Prima pagină » National » Oficialii CNCAV au aprobat vaccinarea serului ARNm
Oficialii CNCAV au aprobat vaccinarea serului ARNm

Oficialii CNCAV au aprobat vaccinarea serului ARNm

08 iun. 2021, 16:50,
Alexandru Ifrim în National

Oficialii Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), au aprobat vaccinarea cu serul ARNm. Aceasta se poate administra doar în anumite situaţii speciale.

„La nivelul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), a fost aprobată instrucțiunea privind vaccinarea în situații speciale, cu vaccin de tip ARNm. Conform prevederilor regăsite în acest document, vaccinarea persoanelor care au fost infectate cu SARS-CoV-2 nu este contraindicată, iar vaccinarea acestora se poate realiza după vindecare. Totodată, în cazul în care o persoană dezvoltă infecție cu SARS-CoV-2 după administrarea primei doze de vaccin împotriva COVID-19, aceasta va putea fi vaccinată după vindecare, prin continuarea schemei de vaccinare, fără reluarea primei doze”, transmite CNCAV într-un comunicat de presă.

Condițiile în care se amâna rapelul şi cu cât timp trebuie anunţat centrul de vaccinare. Iar cei care au amânat rapelul se pot imuniza cu Modernă într-un interval de 35 de zile.

„Pentru situațiile în care o persoană căreia i s-a administrat prima doză de vaccin Pfizer împotriva COVID-19 are contraindicații temporare pentru cea de-a doua doză, administrarea rapelului va putea fi amânată până la un interval optim de maximum 42 de zile. În situații excepționale, rapelul poate fi administrat și după această perioadă. În cazul vaccinului Modernă, intervalul optim de amânare a dozei de rapel este până la 35 de zile, însă, în situații excepționale, rapelul poate fi administrat și după această perioadă. De asemenea, dacă o persoană prezintă reacție anafilactică după administrarea primei doze de vaccin tip ARNm nu va mai primi a doua doză, fiind recomandată reluarea vaccinării cu un alt vaccin fabricat după o tehnologie diferită. În cazul decalajelor privind administrarea dozei a doua de vaccin împotriva COVID-19, persoana programată va putea modifica data efectuării dozei de rapel direct în platformă electronică sau prin modalitățile deja cunoscute pentru programarea inițială. Pentru situațiile în care cea de-a doua doză de vaccin se administrează accidental, la mai puțin de 21 de zile de la efectuarea primei doze, nu mai este necesară efectuarea unei alte doze de rapel”, mai scrie în comunicat.

Cei de la CNCAV au declarat de la cine pot cetăţenii să-şi elibereze adeverinţa de vaccinare.

„Adeverințele de vaccinare se eliberează din Registrul Electronic Național de Vaccinări, care nu este gestionat de către Serviciul de Telecomunicații Speciale. STS administrează doar platforma de programare la vaccinare (RoVaccinare)”, a mai transmis CNCAV.

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-Covid-19, a declarat astăzi, 8 iunie 2021, că numărul cazurilor de îmbolnăviri cu Covid-19 în această perioadă indică „un rezervor de unde se poate ajunge din nou la o creştere a numărului de cazuri” dacă numărul oamenilor care sunt imuni în fata virusului SARS-CoV-2 nu este suficient de mare. Însă medicul militar nu crede că stimularea materială a oamenilor ar putea fi determinată pentru a putea creşte numărul de vaccinaţi.

„Este important ca acum să avem activităţi fragmentate, încât în fiecare localitate să existe acces cât mai facil la vaccinare al oamenilor, chiar dacă numărul lor nu este atât de mare cum noi ne-am dori. (…) Este important ca acum să ne face bine temele, să ne pregătim cât mai bine tocmai pentru a evita un alt val de îmbolnăviri pentru că este greu de anticipat care va fi parcursul din punct de vedere al pandemiei, ţinând cont de faptul că avem cel puţin patru variante virale care sunt de importanţă, care sunt îngrijorătoare şi care în momentul de faţă sunt atent monitorizate la nivel internaţional. Tocmai de aceea trebuie să înţelegem că pandemia nu s-a încheiat şi avem virus circulant, avem câteva sute de cazuri zilnic în România, ceea ce înseamnă că avem un rezervor de unde se poate ajunge din nou la o creştere a numărului de cazuri dacă situaţia populaţiei imunizate – fie prin vaccinare, ideal, fie prin trecerea prin boală – nu este suficient de mare. Deci trebuie să ne menţinem acelaşi obiectiv de imunitate de grup de cel puţin 60-70% tocmai pentru a preveni un val de îmbolnăviri în perioada următoare”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, marţi, într-o conferinţă de presă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`