National

O tornadă uriaşă a fost surprinsă în imagini, lângă Craiova – VIDEO

Publicat: 22 aug. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
O tornadă uriaşă a fost surprinsă în imagini lângă Craiova - VIDEO
Tornadă uriaşă într-o localitate de lângă Craiova

O tornadă uriașă a fost surprinsă duminică, 21 august, lângă Craiova, iar imaginile au fost postate pe rețelele de socializare.

Imaginile postate cu acest fenomen meteo rar au fost realizate în județul Dolj, pe zona localității Albești.

tornada langa Craiova
Meteorologii au emis duminică, 21 august, o avertizare Cod portocaliu de ploi abundente valabilă în opt județe

Tornadă uriaşă într-o localitate de lângă Craiova

Duminică, în spaţiul online au apărut imagini cu o tornadă uriaşă surprinsă într-o localitate de lângă Craiova. De asemenea, meteorologii au emis duminică, 21 august, o avertizare Cod portocaliu de ploi abundente valabilă în opt județe. Astfel, cea mai mare parte a țării va fi sub avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică.

Conform datelor furnizate de ANM, sunt vizate de Codul portocaliu județele Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș și parțial județele Sibiu, Alba, Hunedoara și Caraș-Severin.

În aceste zone vor fi perioade cu averse torențiale, iar în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă de 40-50 l/mp și pe arii restrânse de peste 70-90 l/mp.

Totodată, meteorologii au emis și o avertizare Cod galben. De altfel, în Banat, Oltenia, Crișana, Maramureș, Transilvania, la munte și local în Muntenia vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. Așadar, în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25-40 l/mp și pe arii restrânse 50-70 l/mp.

tornada langa Craiova
Meteorologii au avertizat că se vor înregistra cantități de apă de 40-50 l/mp și pe arii restrânse de peste 70-90 l/mp

Vârtej uriaş pe apă în Grecia

În aceeași ordine de idei, amintim că duminică, 14 august, toţi cei ce se aflau în peninsula grecească Halkidiki din Grecia, au putut fi martori la formarea unui vârtej uriaş în largul brațului Kassandra. Fenomenul a fost observat dimineața de către localnicii și turiștii din satul Paliouri, acolo unde vârtejul s-a format din cauza condițiilor meteo instabile din zonă.

Numeroase filmări și fotografii cu vârtejul uriaş pe apa din peninsula Halkidiki din Grecia au fost postate pe reţelele de socializare. Meteorologii precizează că acest fenomen natural se poate produce în zilele foarte călduroase, dar cu umiditate crescută, și reprezintă vârtejul creat între un nor de furtună și suprafața mării.

De asemenea, specialiștii atrag atenția că viteza vântului în aceste vârtejuri poate atinge 100 de kilometri pe oră, însă ele se evaporă imediat atunci când ajung la țărm.

Totodată, și localnicii din Sulina au surprins formarea unei tornade pe cer. Zona s-a aflat în acea perioadă sub avertizare de cod portocaliu de vreme rea, cu șanse mari de vijelii și ploi puternice. Iar de vreme ce vântul sufla cu putere la Sulina, cantitățile de apă depășind și 30 de l/mp, localnicii s-au speriat de fenomenul meteorologic, dar şi de ploaia abundentă. Regiunea s-a aflat în acele zile sub avertizare de cod portocaliu de vijelii şi averse puternice.

„Tornadele, apar de obicei ca urmare a vijeliilor puternice, instabilității puternice. Nu toate vijeliile generează tornade. Astfel de fenomene extreme au mai fost și vor mai fi, în funcție și de ingredientele care generează aceste fenomene, adică generează instabilitățile ce până la urmă favorizează formarea tornadelor sau a trombelor”, a declarat climatologul Roxana Bojariu.

De data aceasta însă, o tornadă uriașă a fost surprinsă duminică, 21 august, într-o localitate de lângă Craiova, județul Dolj.

Adauga un comentariu