Local

Bugetul Iașului 2021 a picat. USR-PLUS și PSD nu au aprobat nici astăzi proiectul. O nouă întâlnire va avea loc în această săptămână – VIDEO, UPDATE

Publicat: 10 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Bugetul Iașului 2021 a picat. USR-PLUS și PSD nu au aprobat nici astăzi proiectul. O nouă întâlnire va avea loc în această săptămână - VIDEO UPDATE
Consilierii locali se vor întâlni din nou pentru a discuta bugetul Iașului pe 2021 în cursul săptămânii viitoare. Ședința se va ține în Sala Mare de la Primăria Iași

În cursul zilei de luni, 10 mai 2021, va avea loc o nouă ședință a Consiliului Local pe bugetul Iașului 2021. După ce în cursul lunii trecute consilierii locali au respins propunerea de buget, Executivul Primăriei va mai face o nouă încercare. Se pare însă că ședința va avea același scenariu cu cea din aprilie 2021, aleșii USR-PLUS și cei ai PSD urmând a nu aviza propunerea de buget

Luni, 10 mai 2021, cu începere de la ora 10:00, în Sala Mare a Primăriei Iași va avea loc o nouă ședință pe tema bugetului orașului pe anul în curs. Ședința va avea un singur punct pe ordinea de zi, cel legat de propunerea de buget. La ședința din 22 aprilie 2021, proiectul de buget nu a fost adoptat din cauza voturilor negative date de consilierii USR-PLUS și cei ai PSD. În aceste condiții, conducerea municipalității a convocat o nouă ședință de plen pentru ca bugetul Iașului pe 2021 să poată fi adoptat. Lucrurile nu sunt însă foarte clare nici pentru ședința de luni, 10 mai 2021.

UPDATE: Următoarea întâlnire pentru propunerea de buget va avea loc miercuri, 12 mai 2021 cu începere de la ora 15.00, în sala mare a Primăriei Iaşi.

UPDATE: Cu un număr de 13 voturi pentru (PNL-PMP), 8 abțineri venite din partea consilierilor USR-PLUS, și indiferența consilierilor PSD care au ieșit din sală, bugetului Iașului a picat.

Va fi adoptat sau nu bugetul Iașului pe anul 2021?

În cadrul comisiilor reunite, aleșii USR-PLUS au dat de înțeles că nu vor vota nici de această dată proiectul de buget pe anul în curs. Aleșii PSD au arătat că se vor abține și de această dată de la votul pe propunerea de buget. Cei de la USR-PLUS au susținut aceleași idei ca și la ședința anterioară. Întâlnirea din 22 aprilie 2021 a ținut circa 8 ore și s-a lăsat cu un scandal uriaș.

Consilierii USR-PLUS au fost puși de deputatul Cosette Chichirău să respingă propunerea de buget, în ciuda avizării unor amendamente depuse de către aceștia. De altfel, deputatul Cosette Chichirău a venit în sala de plen de la Primăria Iași pentru a se asigura că aleșii alianței nu calcă strâmb. Aceștia au rămas cu aceleași idei și la ședința comisiilor reunite de ieri, 7 mai 2021, astfel încât cel mai probabil nu vor vota propunerea de buget de la Primăria Iași.

Cum arată proiectul de buget discutat în Consiliul Local?

Bugetul Iașului pe 2021 cuprinde venituri de 1,083 de miliarde de lei. La capitolul venituri proprii a fost trecută suma de 611 milioane de lei, capitol ce cuprinde venituri fiscale, din taxe, impozite sau pe cele din utilizarea bunurilor, autorizarea utilizării bunurilor sau pe desfășurarea de activități. Din impozite și taxe pe proprietate, Primăria Iași a estimat venituri de 83,8 milioane de lei, în timp ce din impozitele pe bunuri și servicii, la bugetul local ar ajunge 89,5 milioane de lei. Bugetul cuprinde și o serie de investiții, propuneri care însă nu i-au mulțumit pe cei care au respins propunerea Primăriei Iași. Consilierii locali au motivat lipsa investițiilor de votul negativ dat pe bugetul Iașului pe 2021.

Scandal pe bugetul Iașului 2021. Grevă japoneză în Primărie

Scandalul din Consiliul Local Iași s-a mutat apoi în stradă. Direcțiile din subordinea Primăriei au inițiat o grevă japoneză, nemulțumite de faptul că propunerea nu a fost adoptată la vot. Doar consilierii PNL și cei ai PMP au votat propunerea de buget, însă numărul de voturi nu a fost suficient ca proiectul să poată fi adoptat. Inclusiv primarul Mihai Chirica a anunțat că intră în grevă japoneză, nemulțumit de faptul că aleșii locali nu au adoptat propunerea de buget pe anul în curs.

Adauga un comentariu