Prima pagină » International » ONU avertizează că ridicarea dobânzilor de referință, menită să combată inflația, are un efect secundar catastrofal
ONU avertizează că ridicarea dobânzilor de referință, menită să combată inflația, are un efect secundar catastrofal

ONU avertizează că ridicarea dobânzilor de referință, menită să combată inflația, are un efect secundar catastrofal

03 oct. 2022, 22:41,
în International

O agenție a Organizației Națiunilor Unite a avertizat luni asupra riscului unei recesiuni mondiale provocate de politica monetară, care ar avea consecințe deosebit de grave pentru țările în curs de dezvoltare, și a cerut o nouă strategie, transmite Reuters.

„O înăsprire monetară excesivă ar putea inaugura o perioadă de stagnare și instabilitate economică” pentru unele țări, a afirmat Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD) într-o declarație publicată împreună cu raportul său anual.

„Orice convingere că acestea (băncile centrale) vor putea să reducă prețurile bazându-se pe rate ale dobânzii mai mari fără a genera o recesiune este, sugerează raportul, un pariu imprudent”, a spus acesta.

Raportul a avertizat asupra unei potențiale crize a datoriilor în țările în curs de dezvoltare

Raportul a afirmat că ratele mai mari ale dobânzilor, inclusiv creșterile operate de Rezerva Federală a SUA, ar avea un impact mai sever asupra economiilor emergente, care au deja niveluri ridicate ale datoriei publice și private. Raportul, intitulat „Perspective de dezvoltare într-o lume fracturată”, a avertizat, de asemenea, asupra unei potențiale crize a datoriilor în țările în curs de dezvoltare.

„Actualul curs de acțiune afectează persoanele vulnerabile de pretutindeni, în special în țările în curs de dezvoltare. Trebuie să schimbăm cursul”, a declarat secretarul general al UNCTAD, Rebeca Grynspan, în cadrul unei conferințe de presă la Geneva.

Fondul Monetar Internațional a avertizat că unele țări ar putea intra în recesiune anul viitor

Întrebată despre soluții, aceasta a sugerat că există și alte modalități de a reduce inflația, menționând impozitele neașteptate pentru corporații, reglementări mai bune pentru a controla speculațiile cu produse de bază și eforturi pentru a rezolva blocajele din partea ofertei.

„Dacă vreți să folosiți un singur instrument pentru a reduce inflația… singura posibilitate este să aduceți lumea la o încetinire care va sfârși într-o recesiune”, a spus ea.

În general, UNCTAD și-a revizuit în scădere proiecția privind creșterea globală pentru 2022 la 2,5%, de la 2,6% cât estimase anterior în evaluarea sa din martie. Ea se așteaptă la o creștere de 2,2% în 2023.

Fondul Monetar Internațional a avertizat, de asemenea, luna trecută că unele țări ar putea intra în recesiune anul viitor și și-a revizuit în scădere prognoza de creștere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`