Olanda a devenit cea mai recentă țară care a suspendat utilizarea vaccinului contra coronavirusului Oxford-AstraZeneca din cauza îngrijorărilor cu privire la posibilele efecte secundare.
Guvernul olandez a declarat că măsura, care va dura până cel puțin 29 martie, este o măsură de precauție. Republica Irlanda a luat mai devreme o decizie similară cu privire la rapoartele de evenimente de coagulare a sângelui la adulți în Norvegia.
Organizaţia Mondială a Sănătății consideră că nu există motiv de îngrijorare la vaccinare
Dar Organizația Mondială a Sănătății spune că nu există nicio legătură între vaccin și un risc crescut de a dezvolta un cheag. Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) – care efectuează în prezent o analiză a incidentelor de cheaguri de sânge – spune că beneficiile vaccinului continuă să depășească riscurile sale.
Danemarca, Norvegia, Bulgaria, Islanda și Thailanda și-au oprit deja utilizarea vaccinului AstraZeneca.
În România s-a luat în considerare, iniţial, oprirea vaccinării cu AstraZeneca. Totuşi, după mai multe declaraţii controversate, în tară s-a luat decizia de a se retrage lotul cu probleme iar campania de vaccinare cu AstraZeneca să continue. De altfel, mii de români s-au programat la vaccinare cu vaccinul dezvoltat de Oxford.
Ce măsuri a luat guvernul olandez?
Într-o declarație, guvernul olandez a declarat că acționează din precauție în urma rapoartelor din Danemarca și Norvegia cu privire la posibile efecte secundare grave.
„Nu putem permite nicio îndoială cu privire la vaccin”, a declarat ministrul olandez al Sănătății, Hugo de Jonge.
„Trebuie să ne asigurăm că totul este corect, așa că este înțelept să ne oprim pentru moment”.
Decizia de duminică va provoca acum întârzieri în programul de vaccinare olandez.
Autoritățile au comandat în prealabil 12 milioane de doze de AstraZeneca, cu aproape 300.000 de vaccinări programate în următoarele două săptămâni, conform bbc.com
Ce a spus AstraZeneca despre întregul scandal de vaccinare
Într-o declarație, AstraZeneca a spus că nu există dovezi ale unui risc crescut de coagulare din cauza vaccinului. Acesta a spus că în întreaga UE și Regatul Unit au existat 15 evenimente de tromboză venoasă profundă (TVP) și 22 de evenimente de embolie pulmonară raportate printre cei vaccinați.
„Aproximativ 17 milioane de persoane din UE și Marea Britanie au primit acum vaccinul nostru, iar numărul cazurilor de cheaguri de sânge raportate în acest grup este mai mic decât sutele de cazuri care ar fi de așteptat în rândul populației generale”, a spus Ann Taylor, directorul medical al firmei.
Natura pandemiei a dus la o atenţie sporită în cazuri individuale şi mergem dincolo de practicile standard pentru monitorizarea siguranţei medicamentelor autorizate în raportarea evenimentelor de vaccinare, pentru a asigura siguranţa publică.
Răzvan Cherecheş, specialist în sănătate publică îi liniștește pe români
Răzvan Cherecheș îi linişteşte pe români. Într-o intervenţie publică, specialistul în sănătate publică explică faptul că, la nivel mondial, în urma vaccinării cu AstraZeneca doar 30 de persoane au făcut tromboze, dintr-un total de 5 milioane de vaccinaţi.
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, profesorul de sănătate publică la Universitatea Babeş- Bolyai din Cluj-Napoca, a susținut că 100.000 de persoane au făcut tromboze din cinci milioane de persoane infectate cu coronavirus.
„30 de persoane au făcut tromboze din cinci milioane de vaccinaţi cu vaccinul AstraZeneca. 100.000 de persoane au făcut tromboze din cinci milioane de persoane care au fost infectate COVID-19, potrivit unui studiu. Cred că putem să începem să ne liniştim cu toţii”, scrie Răzvan Cherecheş pe Facebook.