar celelalte 4 pentru liceu. În ultimii ani, primăria a avut mai multe proiecte de dezvoltare a infrastructurii, comuna fiind una dintre cele mai înfloritoare din județ.

„În cadrul curții de la parter elevii beneficiază de un spațiu intim, cu locuri de stat acoperite, dar și descoperite. Holurile de circulație principală care îndeplinesc și lor de spații de recreații interioare sunt dimensionate pentru a oferi confort și zone libere pentru orice tip de utilizare. Clădirea este prevăzută la etajul 2 cu o terasă verde și sistem de fațadă verde. Acestea, pe lângă expresia arhitecturală inedită, au avantaje semnificative din punct de vedere energetic, economic și al confortului. Integrarea mediului natural în procesul de proiectare a clădirii a căpătat u rol central și a influențat modul în care cele trei volume sunt articulate între ele”, este prezentat în proiect.

Încă două unități de învățământ vor fi extinse

În anul 2023, a fost finalizată o școală gimnazială cu bani de la bugetul local. Unitatea de învățământ are 7 săli de curs și spații administrative cu toate dotările moderne necesare. Totuși, personalul unității de învățământ a făcut solicitări pentru extinderea clădirii. Autoritățile locale au dat curs, iar anul acesta vor începe lucrările pentru extinderea prin etajare a școlii. Conform proiectului, supraetajarea clădirii existente va fi cu etaj 1 și 2 parțial. Se va folosi o structură ușoară metalică, din europrofile laminate. Astfel, vor mai fi date în folosire încă 5 săli de clasă, 3 laboratoare, o bibliotecă, spațiu de socializare și funcțiunile anexe necesare.

De asemenea, și Școala Gimnazială „Profesor Mihai Dumitru” va fi reabilitată complet. Având în vedere starea de degradare în care se află construcția, autoritățile locale au primit finanțare de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru reabilitare și extindere. Clădirea existentă va fi demolată, iar în același loc va fi construită o școală nouă. Pe perioada lucrărilor, activitatea educațională va fi mutată într-o școală modulară temporară.

Comunitatea din Valea Lupului va beneficia de o nouă școală în urma unui proiect lansat de primăria din comună.

Adauga un comentariu