Local

Oficial! Spitalul mobil de la Leţcani va trece de la Boli Infecţioase la ISU Iaşi

Publicat: 04 aug. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Oficial Spitalul mobil de la Leţcani va trece de la Boli Infecţioase la ISU Iaşi
Odată cu repunerea în funcțiune a Spitalului Mobil „Sfânta Parascheva” de la Lețcani, Primăria Municipiului Iași își reafirmă disponibilitatea de a ajuta, în continuare, prin orice mijloace, sistemul sanitar ieșean în lupta de combatere a pandemiei de COVID-19

Spitalul modular Covid-19 de la Leţcani va fi luat din coordonarea Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” şi predat Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi.

„Propunerea Comisiei speciale de analiză și verificare a situației spitalului modular de la Leţcani de a transforma unitatea mobilă într-o secție modulară pentru urgențe și de a o preda Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) prinde contur.

? Primul pas a fost efectuat săptămâna aceasta, Adunarea Generală a Asociaţilor Euronest (actualul proprietar al unității mobile) luând unanim decizia de încetare a contractului de comodat încheiat cu Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” şi predarea spitalului către ISU.

➡️ Comisia menționată, pe care am prezidat-o, a propus acest lucru în raportul final prezentat în ședința din 21 iulie 2021 (http://www.icc.ro/…/sedinte/2021/21-07-2021/D4.1.pdf)”, Adrian Acostoaiei, consilier judeţean PMP Iaşi.

Spitalul a ajuns la ISU Iași. Poziția managerului de la Boli Infecțioase

Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași, a precizat pe data de 22 iulie 2021 faptul că unitatea are echipamentele neatinse și că acestea vor ajunge în gestionarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

„Suma este destul de importantă și nu se mai justifica în ceea ce privește cheltuiala pentru Spitalul de Boli Infecțioase. În momentul de față, Departamentul pentru Situații de Urgență se va ocupa de tot ceea ce înseamnă spitalul de la Lețcani, inclusiv aparatura medicală. Aparatura de la Lețcani a fost depozitată în condiții optime, astfel încât să fie protejată din toate punctele de vedere”, a precizat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.

400 de pacienți au fost îngrijiți în unitatea de 10,7 milioane de euro

Medicul specialist în Anestezie și Terapie Intensivă a menționat că doar 400 de pacienți au fost îngrijiți la Spitalul de la Lețcani de la operaționalizarea acestuia și până în momentul de față.

„În mod normal, aparatura medicală nu se deteriorează dacă nu este folosită. Dacă nu este folosit o perioadă mai lungă de timp, există riscul și posibilitatea să prezinte probleme. În momentul în care va fi operaționalizat, nu cred că vor fi probleme. Discutăm de un spital care va oferi asistență medicală în cazul unei calamități. Cred că se va face o reevaluare a aparaturii medicale pentru a nu fi probleme. Marea majoritate a deficiențelor de la Lețcani au fost remediate”, a mai spus managerul unității medicale din municipiul Iași.

Șeful Consiliului Județean Iași: „Consider că investiția de peste 10 milioane de euro ar fi putut fi implementată mai bine”

Spitalul mobil a rămas în conservare încă din luna ianuarie a anului 2021, perioadă în care Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Euronest, proprietarul unității, ar fi trebuit să remedieze toate deficiențele constatate în urma controalelor făcute. De altfel, Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, a precizat că o asemenea investiție majoră în sănătate putea fi implementată mult mai bine.

„Eu personal consider că orice investiție în infrastructura medicală, oriunde în România, dacă a salvat o viață, acea investiție și-a atins scopul. Consider că investiția de peste 10 milioane de euro ar fi putut fi implementată mai bine”, a spus Costel Alexe, președintele CJ Iași.

Adauga un comentariu