După petrecerea de Revelion, la Iași, publicul are ocazia să se relaxeze într-o manieră specială! În acest context, expoziția temporară „Datini și obiceiuri de iarnă. Recuzita din patrimoniul Muzeului Etnografic al Moldovei”, la Palatul Culturii, este un bun prilej. Aceasta poate fi vizitată până pe 16 ianuarie 2022. De asemenea, tot în organizarea instituției-simbol, continuă seria micro-expozițiilor „Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei”, până pe 20 martie 2022. Un artefact extrem de rar în colecțiile din România, colierul germanic de la Miroslava, poate fi admirat de ieșeni și de turiști
Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” (CMNM) Iași organizează, până pe 16 ianuarie 2022, la Palatul Culturii, expoziția temporară „Datini și obiceiuri de iarnă. Recuzită din patrimoniul Muzeului Etnografic al Moldovei”. Aceasta își propune să readucă în atenția vizitatorilor atmosfera sărbătorilor din satul românesc de altădată, prezentând obiecte din colecția muzeului: stea, măști tradiționale, recuzită din alaiurile specifice Sărbătorilor de iarnă. Dintre toate practicile asociate intervalului de regenerare a timpului, în Moldova, măștile de Anul Nou constituie momentul cel mai așteptat de toți membrii comunității.
Zoomorfe sau antropomorfe, realizate din materiale diverse, cu alai specific sau parte a unui „alai de alaiuri”, măștile de Anul Nou din zona etnografică Iași prezintă o mare varietate tipologică și o vigoare rar întâlnită, printre cele mai îndrăgite regăsindu-se Capra, Ursul sau Căiuții. Expoziția poate fi vizitată la Palatul Culturii din Iași, în spațiul Muzeului Etnografic al Moldovei, de marți până duminică, între orele 10:00 și 17:00 (ora 16:30, ultimul bilet; pauză pentru dezinfectarea și aerisirea spațiilor expoziționale: 13:00 – 13:30). Accesul se face cu respectarea normelor sanitare în vigoare, în baza prezentării certificatului verde COVID-19.
Complexul Muzeal „Moldova” continuă seria micro-expozițiilor „Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei”
De asemenea, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași continuă seria micro-expozițiilor „Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei”, prezentând vizitatorilor, până pe 20 martie 2022, la Palatul Culturii din Iași, un artefact extrem de rar în colecțiile din România: colierul germanic de la Miroslava. Recent intrat în patrimoniul Muzeului de Istorie a Moldovei, colierul a fost descoperit întâmplător în toamna anului 2017, pe un teren agricol, de localnicul Cezar Cioran, pasionat de istorie.
Piesa este realizată din bronz, prin turnare, din două bucăți în formă de bandă, având caneluri longitudinale pe partea exterioară. Cele două părți au fost asamblate cu o balama, al cărei cui a fost modelat în partea superioară cu 4 brațe dispuse în cruce. Analiza chimică efectuată asupra metalului indică faptul că piesa a fost argintată pe suprafața exterioară, dar urmele argintului nu se mai observă astăzi cu ochiul liber.
Colierul germanic de la Miroslava aparține mediului cultural nord-european
Colierul aparține mediului cultural nord-european din a doua vârstă a fierului (La Tčne). Aceasta cuprinde intervalul de timp dintre secolele al XII-lea și al V-lea înainte de Hristos. Mai sunt cunoscute doar două descoperiri de coliere similare pe teritoriul actual al României, ambele în Moldova, județul Neamț – un exemplar a fost găsit la Davideni, iar celălalt, în apropiere, la Țibucani. Aceste obiecte provin din aria culturii bastarnilor (sau Poienești-Lukaševka, după cum au denumit-o arheologii, după două localități în care s-au făcut descoperiri importante).
În primă instanță, prin tehnica sa de realizare, colierul de la Miroslava demonstrează măiestria artizanilor din Antichitate în prelucrarea metalelor neferoase. Pe de altă parte, prin prezența sa în Moldova și prin ritualul de ofrandă în care a fost implicat, constituie o mărturie a legăturilor dintre spațiul nostru și spațiul germanic nord-european în ultimele 2 secole ale erei pre-creștine. Micro-expoziția „De la Marea Baltică, în Carpați: colierul germanic de la Miroslava” poate fi vizitată în spațiile Muzeului de Istorie a Moldovei, cu biletul aferent acestuia, de marți până duminică, între orele 10:00 – 17:00 (ora 16:30, ultimul bilet; sărbătorile legale: închis). Accesul se face în baza prezentării certificatului verde COVID-19.