Local

O nouă zi de proteste în fața ONRI. Angajații nemulțumiți continuă să se facă auziți – VIDEO

Publicat: 22 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
O nouă zi de proteste în fața ONRI. Angajații nemulțumiți continuă să se facă auziți - VIDEO
Proteste în fața ONRI

Joi, 22 octombrie 2020, în fața instituției de cultură Opera Națională Română Iași sunt noi proteste ale angajaților nemulțumiți. Protestele continuă în fata Operei Naţionale Romane din Iaşi. În intervalul 5 – 30 octombrie, artiştii nemulţumiţi vor scanda zilnic demisia managerului instituţiei de cultură, Beatrice Rancea. Aceasta este acuzată de o serie de abuzuri grave vis a vis de artiştii angajaţi. Aşadar, de la ora 09.00 la ora 11.00, zeci de persoane se afla în fata sediului ONRI unde-şi strigă nemulţumirile.

Marius Aftaragaci, liderul sidicatului angajaţilor nemulţumiţi de la ONRI, a reamintit faptul că ieri, 21 octombrie 2020, protestatarii au mers la Bucureşti, în faţa Ministerului Culturii, au manifestat faţă de abuzurile ce nu se opresc din partea managerului Beatrice Rancea. Aceştia au strigat din toate puterile „Demisia, Beatrice Rancea”.

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a promis că va trimite o nouă echipă a corpului de control pentru a investiga şi rezolva problemele întâmpinate în instituţia de cultură ieşeană.

„Bună ziua. Suntem din nou la protest şi vă reamintesc că am discutat ieri cu ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, şi a promis că va trimite corpul de control la Iaşi. Până ce va veni acest control vom striga demisia doamnei manager, Beatrice Rancea. Acordaţi-vă demisia de onoare pentru că nu se poate ce se întâmplă aici. Aveţi şansa să faceţi dreptate”, a transmis Marius Aftaragaci, liderul sindicatului angajaţilor ONRI.

Cristina Simionescu a fost evaluată, deşi nu a cântat de 8 ani pe scena ONRI

Marius Aftaragaci, în videoclipul de la faţa locului, a transmis cu supărare că un nou abuz a fost comis astăzi la Opera Naţională Romana din Iaşi. Astfel, Cristina Simionescu, cântăreaţă, a fost evaluata cu nota 4 de dirijor şi alţi membrii ai comisiei, deşi aceasta nu a mai urcat pe scena ONRI de mai bine de 8 ani de zile.

Din cauza managerului Beatrice Rancea, Cristina Simionescu nu a fost distribuită în spectacole, fără a-i preciza un motiv întemeiat. Artiştii nu sunt lăsaţi să îşi desfăşoare meseria şi vocaţia pe scena operei. Evaluarea nu a fost anunţată din timp, după cum impune metodologia, ci doar s-a expus la avizier un anunţ că va exista un interviu.

Numiri la Opera Națională Română Iași fără concurs

De asemenea, în urma unor concedieri s-au angajat persoane doar prin numire şi nu prin concurs, după cum este normal. Liderul Sindicatului a cerut încă o dată demisia managerului şi a conchis prin a mulţumi tuturor ieşenilor, artiştilor şi persoanelor care i-au sprijinit şi ajutat.

„Vreau să vă reamintesc de ce v-am zis ieri de Cristina Simionescu care nu a cântat de 8 ani de zile pe scena Operei. Nu a fost distribuită deşi a fost şi este una din starurile ONRI. Nu a fost distribuită în spectacole. Vă spun astăzi, Cristina Simionescu făcând solicitări în scris să cânte pe scenă ONRI, a primit nota peste 4 evaluare. Pe ce a evaluat-o domnul dirijor, dacă nu a vrut să o distribuie? Acestea sunt abuzuri nemaiîntâlnite în Iaşi. Aceşti oameni nu sunt lăsaţi să-şi desfăşoare meseria, vocaţia pentru care s-au pregătit de ani de zile cu muncă asiduă pe lângă talentul pe care l-au dobândit de la Dumnezeu. Atâta muncă ca să vină un manager şi să-ţi restricţioneze, îngrădească dreptul la muncă. Incredibil ce se întâmplă.

Solicităm demisia managerului Beatrice Rancea, pentru că asemenea abuzuri nu pot fi concepute de niciun artist, nici într-o altă meserie nu se poate face aşa ceva în domeniul privat. Ori aceste decizii pe lângă faptul ca evaluarea trebuia să se facă pe 31 ianuarie cel târziu, avem de a face astăzi cu o evaluare la solişti neanunţata oficial prin niciun document oficial. Este pus un anunţ la avizier că este un interviu. Cine semnează? Cum se pot face aceste evaluări nerespectând metodologia legată. Vorbim şi despre numiri, angajări fără concurs. Să numească oameni fără concurs. Solicităm Ministerului Culturii să trimită cât mai repede această comisie. Aşteptam să fiţi alături de noi pentru că dreptatea să se facă. Mulţumim pentru susţinerea fizică şi morală. Mulţumim tuturor artiştilor şi ieşenilor”, a transmis sursa citată.

Adauga un comentariu