International

ONU confirmă că Rusia a folosit bombe ilegale cu dispersie împotriva Ucrainei

Publicat: 11 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
ONU confirmă că Rusia a folosit bombe ilegale cu dispersie împotriva Ucrainei
ONU consideră că numărul real de civili decedați este mult mai mare decât cel înregistrat

Biroul Organizației Națiunilor Unite (ONU) pentru drepturile omului a declarat astăzi că a primit „dovezi credibile„ cu privire la cazuri multiple în care forțele armate ruse au folosit muniții cu dispersie în zone populate ale Ucrainei.

ONU a adăugat că utilizarea nediscriminatorie a unor astfel de arme poate fi echivalată cu crime de război.

ONU consideră că numărul real de civili decedați este mult mai mare decât cel înregistrat

Agenția ONU dispune de zeci de monitori în Ucraina și se așteaptă să ajungă mai mulți, de îndată ce o comisie instituită de Consiliul de Geneva pentru a investiga posibile crime de război va fi operațională.

Până în prezent, ONU a confirmat cel puțin 549 de morți civili în Ucraina, de la începutul atacurilor ruse de pe 24 februarie, deși se crede că cifra reală este cu mult mai mare.

„Datorită efectelor lor extinse, utilizarea munițiilor cu dispersie în zonele populate este incompatibilă cu principiile dreptului internațional umanitar care guvernează desfășurarea ostilităților”, a declarat purtătorul de cuvânt, Liz Throssell, jurnaliştilor la Geneva.

Bombele cu dispersie, interzise încă din 2008

Organizația Națiunilor Unite, a transmis la Geneva că atacurile împotriva civililor sunt interzise prin dreptul internațional și pot echivala crimelor de război.

„Reamintim autorităților ruse că dirijarea atacurilor împotriva civililor și a obiectelor civile, precum și așa-numitele bombardamente de zonă în orașe și sate și alte forme de atacuri nediscriminatorii, sunt interzise de dreptul internațional și pot echivala cu crime de război”.

Bombele cu dispersie sunt alcătuite dintr-o carcasă goală care explodează în aer, dispersând zeci sau chiar sute de „bombițe” mai mici pe o zonă largă. Rusia nu este parte la o convenție din 2008 care interzice munițiile cu dispersie, deși este obligată de dreptul internațional umanitar, în special de interzicerea atacurilor fără discriminare.

OMS a confirmat 27 de atacuri asupra centrelor de sănătate din Ucraina

Ucraina a acuzat vineri forțele ruse că au lovit un spital de psihiatrie din apropierea orașului Izyum, din est. Throssell a spus că rapoartele privind atacurile asupra centrelor de sănătate din Ucraina sunt „șocante”, potrivit Reuters.

O bază de date a Organizației Mondiale a Sănătății a arătat vineri că au existat până acum 27 de atacuri confirmate asupra centrelor de sănătate de la începutul invaziei ruse. Rusia a negat că a vizat civili în ceea ce numește o „operație specială” de dezarmare a Ucrainei.

Adauga un comentariu