Prima pagină » Local » Oamenii se plâng că se taie pădurea din Dobrovăț! Directorul Direcției Silvice Iași: „Sunt doar tăieri ale arborilor bătrâni!“ – VIDEO

Oamenii se plâng că se taie pădurea din Dobrovăț! Directorul Direcției Silvice Iași: „Sunt doar tăieri ale arborilor bătrâni!“ – VIDEO

28 ian. 2023, 02:10, 12 ,
Diana CORDUNEANU în Local

Mai mulți ieșeni s-au plâns de faptul că în ultima perioadă au observat tăieri masive de arbori în pădurea din Dobrovăț. Oamenii cred că scuzele „regenerării” vor distruge pădurea din spatele emblematicului stejar, ce se află într-o localitate cu potențial eco-turistic, iar cei din comună au atras atenția autorităților. Primarul comunei, Cătălin Martinuș, spune că nu poate face nimic legal pentru a stopa tăierile, deși își dorește ca pădurea să rămână neatinsă. Directorul Direcției Silvice Iași, Gabriel Docean, susține că sunt doar niște lucrări tehnice și că lumea nu ar trebui să își facă griji

Zona cu pădure din comuna Dobrovăț pare a fi din nou în pericol, iar oamenii au intrat în alertă. În spatele stejarului emblematic se află pădurea care dă farmec locației și în care se află extrem de multe specii de plante, păsări, reptile și insecte. Primarul comunei Dobrovăț, Cătălin Martinuș, vrea ca pădurea să rămână pentru turiști, iar cei de la Direcția Silvică menționează că nu ar fi tăieri masive, ci doar se face o curățare a zonei.

Oamenii se plâng că se taie pădurea din Dobrovăț

Pădurea din Dobrovăț poate fi o zonă turistică, un monument al naturii și o emblemă a județului Iași. Acolo se găsesc nenumărate specii de plante, păsări, reptile și insecte, iar în câteva locuri se află chiar și vizuini de bursuc. Cei de la Direcția Silvică Iași s-au gândit să facă o „deschidere de ochiuri”, mai exact o trecere de la pădurea bătrână la cea tânără.

Prin această curățare, cetățenii spun că se compromite valoarea de conservare a acestei păduri și se declară nemulțumiți. Primarul comunei își dorește ca această zonă să fie pentru turism, însă oamenii spun că parcela vizată va schimba peisajul din zona Dobrovăț, inclusiv că pajiștea și pârâul vor fi afectate major.

„Nu avem nicio legătură cu exploatarea lemnului de către Silvic, nu este proprietatea primăriei. Eu îmi doream să folosesc această zonă pentru turism. Nu am nicio putere legală să opresc aceste acțiuni, nu țin de mine. Am aflat de aceste tăieri odată cu cetățenii și nu mă bucur”, mărturisește Cătălin Martinuș, primarul comunei Dobrovăț.

Gabriel Doncean: „Sunt doar niște lucrări tehnice!”

Legislația actuală permite regenerarea pădurii pentru întinerirea ei, nu pentru a fi transformată într-un parc pentru turiști. Directorul Direcției Silvice Iași, Gabriel Doncean, declară reporterilor BZI că sunt tăiați doar copacii bătrâni, care sunt valorificați, iar pădurile nu vor fi defrișate.

„Lumea să nu se sperie, pădurile din Dobrovăț și Poieni arată ca întotdeauna, nu s-au micșorat ca suprafață. Ceea ce se întâmplă acum sunt doar niște lucrări tehnice care s-au stabilit în urma unor studii și se taie în baza legislației și normelor tehnice care există. Ca orice produs, este valorificat în așa fel încât să fie benefic populației”, menționează Gabriel Doncean, directorul Direcției Silvice Iași.

Tăierile sunt necesare pentru ca zona să fie întinerită, iar populația să se bucure în continuare de ceea ce oferă natura.

„Nu s-au făcut niciodată defrișări, sunt doar tăieri ale arborilor bătrâni pentru a se forma o pădure tânără. Aceste deschideri de ochi sunt pentru stimularea arborilor seminceri”, adaugă Gabriel Doncean.

Pădurea din Dobrovăț va fi curățată de arborii bătrâni, însă oamenii localității nu vor să accepte.

