Razboi în Ucraina

ONU se poziționează de partea rușilor după anunțul lui Vladimir Putin privind pacea de Crăciun

Publicat: 05 ian. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
ONU se poziționează de partea rușilor după anunțul lui Vladimir Putin privind pacea de Crăciun
ONU se poziționează de partea rușilor după anunțul lui Vladimir Putin privind pacea de Crăciun

Secretarul general al ONU, António Guterres, salută introducerea de către Rusia a unei încetări a focului în sărbătorile de Crăciun de-a lungul întregii linii de contact militar între părțile din Ucraina, a declarat joi purtătorul de cuvânt al secretarului general Stephane Dujarric.

„Crăciunul este o perioadă sacră atât pentru ruși, cât și pentru ucraineni. Posibilitatea ca acest timp sacru să fie respectat prin încetarea tuturor ostilităților este întotdeauna salutată de secretarul general”, a declarat Dujarric în timpul unui briefing de presă, relatează Interfax.

Președintele rus Vladimir Putin i-a cerut ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, să introducă o încetare a focului pentru o perioadă de timp în perioada Crăciunului pe stil vechi.

Administraţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat, joi seară, că nu acceptă armistiţiul propus de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, de încetare a focului pe întreaga linie a frontului în 6-7 ianuarie cu ocaz Crăciunului ortodox pe stil vechi.

Rezidenții și soldații ucraineni sunt sceptici față de anunțul de încetare temporară a focului al Rusiei

Ucrainenii sunt sceptici cu privire la ordinul președintelui rus Vladimir Putin de încetare temporară a focului unilateral pentru Crăciunul ortodox.

În Herson, unde cel puțin patru persoane au fost ucise joi, Pavlo Skotarenko a spus că nu se așteaptă să se schimbe prea multe.

„Ne bombardează în fiecare zi, oameni mor în Kherson în fiecare zi. Și această măsură temporară nu va schimba nimic”.

Skotarenko este antreprenor și a vorbit cu CNN la telefon. El crede că, chiar dacă conducerea militară rusă va respecta încetarea temporară a focului, trupele de pe teren nu o vor face.

„Soldații lor de aici, la sol, vor continua să tragă cu mortare. Provocările se vor întâmpla cu siguranță”.

„Singurul lucru pozitiv din această posibilă încetare a focului este că băieții noștri pot avea o zi sau două pentru odihnă și resetare”, a adăugat el.

Anunțul pare un efort de a curăța imaginea Rusiei

Un soldat ucrainean pe primele linii în regiunea Luhansk de est, care se numește indicativul Archer, a declarat telefonic pentru CNN că anunțul pare un efort de a curăța imaginea Rusiei.

„Nu cred că acest lucru se face într-un scop tactic militar, într-o zi nu se va rezolva mare lucru. Poate că acest lucru se face pentru a face imaginea întregii Rusii puțin mai umană, pentru că atât de multe atrocități apar în mod constant și asta le-ar putea câștiga câteva puncte de sprijin din partea oamenilor.”Un soldat din brigada 93 Kholodnyi Yar, care nu a vrut să-și dea numele din motive de securitate, a declarat pentru CNN că este greu de crezut că va rezulta ceva din anunț. „Ca militar, nu cred în această ticăloșie. Nu cred că va exista vreun „mod de tăcere”, cred că vor continua să bombardeze la fel ca întotdeauna”.

A aștepta orice promisiuni rusești „este auto-înșelare”, a spus el. Maxim, un inginer originar din Harkov, a spus că este o capcană.

„Poate că nu bombardează ținte civile, dar situația de pe front va fi aceeași, poate chiar agravată. Și vor încerca să arate Occidentului, grevele ucrainene ca răspuns, ca o încălcare a încetării focului. Dar nimeni nu va cădea în ea.”

Adauga un comentariu