National

O tânără a ajuns în funcția de primar la numai 24 de ani. Iată povestea acesteia

Publicat: 29 sept. 2020

În vârstă de doar 24 de ani, Anca-Alina Baciu a câştigat alegerile pentru funcţia de primar în comuna Corbi, județul Argeș, candidând din partea PMP. Tânăra i-a luat locul tătălui ei, Virgil Baciu.

Anca-Alina Baciu a obţinut un scor foarte bun la alegerile pentru comuna Corbi, din județul Argeș, respectiv de peste 42% din voturi, conform rezultatelor parţiale centralizate luni de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

Tatăl ei a pierdut în cursa pentru CJ Argeș

Ea a fost urmată de Constantin Mogaru (PSD) cu 27% şi de Marius Anghel (Pro România), cu 16%. Anca-Alina Baciu este fiica primarului în funcţie, Virgil Baciu, care a candidat la aceste alegeri locale pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş, cursă pe care a pierdut-o.

„La Corbi a câştigat entuziasmul, puritatea şi decenţa”

„La Corbi a câştigat entuziasmul, puritatea şi decenţa în campanie. (…) Iar eu, dragi corbeni, vreau să vă mulţumesc pentru cei opt ani petrecuţi cu voi în calitate de primar”, a scris Virgil Baciu pe Facebook.

Un alt candidat decedat din cauza COVID-19 a câștigat alegerile! Bogdan Simion avea doar 49 de ani

După cazul Deveselu, acolo unde oamenii l-au votat în număr uriaş pe primarul decedat de COVID-19, un alt candidat trecut în nefiinţă din cauza aceluiaşi virus a reuşit să strângă un număr important de voturi, care au făcut ca doi prieteni ai defunctului să prindă un loc în Consiliul Local al comunei unde s-a întâmplat totul.

În comuna Vulcana Pandele din judeţul Dâmboviţa, candidatul la primărie din partea Partidului Ecologist Român s-a stins din viaţă, cu câteva zile înainte de alegeri, din cauza infectării cu COVID-19. Este vorba de Bogdan Simion, fondatorul site-ului dambovitanews.ro, care avea 49 de ani.

Ca şi în cazul de la Deveselu, acolo unde primarul decedat de COVID-19 a câştigat, post-mortem, un nou mandat, şi în comuna dâmboviţeană, lumea l-a votat în număr mare pe candidatul PER, trecut în lumea celor drepţi.

Mai exact, Bogdan Simion a obţinut 179 de voturi, suficiente pentru ca partidul pe care îl reprezenta să obţină două locuri în Consiliul Local din Vulcana Pandele.

Alegerile au fost câştigate de primarul în exerciţiu, Radu Vasile, de la PSD, iar componenţa Consiliului Local este următoarea: PSD – 7 mandate, PNL – 3 mandate, PER – 2 mandate, USR – două mandate şi Pro România – un mandat.

Primarul din Deveselu, mort de COVID, a câștigat alegerile de duminică

Situație incredibilă într-o localitate din județul Olt. În Deveselu, localitatea scutului antirachetă, pe lista candidaților la primărie a rămas și numele primarului decedat în urmă cu două săptămâni de COVID-19. Culmea, mulți dintre alegători au spus că au votat cu mortul pentru că a fost un primar bun și a făcut foarte multe lucruri pentru comunitate.

Ion Aliman candida anul acesta pentru al treilea mandat la primăria din Deveselu. Pe 17 septembrie însă, a murit la spital, răpus de coronavirus. Buletinele de vot erau deja tipărite și legea nu le-a mai permis să numească un alt candidat şi să-l înlocuiască pe liste. Chiar şi în aceste condiţii, oamenii nu s-au ferit să spună că l-au votat, chiat și mort fiind.

Localnică: Pe dânsul l-am votat, noi ţinem mereu de dânsul.

Reporter: Cum să-l votați dacă e mort?

Localnică: Păi dacă e legea…noi nu am făcut-o, ne-a dat-o cel de sus.

Reporter: Păi şi dacă va câştiga dumnealui cine…

Localnică: Cine urmează. Să vină altul mai bun.

Reporter: Dar ce sentiment v-a încercat când aţi votat un primar decedat?

Localnică: L-am votat pentru că pentru noi a fost un primar adevărat.

*

Reporter: De ce aţi ales să votzaţi o persoană care nu mai este în viaţă?

Localnic: A fost bun, din cauza asta.

Reporter: Păi şi dacă va câştiga dumnealui şi nu mai este în viaţă cine va conduce?

Localnic: Să urmeze altul după el, care tot bun să fie.

Reporter: Ce sentiment v-a încercat când ați pus ştampila pe o persoană care nu mai e în viață.

Localnic: Un sentiment cu durere.

Au fost însă și localnici care au recunoscut că situația este inedită.

Localnică: Nu înțeleg, nu înțeleg. Înseamnă că așa au fost învățați. Eu aşa cred că se urmărește anularea acestui… deşi sunt 2 doi candidați care sunt în viață. Avem 2 candidiaţi care sunt candidaţi competenţi.

Reporter: Este o situaţie inedită.

Localnică: Da mi se pare. O să fim de râsul… pe tot pământul ăsta nu s-a întâmplat aşa ceva.

Localnic: S-a întâmplat de 2 săptămâni de când e decedat. Se puteau schimba şi buletinele de vot, dar nu s-a vrut. Ei urmăresc anticipate, că zice că o să ia mai multe, dar nu știu dacă o să ia mai mult domnul care e mort. Dacă o lua mai multe, bine, da… poate nu lua nici înainte dacă trăia.

Dacă primarul decedat va câştiga acest scrutin, se vor organiza din nou alegeri locale.

Adauga un comentariu