Tânăra Lavinia Iancu a lansat o aplicație care digitalizează obiceiul trimisului pachetului de la mama pentru studenții din provincie. A devenit cunoscută și după ce a participat la emisiunea „Imperiul Leilor”, iar afacerea dezvoltată din anul 2018 se bucură de succes
Lavinia Iancu are 30 de ani, este antreprenoare, doctorandă și cadru didactic la două universități din România. Tânăra din județul Călărași a făcut primii pași spre o carieră de succes când avea doar 26 de ani.
„În anul 2018, mi-am cumpărat un apartament. Aveam 26 de ani, lucram la o companie mare de retail, ca Social Media Manager, și începusem să am colaborări în particular pe zona de comunicare. Și cum aveam o proprietate pe numele meu mi-am putut înființa firma, căci îmi stabilisem acolo sediul social. Lucrasem, în trecut, pentru 2 dintre agențiile de PR de top din România, unde colaborasem cu unele dintre cele mai mari corporații din țară, aveam experiență de câțiva ani în copywriting și strategie de brand, așa că am înființat Sustenobil Production, organizație care susține inițiativele din industriile creative și culturale, oferind servicii de PR, project și product management, o urmare firească a studiilor și experienței mele profesionale”, povestește Lavinia Iancu.
Pachetul de la mama poate fi trimis mai ușor cu aplicația Laviniei
O experiență care a motivat-o a fost participarea la emisiunea „Imperiul Leilor”.
„În anul 2020 am apărut în premiera show-ului «Imperiul Leilor», de la PRO TV, prezentând ReFEEL App, o aplicație care digitaliza obiceiul trimisului pachetului de la mama pentru studenții din provincie. Devenisem celebră peste noapte, când peste 1 milion de telespectatori se uitaseră la emisiune, dar nu aveam resurse pentru a realiza acest produs inovator. Însă acesta a fost momentul în care am decis să îmi asum statutul de antreprenor, făcând ce știu mai bine, relații publice, investind profitul în crearea ReFEEL App.
Ca să dezvolt soluția de livrare «same day door 2 door» (n.r. – în aceeași zi, din ușă în ușă), m-am înscris la doctorat cu o teză despre managementul sustenabil în economia GIG, aplicat la sectorul livrărilor, făcând comparație între modelele de business de curierat tradiționale și cele de tip «last-mile» (n.r. – ultima etapă a unei călătorii, care cuprinde deplasarea persoanelor și a mărfurilor de la un hub de transport la o destinație finală), cum este, de pildă, Glovo. Fiind doctorandă, am ajuns să predau la Academia de Studii Economice și mai apoi la Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București, susținând seminarul de Antreprenoriat (și Inovație), în calitate de cadru didactic asociat”, își amintește Lavinia.
Cifra de afaceri din 2022 a fost de 250.000 de lei
Antreprenoarea a dezvoltat afacerea treptat, iar acum se bucură de succes, având clienți din multe județe, precum Iașul, dar și din străinătate.
„Am început activitatea antreprenorială asumat, ca singura sursă de venit, înainte cu o lună de lockdown, așa că pandemia a îngreunat și mai tare dezvoltarea afacerii, erau bani în piață, economia românească a înregistrat valori fabuloase și profituri uriașe în 2020, dar pentru mine au fost pași mici, dar siguri, am semnat primele contracte internaționale și am început să activăm în 5 țări din Europa Centrală, ca, mai apoi, rezultatele bune să ne aducă un contract pentru încă 4 țări din Europa de Nord, lucrând pentru bicicletele electrice Serial 1, powered by Harley-Davidson.
În paralel, ne-am concentrat pe dezvoltarea ReFEEL App într-un HUB global de sustenabilitate. Investesc constant în dezvoltarea companiilor Sustenobil și ReFEEL Solutions Inc., avem softuri care automatizează monitorizarea, raportarea, suntem constant preocupați să muncim colaborativ, smart, not hard, suntem în contact cu businessul și sistemul academic, unde luăm contact cu ultimele trenduri din piață. Suntem o organizație mică, dar agilă, și avem colaboratori alături de care oferim servicii de project management integrate. Sustenobil Production a crescut de la an la an, de pildă, în anul 2022, cifra de afaceri a fost peste 250.000 de lei”, mai spune antreprenoarea.
A apărut un nou tip de afacere în Iași.
