National

O țară vecină cu România a decis să ofere gratuit permise de conducere. Care este motivul

Publicat: 01 mart. 2024
_____ Vizualizări 1 Comentariu
O țară vecină cu România a decis să ofere gratuit permise de conducere. Care este motivul
Ungaria lansează un proiect guvernamental care pune la dispoziția cetățenilor săi peste 1.000 de permise de conducere gratuite.

O țară vecină cu România a decis să ofere gratuit permise de conducere. Din data de 1 martie, Ungaria lansează un proiect guvernamental care pune la dispoziția cetățenilor săi peste 1.000 de permise de conducere gratuite. Participanții la programul guvernamental vor avea oportunitatea de a obține permisele de conducere pentru categoriile C, C+E și D. Ei vor primi și cardul de atestare care confirmă că șoferul posedă cunoștințele și calificările esențiale pentru a conduce într-un mod profesionist. Iată care este motivul pentru care Ungaria a decis să ofere gratuit cetățenilor permise de conducere.

O țară vecină cu România a decis să ofere gratuit permise de conducere

Pentru a creşte activitatea de pe piaţa muncii şi pentru atenuarea deficitului de şoferi în sectorul transporturilor şi al transportului de persoane, Ungaria lansează din data de 1 martie 2024 un program de formare a şoferilor care va permite unui număr de peste 1 000 de persoane să obţină gratuit un permis de conducere.

Pe lângă cetăţenia maghiară, condiţiile de participare la concurs sunt: permisul de conducere categoria B, cu vechime de cel puţin 2 ani, aptitudine medicală şi, în funcţie de tipul de pregătire, certificat de competenţă profesională categoria a II-a sau a III-a.

Participarea la formare este accesibilă atât persoanelor inactive pe piața forței de muncă, aflate în căutarea unui loc de muncă, cât și celor care ocupă deja un post de muncă.

În schimb, în România o lege promulgată recent a stârnit revolta șoferilor. Mașinile mai vechi de 15 ani ar urma să primească interzis la reparații. Vehiculele reziduale care prezintă defecțiuni la componente majore vor fi duse la casare. Uniunea Europeană și-a propus un obiectiv extrem de ambițios prin intermediul programului „Green Deal” și vrea să reducă emisiile de carbon.

Programul ambițios al UE „Fit for 55” urmărește să elimine emisiile directe din transporturi până în 2050. Un pas important în această direcție este interzicerea în 2035 a mașinilor noi cu motoare cu combustie, cu excepția vehiculelor care funcționează cu potențiali combustibili sintetici

Ce condiții trebuie să îndeplinească participanții

Formarea este deschisă persoanelor inactive pe piaţa forţei de muncă, care se află în căutarea unui loc de muncă, dar şi persoanelor care au deja un loc de muncă.

Participanţii vor trebui să plătească o contribuţie proprie de maximum 30 %, care va fi rambursată integral de către operator după 12 luni de la finalizarea cu succes a formării şi angajării într-un loc de muncă.

Experții vor furniza îndrumare participanților pe durata procesului de formare. Îndrumarea va fi oferită și în timpul eforturilor lor de căutare a unui loc de muncă. Scopul acestei inițiative este să stimuleze ocuparea forței de muncă și să diminueze deficitul de șoferi în sectorul transporturilor.

Ungaria lansează un proiect guvernamental care pune la dispoziția cetățenilor săi peste 1.000 de permise de conducere gratuite. Scopul acestui proiect este de a creşte activitatea de pe piaţa muncii şi de a atenua deficitul de şoferi în sectorul transporturilor şi al transportului de persoane. Cetățenii care își doresc permisul de conducere pot să opteze pentru categoria C, C+E și D. Aceștia vor putea primi și un card care să ateste că șoferul cunoaște regulile esențiale pentru a conduce într-un mod sigur.

Comentarii
Adauga un comentariu