Prima pagină » Actualitate » Om de afaceri libanez, arestat în România: e declarat ‘terorist’ de către SUA

Om de afaceri libanez, arestat în România: e declarat ‘terorist’ de către SUA

25 feb. 2023, 18:40,
în Actualitate

Omul de afaceri libanez Mohammad Ibrahim Bazzi, care a fost desemnat drept „terorist”de către Departamentul Trezoreriei SUA, a fost arestat în România la 24 februarie, fiind acuzat de evaziune de sancțiuni și spălare de bani. Bazzi este acuzat că s-a folosit de vasta sa rețea de afaceri pentru a se sustrage sancțiunilor americane împotriva Hezbollah.

El ar fi creat o rețea de companii fantomă pentru a ascunde originea fondurilor și pentru a-și ascunde relațiile cu Hezbollah, inclusiv furnizarea de arme și muniții, informează postul de televiziune libanez LBCI.

Bazzi a fost asociat cu alte câteva persoane care au fost desemnate de guvernul SUA pentru implicarea lor în activitățile Hezbollah

Operațiunea Cassandra

Bazzi a fost una dintre persoanele vizate anterior în cadrul operațiunii Cassandra. Operațiunea Cassandra a fost o investigație a Administrației americane pentru combaterea drogurilor (DEA) care a vizat activitățile criminale globale ale grupului militant libanez Hezbollah, inclusiv traficul de droguri și spălarea de bani. Operațiunea a fost lansată în 2008 și a continuat până în 2015, ducând la arestarea și urmărirea penală a numeroase persoane implicate în rețeaua infracțională a Hezbollah

În general, Operațiunea Cassandra a fost considerată o lovitură semnificativă dată activităților infracționale ale Hezbollah, zeci de persoane fiind vizate și arestate în urma investigației. Cu toate acestea, operațiunea a fost, de asemenea, supusă criticilor, în special în ceea ce privește acuzațiile potrivit cărora administrația Obama ar fi minimalizat importanța acesteia pentru a evita perturbarea negocierilor privind acordul nuclear cu Iranul.

Alte persoane implicate

Bazzi a fost asociat cu alte câteva persoane care au fost desemnate de guvernul SUA pentru implicarea lor în activitățile Hezbollah. Printre aceste persoane se numără Adham Tabaja, Ali Charara, Abbas Hassan, Ali Fayad, Ayman Joumaa, Abdallah Safieddine și Mohamad Noureddine.

Acuzațiile împotriva lui Bazzi sunt pasibile de o pedeapsă maximă de 20 de ani de închisoare pentru fiecare acuzație de spălare de bani și de până la 10 ani pentru încălcarea sancțiunilor americane. Autoritățile americane vor colabora cu omologii lor români pentru a-l aduce pe Bazzi în fața justiției.

Potrivit autorităților, Bazzi a strâns milioane de dolari pentru Hezbollah prin activitățile sale de afaceri din Belgia, Liban, Irak și Africa de Vest. El a fost desemnat terorist global special desemnat de către Departamentul de Trezorerie al SUA la 17 mai 2018. Cinci companii deținute sau controlate de Bazzi au fost, de asemenea, desemnate de Trezoreria SUA la aceeași dată. Statele Unite au oferit o recompensă de până la 10 milioane de dolari pentru informații despre Bazzi.

Apropiat de președintele Gambiei

Între 2009 și 2010, Bazzi a colaborat cu Abdallah Safi-Al-Din, reprezentantul Hezbollah în Iran, și cu Banca Centrală a Iranului pentru a spori accesul bancar între Iran și Liban. În 2011, Bazzi și Safi-Al-Din au lucrat pentru a rezolva o dispută și a restabili relațiile dintre Iran și Gambia. Potrivit Trezoreriei SUA, Bazzi este un „asociat apropiat” al lui Yahya Jammeh, fostul președinte al Gambiei, care a fost sancționat de Statele Unite în decembrie 2017 pentru dosarul său de încălcare a drepturilor omului și spălare de bani.

Cinci dintre companiile lui Bazzi au fost, de asemenea, desemnate de Trezoreria SUA la 17 mai 2018. Printre acestea se numără conglomeratul belgian de servicii energetice Global Trading Group NV, compania petrolieră gambiană Euro African Group LTD, precum și trei companii cu sediul în Liban: Africa Middle East Investment Holding SAL, Premier Investment Group SAL Offshore și Car Escort Services S.A.L. Off Shore. La 24 aprilie 2019, Biroul de control al activelor străine (OFAC) al Departamentului Trezoreriei SUA l-a desemnat pe fiul lui Bazzi, Wael Bazzi, pentru că a acționat în numele tatălui său.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`