Lavinia Iancu: „Oferim servicii în 9 țări din Europa Centrală și de Nord”
Astfel, afacerea s-a extins către mai multe țări din Europa.
„Colaborăm cu clienți cu soluții inovatoare, precum aplicații cu inteligență artificială, de parking, dar și biciclete și jet-board-uri electrice de la PeVal, motocicletele Harley-Davidson și artiști, lucrăm cu Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR), laboratoarele ALSO Medical, Asociația HELP Autism, dar și lanțul Tomis Garden Aparthotel.
Trăim într-un sat global, așa că oferim servicii în 9 țări din Europa Centrală și de Nord: România, Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria, Danemarca, Suedia, Norvegia și Finlanda. La Sustenobil Production oferim servicii companiilor care împărtășesc valorile noastre, creativitate, sustenabilitate, gândire strategică și educație continuă, astfel, oferim servicii de comunicare integrată, livrăm training-uri și susținem producția audio-video și de produse inovatoare”, explică antreprenoarea.
Lavinia spune că nevoia te învață și te determină să găsești soluții
Tânăra susține că a trecut și prin momente dificile, ca antreprenor, dar a găsit mereu soluții.
„Eu cred că antreprenoriatul nu e doar despre bani, e despre a oferi valoare clienților, societății, prezervând, pe cât posibil, planeta și resursele ei. Le spun și studenților la seminar, dacă banii sunt motivul pentru care intră în afaceri, nu vor rezista dificultăților și muncii uneori sisifice de a atinge unele obiective. Desigur, deși un management sustenabil vizează 3 aspecte (people, planet, profit), cel mai dificil moment e când nu ai resurse, iar cele mai dureroase sunt cele pecuniare, mai ales când alți oameni depind de tine pentru a fi plătiți.
Ne-a plecat, la un moment dat, un client important și am început să facem new business, aveam de ales între a reduce cheltuieli, inclusiv salarii, de a tăia de la softurile care ne ajută să câștigăm timp și ne fac munca să arate profesional, dar asta ne-ar fi diminuat calitatea sau ne-ar fi luat dintr-o resursă importantă și irepetabilă, timpul, sau a găsi clienți în lunile în care aveam resurse.
Am tăiat de la mine și împreună ne-am mobilizat, iar astăzi colaborăm cu o parte dintre acești noi clienți. Nevoia te învață și te determină să găsești soluții. Ca antreprenor am învățat să-mi pun următoarea întrebare: pentru câte luni ne ajung resursele financiar pe care le avem în acest moment?”, mai spune Lavinia Iancu.
Alți tineri din Iași care au o afacere de succes sunt Ana Maria și Tudor Ignat.
Lavinia Iancu: „Urmează o eră IoT (Internet of Things)”
Tânăra care este și cadru didactic la două universități din România spune că tehnologia va avansa și va urma o eră IoT (Internet of Things) în care obiectele din jurul nostru vor vorbi.
„Am citit undeva că «viitorul e al celor care planifică». Mi-e greu să îmi imaginez învățământul peste 10 sau 20 de ani, dar e clar că tehnologia evoluează la vârf exponențial cu o rapiditate fără precedent și devine o unealtă care ajută omul să facă mai repede și mai bine lucrurile, însă cred că ar trebui să învățăm să gândim pentru a rezolva lucruri complexe.
Dacă telefonul mobil a externalizat memoria oamenilor, iar computerul vorbește în limbaj natural, aducând omul la poziția verticală, după ani în care s-a cocoșat să lucreze la computer în modul în care acesta era capabil să înțeleagă informațiile, cred că urmează o eră IoT (Internet of Things) în care obiectele din jurul nostru vor vorbi, vor deveni asistenți ai noștri, iar profesorii vor fi hibrizi, asistenți virtuali personalizați pentru fiecare elev, îmi pot imagina examene cu eye-tracking, device-uri implantate în creier sau corp care vor oferi capabilități sporite, iar profesorul uman va face lucruri pe care doar oamenii le pot face, vor stabili conexiunea interumană, vor învăța empatia și încuraja colaborarea, însă sunt convinsă că undeva în România anului 2043 încă vor exista școli cu toaletă în curte”, mai spune Lavinia Iancu.
Tânăra are succes cu aplicația care ușurează trimiterea pachetului de la mama.
«viitorul e al celor care planifică»,poate punem bazele unei aplicații care iti poate rotunji si burtica
nici macar numele nu esti in stare sa il scrii.ce sa mai zici de IQ