Actualitate

Oameni cu un singur plaman

Publicat: 17 ian. 2002
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Oameni cu un singur plaman
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:30194;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Cancerul bronho-pulmonar este una dintre cauzele care duc la extirparea unuia dintre plamanii bolnavului •Pacientul cu un singur plaman poate trai zeci de ani •Interventiile chirurgicale sunt de mare complexitate si riscante •Numarul bolnavilor diagnosticati cu cancer bronho-pulmonar a crescut foarte mult dupa explozia de la Cernobil

In ultimii 20 de ani, numarul bolnavilor de cancer bronho-pulmonar a crescut foarte mult. Dupa declaratiile medicilor, la aceasta au contribuit mai multi factori, dintre care amintim factorii de mediu, iradierea, fumatul si explozia de la Cernobil. Medicul primar in chirurgie toracica, Fanica Rautu, de la Spitalul de Pneumoftiziologie, ne-a declarat: „Am avut multi bolnavi de cancer bronho-pulmonar din Suceava. Acest judet a fost mult poluat in urma Cernobilului. Urmarile abia acum incep sa se vada. Foarte multi copii din Suceava au fost depistati de catre medici cu procese ganglionare, iar multe femei au dat nastere la copii cu malformatii. A crescut foarte mult cancerul bronho-pulmonar in randul femeilor. Acum 20 de ani nu aveam femei cu cancer in clinica”.
Rezolvarea unor astfel de cazuri se face prin pneumonectomie, o interventie chirurgicala majora, care consta in extirparea plamanului bolnav, pacientul respectiv ramanand sa traiasca restul vietii cu un singur plaman. Exista trei cauze importante care duc la extirparea unui plaman: cancerul bronho-pulmonar (intalnit foarte frecvent in ultimul timp), supuratiile pulmonare si tuberculoza. Atunci cand intreg plamanul unui bolnav este afectat de una dintre aceste cauze si nu mai are nici un rol in functia respiratorie si, bineinteles, cand nu sunt alte contraindicatii (insuficienta cardiaca, renala, ciroza hepatica, varsta prea inaintata), pentru salvarea vietii bolnavului medicul intervine chirurgical pentru extirparea plamanului.
„Bolnavul ajuns in astfel de situatie nu a urmat un tratament corect pentru o afectiune pulmonara sau boala a fost depistata tarziu, a continuat” dr. Fanica Rautu. „Cu totul altfel se pune problema in cazul unui pacient cu cancer bronho-pulmonar. Depistarea cancerului poate sa indice din start pneumonectomia sau o rezectie limitata, depinde unde este localizat cancerul. Sunt si situatii in care pacientul nici nu stie ca este bolnav”.

Dupa o astfel de interventie, viata pacientului se schimba radical

In urma acestei interventii chirurgicale, bolnavul poate trai zeci de ani cu un singur plaman. Organismul uman are capacitatea de a se adapta la noile conditii, dar nu intotdeauna sunt astfel de situatii. La un fumator cronic, care are alterata functia respiratorie sau la persoanele peste 65 de ani, cu plamanul imbatranit, organismul nu face fata cu un singur plaman. In aceeasi categorie se inscriu si persoanele care au lucrat in mediul toxic. „In general, aceste interventii chirurgicale sunt suportate bine de pacientii tineri si copii, ne-a declarat medicul Rautu. Pana la varsta de 21 de ani, plamanii cresc si in cazul unei pneumonectomii organismul se adapteaza mult mai usor. Plamanul are capacitatea de a se adapta la noua situatie si se destinde foarte mult. Cel ramas sanatos, herniaza pe sub stern (se extinde), acoperind si locul celui extirpat. De multe ori, cand cei operati vin la control, la prima vedere ai impresia ca au doi plamani. Media de viata variaza in functie de afectiunea pentru care s-a facut pneumonectomie. De exemplu, pentru o supuratie (pe care o poate face si un copil) sau o tuberculoza, bolnavul poate duce o viata de 25 si 35 de ani cu un singur plaman. In cancerul bronho-pulmonar insa, supravietuirea depinde de evolutia bolii, deoarece prin pneumonectomie nu inseamna ca vindeci bolnavul, ci ii extirpi tumora. Dupa o anumita perioada, el poate face o metastaza sau o recidiva. De obicei, evolutia in cancerul bronho-pulmonar este de scurta durata”.
O interventie de extirpare a unui plaman este foarte riscanta, deoarece se intervine pe vasele de sange principale ale plamanului. O mica neatentie poate duce la provocarea unui accident vascular, ceea ce este fatal bolnavului. Medicul de chirurgie toracica opereaza in astfel de situatii la cativa milimetri de cord. Dupa extirparea plamanului, viata pacientului se schimba radical. Acesta nu mai are voie sa fumeze, sa bea, trebuie sa aiba o viata lipsita de stres, emotii si efort.
Magda OLTEANU

Adauga un comentariu