Actualitate

Obiceiurile din Marțea Luminată. De ce sunt îngropate firimiturile rămase de la masa de Paște

Publicat: 07 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Obiceiurile din Marțea Luminată. De ce sunt îngropate firimiturile rămase de la masa de Paște
Tradiții și obiceiuri în a treia zi de Paște

În a treia zi de Paște, numită Marțea Luminată, românii din mai multe zone ale țării respectă cu sfințenie anumite tradiții și obiceiuri. Imediat după Duminica Paștelui a început Săptămâna Luminată, când sunt respectate mai multe tradiții.

Luni, a doua zi de Paște, în mai multe zone ale țării, au fost respectate cu sfințenie anumite obiceiuri. De exemplu, nașii au fost vizitați de fini, pe care i-au ospătat cu cele mai bune bucate. La rândul lor, finii au adus pască, vin și colaci.

De asemenea, în a doua zi de Paște, fetele nemăritate sunt stropite de băieții din sat cu apă. Tinerii se trezesc dimineața devreme și pleacă în căutarea fetelor, pe care le stropesc cu apă din cap până în picioare. Pentru fete, acesta este motiv de mare bucurie, pentru că știu că se vor mărita curând. Drept răsplată, tinerii primesc din partea fetelor colaci și ouă roșii.

Tradiții și obiceiuri în a treia zi de Paște

Marea sărbătoare a Învierii Domnului continuă cu Marțea Albă din Săptămâna Luminată, adică a treia zi de Paște. În ziua de marți, notată cu cruce roșie în calendar, nu se lucrează, fiind zi de sărbătoare.

Femeile împart pască, vin și colaci, apoi merg cu familia în vizită la rude, la vecini sau la prieteni.

Se spune că în a treia zi de Paște este bine să se întoarcă vizitele făcute în Duminica Învierii.

Tot azi are loc sfărâmarea Sfântului Agneţ, anume pâinea uscată pe care preoții o vor folosi pentru a-i împărtăși pe cei bolnavi pe tot parcursul anului.

În această zi, copiii din mai multe zone ale țării duc ouă roșii, sare și colaci sub un pom înflorit și apoi mănâncă din ele, spre a fi sănătoși tot anul.

De asemenea, potrivit unei tradiții, în Marțea Luminată este bine să fie îngropate firimiturile rămase de la masa de Paște.

Resturile de cozonac, pască sau pâine nu trebuie să fie aruncate, ci trebuie să fie păstrate și îngropate într-un singur loc.

Se spune că în acel loc va răsări o plantă care aducă bunăstare și noroc casei, dar și reușită în cazul femeilor care vor să devină mame.

Adauga un comentariu