Prima pagină » Eveniment-Social » Oferă o masă, crește un vis! Donează pentru 200 de copii din satul Crucea!

Oferă o masă, crește un vis! Donează pentru 200 de copii din satul Crucea!

18 sept. 2024, 14:00,
Redacția BZI în Eveniment-Social

Într-un mic sat din județul Iași, sute de copii cu un potențial imens vor să viseze mai mult, mai departe. În fiecare zi, însă, se luptă cu lipsurile materiale și prejudecățile care îi apasă, o cruce mult prea grea pentru a o duce singuri. La Centrul Social „Sfinții Adrian și Natalia”, aceștia primesc mai mult decât educație și mese calde – primesc speranța unui viitor mai bun și își redescoperă curajul de a visa.

La un cost de 15 RON pentru o masă caldă, Parohia din Crucea are nevoie de minim 90.000 RON pe an pentru a putea oferi în continuare acest ajutor esențial. Comunitatea este invitată să contribuie prin donații online pe fiideajutor.ro, Platforma Faptelor Bune a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Oferă o masă, crește un vis! Donează pentru 200 de copii din satul Crucea!

În multe sate din România, timpul pare să fi uitat de oameni, lăsând tăcerea și tristețea să se așeze peste casele goale. La Crucea, însă, viața pulsează cu o forță de neimaginat. Satul este viu datorită celor peste 1.000 de copii care aduc lumină și energie în fiecare colț; dar dincolo de zâmbetele lor se ascunde o realitate copleșitoare – sărăcia. Mulți dintre părinții lor nu au studii, însă își trimit copiii la școală, atât cât pot, cu speranța că viitorul celor mici va fi mai luminos decât trecutul lor.

„Satul Crucea este un loc plin de viață, unde credința și tradiția se împletesc într-un mod unic. Avem aici o comunitate numeroasă și frumoasă, cu peste 1.000 de copii, de la cei încă nenăscuți până la cei care își fac deja drum spre liceu. Fiecare familie este binecuvântată cu copii mulți și, deși nu duc mereu o viață ușoară, au o bucurie deosebită care se simte în tot ceea ce fac. Ce mă impresionează cel mai mult este felul în care m-au primit printre ei în urmă cu patru ani, cu o deschidere și căldură greu de descris. Deși sunt 100% ortodocși, nu doar că respectă tradițiile Bisericii, dar și-au păstrat intacte valorile proprii care îi definesc ca o comunitate aparte. Au o energie, o veselie autentică, care se simte în fiecare zi de sărbătoare, în fiecare rugăciune. Sunt oameni simpli, dar plini de suflet și asta face din satul Crucea un loc cu adevărat special”, povestește pr. Adrian Tarniță, parohul satului.

Lumina ajutorului peste umbra sărăciei

Centrul Social „Sfinții Adrian și Natalia” este un loc al renașterii pentru copiii din Crucea, un adăpost în care visurile devin mai mult decât un rod al imaginației, iar viitorul se construiește, zi după zi, pas cu pas. Sub îndrumarea părintelui Adrian, îngrijirea lor începe încă din pântecele mamei și continuă până la finalizarea studiilor, oferindu-le șansa de a ieși din umbra sărăciei și al prejudecăților. Astfel, prin ședințe de consiliere, donații de îmbrăcăminte, rechizite și alimente, meditații, ateliere pentru dezvoltare personală, socială și profesională, tabere și activități diverse, cei mici cresc într-un mediu sigur, înconjurați de căldură și sprijin.

„Copiii din comunitatea noastră sunt adevărate comori. Au o sinceritate dezarmantă și o energie care ar putea muta munții, dar care, fără îndrumare, se poate rătăci. Sunt copii inteligenți, cu abilități remarcabile, dar din păcate, fără sprijin, această inteligență riscă să se piardă. Mulți dintre ei au îndurat multe – de la a fi arătați cu degetul pentru că sunt de etnie, până la a se lupta cu lipsuri materiale cum ar fi hainele sau încălțămintea. Suferă atunci când nu sunt priviți ca toți ceilalți copii. Îmi place să le spun că sunt copii «căliți», pentru că, în ciuda tuturor greutăților, au o tărie și o rezistență extraordinară.

Fără ajutorul necesar, acești copii riscă să fie atrași în medii neprielnice, acolo unde potențialul lor rămâne nevalorificat, dar dacă energia lor e investită în direcția potrivită, poate face minuni. Prin sprijinul pe care îl primesc, acești copii încep să înțeleagă că au o responsabilitate – aceea de a transforma acest ajutor într-o oportunitate de a face bine, atât pentru ei, cât și pentru comunitate. Toți copiii ar trebui să aibă aceleași șanse, indiferent de câți frați sau surori au, indiferent de culoarea pielii. Fiecare copil merită să fie văzut, sprijinit și încurajat să își urmeze visurile, pentru că, în fond, ei sunt cei care vor modela viitorul nostru”, încheie părintele Adrian.

Masa cu 200 de locuri

De două ori pe săptămână, copiii din Crucea primesc meditații la Centrul Social „Sfinții Adrian și Natalia” și câte o masă caldă. Între 60 și 150 de copii se adună odată la cantina socială. La un cost de 15 RON pentru o masă caldă, Parohia din Crucea are nevoie de de minim 90.000 RON pe an pentru a putea oferi în continuare acest ajutor esențial.

Donațiile se pot face prin platforma donorbox sau direct pe fiideajutor.ro, prin PayPal sau prin transfer bancar (cu mențiunea „masă caldă Crucea”). Fiecare gest de bunătate poate salva viitorul unui copil!

RON: RO27 BACX 0000 0030 1057 8064

EUR: RO70 BACX 0000 0030 1057 8066

USD: RO43 BACX 0000 0030 1057 8067

Banca: UniCredit Iași

Titular cont: Arhiepiscopia Iașilor

Detalii: MASĂ CALDĂ CRUCEA

Cod SWIFT: BACXROBU BICT: BACXROBUXXX

*Inițiativa este inclusă în Proiectul „Mica Bucurie a Zilei” al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei ce își propune susținerea proiectelor din parohiile aflate în județele Iași, Neamț și Botoșani. Astfel, printr-o contribuție mică putem genera un impact mare în comunitățile aflate în nevoie.

fiideajutor.ro este platforma care deschide uși către proiectele de suflet ale Mitropoliei Moldovei și Bucovinei menite să aducă Binele în inimile celor aflați în nevoie.

Citeşte mai multe despre proiectele caritabile ale Mitropoliei Moldovei și Bucovinei pe www.fiideajutor.ro. Urmăreşte-ne activitatea pe Facebook Fiideajutor.ro, pe Instagram fiideajutor.ro şi nu ezita să ne scrii pentru mai multe informații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
05 octombrie 2024
05 octombrie 2024