International

O tânără studentă la medicină bolnavă de cancer în stare terminală are o ultimă dorință: Să devină medic

Publicat: 10 mart. 2021
Krista Bose, în vârstă de 27 de ani, este la doar câteva săptămâni distanță de finalizarea pregătirii sale medicale - dar cancerul și riscul de la Covid-19 au însemnat că trebuia să-și pună planurile în așteptare.

Așezată pe canapeaua din sufragerie, cu o ceașcă de ceai în mână, Krista Bose învaţa termeni medicali complecși fără cea mai mică ezitare, apoi se oprește pentru a-i explica cu răbdare pe fiecare în termeni laici, ca și când ar vorbi cu propriul pacient. Cu toate acestea, Bose este pacientul, iar ceea ce descrie este propriul ei prognostic.

Singurul vis al acestei fete este de a termina medicina înainte de a muri de cancer. Ea speră că va putea practica meseria la care visează

Mai are puţin şi termină facultatea de medicină din Marea Britanie

În vârstă de 27 de ani, Bose luptă pentru a doua oară cu cancerul . Prima luptă i-a costat o parte din oase și cea mai mare parte a mușchilor din piciorul stâng. Tijele metalice au luat locul oaselor și antrenamentul de forță a ajutat la reconstrucția unei părți a mușchilor.

Bose este bine ancorată în medicină, deoarece are mai are doar 14 săptămâni până să se califice ca medic în Marea Britanie. Dar în ultimele patru luni, nu doar cancerul a stat între ea și o diplomă medicală, ci Covid-19.
Chimioterapia în curs de desfășurare i-a slăbit atât de grav sistemul imunitar încât este considerată „extrem de vulnerabilă din punct de vedere clinic” – chiar și o criză ușoară de coronavirus ar putea fi mortală.

Bose a fost rugată să protejeze, ceea ce înseamnă că trebuie să rămână acasă cât mai mult posibil, ieșind doar pentru exerciții fizice sau îngrijiri medicale – nu pentru a lucra într-un spital, ceea ce este necesar pentru a-și finaliza pregătirea medicală.

„Să simți că ai abilitățile, ai cunoștințele, ai putea fi un atu pentru acei pacienți, e greu să simți că pierzi pe margine”, a spus ea.

Și nu este singura. Un sondaj publicat luna trecută de Asociația Medicală Britanică (BMA) a constatat că printre peste 7.000 de medici chestionați în Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord, mai mult de 3% au declarat că sunt extrem de vulnerabili din punct de vedere clinic și se protejează acasă. Încă 6,5% locuiau cu cineva extrem de vulnerabil din punct de vedere clinic.

A ales să studieze medicina deși era profesor

Bose, este de origine canadiană dar a ales să locuiască Marea Britanie în ultimii cinci ani, este un fost profesor care a decis să urmeze scoala de medicină după ce o reacție alergică a dus-o aproape de moarte:

„Am admirat cu adevărat această capacitate de a păstra un sentiment de calm și scop în situații cu adevărat periculoase care pun viața în pericol”, a spus ea.

După ce s-a înscris la școala medicală de la St. George’s, Universitatea din Londra, în 2016, medicii de la un spital din Republica Cehă au observat semne de osteosarcom (o formă de cancer osos) în timp ce termina un stagiu chirurgical, la doi ani de pregătire.

Prima ei luptă de șapte luni cu boala – care implică două operații, dureri cronice și mai mult de un an în scaun cu rotile sau cu cârje – a întârziat-o, dar nu i-a deraiat obiectivul.
Când pandemia a lovit anul trecut, ea i-a urmărit pe unii dintre colegii săi din ultimul an cum încep să renunţe la cursuri pentru a fi în prima linie în spitalele din Marea Britanie

„În timpul primului val de pandemie, m-am simțit foarte, foarte vinovaăt, că nu m-am putut alătura acestora” , a spus Bose.

Totuși, la acea vreme, ea a crezut că nu va trece mult până va fi antrenată și gata să intre. Dar, în octombrie, s-a întors la spital cu dureri în piept – „gândindu-se:„ Oh, trebuie să am Covid „,” și-a amintit ea.

În schimb, a descoperit că cancerul ei s-a întors, de data aceasta răspândindu-se pe căptușeala plămânilor sub formă de sute de tumori minuscule, cu majoritatea atât de mici încât sunt imposibil de văzut pe scanări – sau de îndepărtat.

A fost sfătuită să renunțe la școala de medicină

Acum două săptămâni, după ce a început noul tratament, Bose și-a început ultimele 16 săptămâni de antrenament. Primii vor fi petrecuți într-un cabinet de medic de familie din sudul Londrei, apoi într-un spital. Oncologul ei crede că vaccinul îi oferă un anumit nivel de protecție, dar Bose își asumă în continuare un risc potențial care pune viața în pericol, decidând să lucreze într-un spital în timpul unei pandemii.
„Viața mea nu va fi niciodată lipsită de riscuri”, a spus ea. „Indiferent ce spun, sau ce vreau sau ce sper, viața mea este limitată. Acesta ar putea fi ultimul an din viața mea … Sunt dispusă să-mi asum acest risc.”
Unii i-au sugerat să-și lase obiectivele deoparte și să-și petreacă timpul făcând ceea ce iubește. Medicina, însă, este exact asta.
„În fiecare zi, vreau să mă ridic, să-mi iubesc slujba și să simt că am intrat la muncă și am ajutat pe cineva și am învățat ceva și am avut sens în zilele mele”, a spus ea.

În România, în plină pandemie, numărul de decese cauzate de cancer s-au triplat

Toată lumea a înțeles cât de necesară este gestionarea eficientă și imediată a pandemiei COVID-19. Modul de gestionare a sistemului medical în această perioadă a lăsat la o parte multe afecțiuni grave care nu trebuiau ignorate. Pacienții oncologici au simțit cum șansele de a obține consultații medicale și tratament devin egale cu zero. La final de an, cifrele au arătat o situație dramatică, numărul bolnavilor de cancer care au decedat s-a triplat.

„2020 a fost anul copleșit de pandemia COVID-19, care ne-a afectat și pe noi, cei cu boli cronice și oncologice. Am fost victime colaterale. Accesul la investiții și servicii medicale a scăzut, numărul deceselor s-a triplat, iar diagnosticarea pacienților cu cancer a scăzut cu 30-40 la sută. Aceste lucruri se vor reflecta la sfârșitul anului 2021 și începutul anului 2022, când sistemul va fi copleșit de multitudinea de cazuri oncologice nou-depistate și va atârna greutatea destul de greu în balanța financiară, și așa precară, a sistemului medical.

Adauga un comentariu