Agenția Națională de Integritate (ANI) a transmis joi, 5 iunie, un comunicat prin care aduce clarificări importante referitoare la completarea, depunerea și transmiterea declarațiilor de avere și de interese, în contextul deciziei Curții Constituționale din 29 mai 2025, care a declarat neconstituționale articolele referitoare la includerea veniturilor soților și copiilor în declarația de avere și publicarea acestor documente.
ANI precizează că, potrivit articolului 147 alin. (4) din Constituția României, efectele unei decizii a Curții Constituționale (CCR) devin aplicabile doar de la data publicării în Monitorul Oficial.
Obligațiile de completare și depunere a declarațiilor de avere și interese sunt valabile și trebuie respectate
Până la acel moment, legea rămâne în vigoare, iar obligațiile de completare și depunere a declarațiilor de avere și interese sunt valabile și trebuie respectate.
„Persoanele prevăzute de Legea nr. 176/2010 au în continuare obligația de a completa, depune și transmite declarațiile de avere și de interese în conformitate cu modalitatea stabilită de actul normativ menționat”, se arată în comunicatul ANI. Declarațiile trebuie completate integral, incluzând informațiile despre veniturile, bunurile și obligațiile soțului/soției și ale copiilor aflați în întreținere.
De asemenea, responsabilitatea publicării acestor declarații revine instituțiilor și autorităților publice în care își desfășoară activitatea persoanele obligate de lege, acestea având obligația să le afișeze pe site-urile proprii.
Limită pentru depunerea declarațiilor anuale este luni, 16 iunie 2025
ANI reamintește că termenul limită pentru depunerea declarațiilor anuale este luni, 16 iunie 2025, întrucât termenul legal, 15 iunie, cade într-o zi nelucrătoare.
Prin Decizia de joi, 29 mai, Curtea Constituțională a României (CCR) a declarat neconstituționale dispozițiile art. 6 alin. (1) lit. d) și art. 12 alin. (6) din Legea nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice. Motivul? Publicarea declarațiilor de avere și interese pe site-urile instituțiilor publice și pe site-ul Agenției Naționale de Integritate (ANI) aduce o atingere nejustificată dreptului la viață privată, astfel cum este consacrat de art. 26 din Constituție și interpretat în lumina standardelor europene.