International

Oficial! Pentru prima dată în istoria Americii, un președinte este pus sub acuzare pentru a doua oară. Zi tristă pentru Donald Trump- Update

Publicat: 13 ian. 2021
Donald Trump cu o mimică tristă
Donald Trump

Camera Reprezentanților a decis, miercuri, pentru a doua oară, declanșarea procedurii de impeachment (punere sub acuzare) împotriva președintelui în exercițiu Donald Trump. El este acuzat de „incitare la insurecție” pentru rolul pe care l-a avut în asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie, când o mulțime violentă a pătruns în sediul Congresului american, care se pregătea să valideze victoria lui Joe Biden în alegerile prezidențiale din 3 noiembrie 2020.

Update: Până în prezent, situația voturilor exprimate este următoarea:

  • 229 pentru
  • 195 împotrivă

„În lumina rapoartelor despre mai multe demonstrații, îndemn să nu existe violență, NICI încălcare a legii și NICI vandalism de niciun fel. Nu asta reprezintă ceea ce eu susțin și nu este ceea ce reprezintă America. Fac apel la TOȚI americanii pentru a ajuta la calmarea tensiunilor și calmarea temperamentelor. Mulțumesc”, se arăta în mesajul trasnmis de Trump.

Dar liniștea relativă de la președinte nu ar trebui interpretată ca supunere, spun cei apropiați. În schimb, Trump continuă să se agațe de falsa sa afirmație că a câștigat alegerile și refuză pledoariile de a părăsi funcția cu câteva zile înainte de expirarea mandatului său din cauza rolului său în atacul mortal asupra Capitolului SUA.

Cert este că Donald Trump intră în istorie chiar pe final de mandat: el devine primul președinte american care este pus sub acuzare de două ori. Trump a mai fost pus sub acuzare, la începutul anului trecut, pentru „obstrucționarea Congresului” și „abuz de putere”, dar a fost achitat de Senatul dominat de republicani.

Un vot pozitiv al Senatului înseamnă demiterea imediată şi automată din funcţie a lui Donald Trump. În acest caz, conform Constituţiei americane, vicepreşedintele Mike Pence va deveni preşedinte al Statelor Unite pentru restul de mandat al lui Trump, care expiră în șapte zile, la 20 ianuarie 2021.

Ulterior, Senatul ar putea ţine un nou vot prin care să îi interzică lui Trump să mai candideze pentru funcţia de preşedinte. În caz contrar, acesta ar putea să candideze din nou în 2024, chiar şi dacă a fost demis.

Adauga un comentariu