Comentarii
  • Zonele de lastaris lasate in urma nu se mai pot revitaliza. Lastarii se sufoca unul pe altul iar padurarii nu au motiv si capacitate sa remedieze problema. Pacat pt ca il respect pe dl Doncean dar nu stie sa ceara ajutor

  • Tradatori de tara. Se taie copaci sanatosi, frumosi, Stau marturie copacii de la marginea drumului.Suna drujba in toata zona, sunt alungate animalutele din padure. Totata padurea o rad.

  • Nu am cunoștințe în domeniu dar merg la plimbare prin pădure și a m văzut că se fac răriri la lăstăriș.

  • Tairea acestei paduri a inceput in timpul ministeriatului dlui Costel Alexe zis si Tabla la Mediu si continua fara mila.Dar in afara de faptul ca se distruge padurea-ceeace este foarte grav-,tot lemnul taiat se transporta cu mijloace auto si remorci de zeci de tone,pe un drum recent asfaltat,unde sunt amplasate indicatoare ce limiteaza capacitatea de acces la 7 tone!.Vede vreodata Politia,vad cei de la Directia de Drumuri?.Daca in privinta taierilor de copaci primarul Martinus sustine ca nu are nici o putere,de ce nu intervine la organele competente pentru a se interzice circulatia acelor mastodonti pe drumul respectiv?.Dupa zeci de ani de asteptari,in sfarsit,s-a realizat acest drum civilizat de acces pentru locuitorii Dobrovatului dar si pentru vizitatori,turisti,aprovizionarea localitatii si mai ales,pentru deplasarea copiilor la scolile din Iasi.Asta o poate face domnul primar?,ce demersuri a intreprins pana in prezent?.Unii locuitori ai comunei sustin ca dl.primar ar fi mana-n mana cu cei de la silvic!.

  • Dl. Doncean nu spune adevărul! Nu se extrag arborii bătrâni, uscați etc…Se taie totul, ras, pe suprafețe mari. Se taie atât în perioada de repaus vegetativ, cât și pe timpul verii! De exemplu, în anul 2022 s-a tăiat de pe data de 3 ianuarie și până la sfârșitul anului, continuu, fără pauze…Nu mai vezi păsări și animale ca altădată, iar pâraiele au secat aproape complet. Va rămâne o pădure fantomă, fără viețuitoare și cu arbori ici și colo. Dl. Martinuș are drepata, dar nu poate face nimic, așa cum nu a făcut nici PRIETENUL Dobrovățului, mincinosul, ca să nu spun altfel, Costel Alexe! Nici ONG-urile care luptă pentru protejarea naturii nu au reușit mare lucru, atenția lor fiind îndreptată spre marele jaf din pădurile întinse, de la munte! Dumnezeu mai poate face ceva!

  • Mare dreptate aveți! Să lăsăm o resursă regenerabilă neutilizată și să ne încălzim cu gaz rusesc. Mai ales că țăranii din Dobrovăț și împrejurimi au gazul la poartă. În plus, la cât de bogați suntem, ne permitem să fim mai forțosi decât nemții, austriecii și toată lumea civilizată, care exploatează la ras, ară și cultivă pădurea ca pe porumb. Regenerarea naturală nu e bună la Dobrovăț!

  • Numai silvicultorilor le pasa de padure, doar ei fac ce trebuie pentru mentinerea acesteia, ceilalti sunt spectatori. Daca si-ar face fiecare treaba lui cu atata inflacare cum ii critica pe altii, cred ca am avea cu totii de castigat. Din pacate, e mai usor sa critici decat sa faci ceva util cu adevarat pentru cei din jurul tau, nu-i asa?
    PS: care este influenta negativa a padurii asupra paraului si a pajistei? seaca apa? se muta pajistea (e peste drum)?

  • Se defriseaza tot . Nimeni nu ia masuri . Acolo se fura . Cu dreptul autoritarilor.

  • S-a descurcat pădurea singura ,milioane de ani. Au apărut „școliți ” ăștia care se ocupa cu regenerarea ei…. Silviculturii ăștia sunt mai rai ca ciuma neagra . Ei sunt cancerul pădurilor. Și ar trebui puțin extirpat și anihilati. Pădurile vor fi mult mai linistite

  • Ce minciuni gogonate! Nu se fac tăieri tehnice ci se rade tot. Un copac cu diametrul de până in 25 cm nu este arbore bătrân. Este o hoție pe față, justificată de „specialiști”. Nemaivorbind de faptul că seara se trage ca în vreme de război. Cei care ar trebui sa păzească vânatul, îl hacuie. Au depășit cu mult cota de „recoltare”, cota tot de ei impusă.

  • N-am Facebook. Altceva nu mai stiti decat Facebook?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`