Local

O sută de toboșari vor interpreta hituri celebre în centrul Iașului! Momentul inedit va avea loc în aer liber: „Nu putem reuși performanța aceasta pe cont propriu”

Publicat: 11 apr. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
O sută de toboșari vor interpreta hituri celebre în centrul Iașului Momentul inedit va avea loc în aer liber Nu putem reuși performanța aceasta pe cont propriu
Pe 31 august 2023, la Iași se va desfășura un eveniment muzical unic în țară: „Toboșariada”

Pe 31 august 2023, la Iași se va desfășura un eveniment muzical unic în țară: „Toboșariada”. O sută de toboșari din întreaga țară vor interpreta simultan 10 piese rock celebre. Anul acesta, pe lângă hiturile celebre va fi cântată și o piesă românească

Ideea unui concert de tobe simultan a venit de la părintele unuia dintre tinerii toboșari, după modelul unor evenimente similare din alte țări. „Toboșariada” este singura manifestare de acest fel din țară și urmărește recunoașterea la nivel național a valorilor și a culturii ieșene.

O sută de toboșari vor cânta live la Iași

Pe 31 august 2023 va avea loc a doua ediție a „Toboșariadei”, un proiect inedit, unic în țară. Evenimentul live va avea loc în Grădina Palas. În jur de 100 de toboșari de toate vârstele de la școlile de muzică din întreaga țară vor cânta simultan 10 piese rock extrem de iubite, care au fost deja alese de către profesori, astfel încât toboșarii să aibă suficient timp la dispoziție pentru a se pregăti individual. Organizatorii susțin că atât toboșarii, cât și profesorii lor se vor reuni pentru prima dată pe scena evenimentului, aceasta fiind o adevărată provocare.

„Încercăm să ne apropiem de cifra de 100 de toboșari. Vor fi zece piese, iar participanții vor fi de la mai multe școli de muzică din țară. Evenimentul se va desfășura tot în Grădina Palas. Am stabilit deja melodiile, iar copiii fac pregătire cu profesorii lor de tobe individual. Simultan nu ai cum să exersezi, aceasta este și provocarea pentru noi și pentru profesorii care se ocupă de acești copii, pentru că nu pot exersa împreună”, a explicat medicul Ionuț Nistor, părinte al unui tânăr toboșar și inițiator al „Toboșariadei”.

Petran Paveliuc: „Procesul este dificil, deoarece toboșarii se pregătesc individual”

În anul 2023, la „Toboșariada” vor fi cântate 9 piese rock cunoscute la nivel internațional, dar și o piesă rock românească: „Ziua Vrăjitoarelor” de la Cargo. S-a decis ca repertoriul să fie ceva mai vast, astfel încât participanții să se poată bucura din plin de eveniment.

„Anul acesta încercăm să implicăm și școlile de muzică din țară. Deja am luat legătura cu prieteni din București, Constanța, Sibiu și Cluj. Încercăm ca evenimentul să fie un pic mai extins, anul trecut au fost aproximativ 50 de seturi, anul acesta ne străduim să strângem 100 de seturi de tobe și nu putem reuși performanța aceasta pe cont propriu, adică numai cu cei din Iași, iar atunci ne-am extins și către celelalte județe din Moldova și din restul țării. Anul trecut s-au cântat 6 piese, dar anul acesta am extins programul la 10 piese.

Ne-am gândit să nu vină persoane și din alte județe doar pentru 6 piese, nici nu instalează bine tobele că trebuie să plece. Anul acesta am inclus și o piesă românească, noi am vrea două, dar încă mai lucrăm la asta, cert este că se va cânta Cargo, «Ziua Vrăjitoarelor». Piesele au fost alese de profesori, pentru că dumnealor cunosc mai bine ce pot să bată copiii. Anul trecut au participat și copii de zece ani, dar evenimentul se adresează și adulților, o să participe și profesori, nu există limită de vârstă.

Nu este un eveniment strict pentru copii, e dedicat, în principal, tinerilor, dar vor participa și profesorii lor, adulți care iubesc acest instrument, e ca un fel de sărbătoare a tobelor. Aceștia au primit piesele, s-au înscris într-un grup și primesc acolo toate informațiile necesare ca să se pregătească. Procesul este dificil, deoarece toboșarii se pregătesc individual, dar trebuie să lucrăm toți după același tipar, ca să nu existe discrepanțe”, a explicat Petran Paveliuc, inițiator și organizator al proiectului „Iași Music Experience”.

Adauga un comentariu