Prima pagină » Actualitate » O nouă tulpină Covid-19 a ajuns în Europa. Varianta „Mu” este rezistentă la vaccin
O nouă tulpină Covid-19 a ajuns în Europa. Varianta „Mu” este rezistentă la vaccin

O nouă tulpină Covid-19 a ajuns în Europa. Varianta „Mu” este rezistentă la vaccin

01 sept. 2021, 13:59,
în Actualitate

OMS a anunțat că monitorizează noua variantă a coronavirusului numită „Mu”, rezistentă la vaccinurile actuale. Oamenii de știință studiază deja noua variantă pentru a încerca să obțină cât mai repede date despre ea şi să găsească tratamentul potrivit.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) monitorizează o nouă variantă a coronavirusului, denumită Mu, care a fost identificată pentru prima dată în Columbia în luna ianuarie, a anunţat agenţia ONU pentru sănătate în noaptea de marţi spre miercuri.

Varianta – B.1.621, conform numele său ştiinţific – a fost clasificată până în prezent drept variantă de monitorizat, a precizat OMS în buletinul său epidemiologic săptămânal privind evoluţia pandemiei.

OMS a subliniat că sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege efectele variantei Mu

OMS a indicat că varianta prezintă mutaţii care ar putea prezenta un risc de evadare imunitară (rezistenţă la vaccin) şi a subliniat că sunt necesare studii suplimentare pentru a înţelege mai bine caracteristicile sale.

Toate virusurile, inclusiv SARS-CoV-2 responsabil pentru COVID-19, suferă mutaţii în timp. Majoritatea mutaţiilor au un efect redus sau inexistent asupra proprietăţilor virusului.

Cu toate acestea, anumite mutaţii pot afecta proprietăţile virusului şi pot influenţa, spre exemplu, uşurinţa cu care acesta se răspândeşte, severitatea bolii pe care o cauzează sau eficacitatea vaccinurilor, a medicamentelor, a instrumentelor de diagnostic sau a altor măsuri sociale şi de sănătate publică.

În prezent, OMS consideră că patru variante sunt îngrijorătoare, printre care se numără variantele Alpha, prezentă în 193 de ţări, şi Delta, prezentă în 170 de ţări, în timp ce alte cinci variante sunt monitorizate (inclusiv Mu).

Ce se ştie despre varianta Mu?

Cunoscută și sub numele de varianta B.1.621, varianta Mu a COVID-19 a fost detectată pentru prima dată în Columbia în ianuarie și a fost acum listată ca una dintre cele cinci variante de interes de către OMS.

Asta înseamnă că, deși OMS o consideră demnă de o monitorizare specială, este privită ca o problemă potențială mai mică decât tulpinile Delta sau Alpha ale virusului SARS-CoV-2, care au fost desemnate variante de îngrijorare datorită virulenței lor crescute.

Varianta Mu a fost raportată şi în alte ţări din America de Sud şi în Europa. Deşi prevalenţa mondială a variantei Mu printre cazurile secvenţiate a scăzut şi reprezintă sub 0,1%, prevalenţa sa în Columbia (39%) şi Ecuador (13%) a crescut constant, a explicat OMS.

Ce ar putea însemna varianta Mu pentru vaccinuri?

Raportul epidemiologic al OMS spune că datele preliminare au arătat că Mu părea să fie mai rezistent la anticorpi. Iar dr. Griffin a spus că aceste teste de laborator nu oferă o imagine completă a modului în care funcționează imunitatea umană în lumea reală.

„Aceste studii de neutralizare sunt cu adevărat utile … pentru că sunt destul de ușor de făcut și sunt destul de rapide, dar fac parte din poveste, nu întreaga poveste”, a spus el.

„Trebuie să vedem că din punct de vedere clinic, așa că, în lumea reală, vedem o schimbare a proprietăților care înseamnă că vaccinul își pierde efectiv eficiența”, a declarat Paul Griffin, expert în boli infecțioase de la Mater Health Services, Universitatea din Queensland, informează ABC.

Ce alte variante sunt monitorizate de OMS?

Este a cincea variantă de interes listată de OMS ca variantă de interes și există, de asemenea, patru variante de îngrijorare mai serioase. Toate cele nouă variante desemnate sunt denumite cu o literă diferită din alfabetul grecesc.

Cele cinci variante de interes sunt:

Eta , detectată pentru prima dată în mai multe țări în decembrie 2020
Iota , detectat pentru prima dată în SUA în noiembrie 2020
Kappa , detectat pentru prima dată în India în octombrie 2020
Lambda , detectată pentru prima dată în Peru în decembrie 2020
Mu , detectat pentru prima dată în Columbia în ianuarie 2021
Cele patru variante de îngrijorare, considerate ca având potențialul de a agrava pandemia, sunt:

Alpha , detectat pentru prima dată în Marea Britanie în septembrie 2020
Beta , detectată pentru prima dată în Africa de Sud în mai 2020
Gamma , detectată pentru prima dată în Brazilia în noiembrie 2020
Delta , detectată pentru prima dată în India în octombrie 2020

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`