International

ONU trage un semnal de alarmă: Atacurile asupra şcolilor par să devină o tactică de război în Africa

Publicat: 11 sept. 2020
ONU trage un semnal de alarmă: Atacurile asupra şcolilor par să devină o tactică de război în Africa
ONU trage un semnal de alarmă: Atacurile asupra şcolilor par să devină o tactică de război în Africa

Atacurile asupra şcolilor par să devină o tactică de război, atrage atenția Organizația Naţiunilor Unite. Această tendință se observă în special în special în regiunile măcinate de conflicte din Africa, iar ținte sunt atât copiii, cât și profesorii, scrie Agerpres, preluând DPA.

„Pare să se dezvolte o nouă tactică de război, în special în Sahel (regiune în vestul Africii – n.r.), unde şcolile sunt luate ca ţintă tocmai pentru că sunt şcoli, şi cu atât mai mult dacă au în grijă fete”, a spus Virginia Gamba, reprezentantă specială a ONU pentru copii şi conflicte armate într-o informare către Consiliul de Securitate al ONU.

ONU trage un semnal de alarmă: Atacurile asupra şcolilor par să devină o tactică de război în Africa

În Burkina Faso, 2.500 de şcoli au fost închise în ultimul an în urma unei înmulţiri a atacurilor, în care sunt răpiţi profesori şi sunt incendiate unităţi de învăţământ, a afirmat ea.

În Mali, 1.260 de şcoli au fost închise în ultimii doi ani după ce au fost ameninţaţi şi ucişi profesori şi au fost arse cărţi.

Reprezentanta ONU a precizat că pandemia de coronavirus nu face decât să înrăutăţească situaţia.

„Şcolile închise şi economiile în descompunere generează factori în lanţ, care favorizează recrutarea şi exploatarea sexuală a copiilor, dar şi căsătoriile între minori”, a afirmat ea.

Virginia Gamba a făcut apel la toate părţile aflate în război să respecte caracterul civil al şcolilor.

Directorul executiv al UNICEF, Henrietta Fore, a spus că pandemia a perturbat procesul de educaţie pentru mai mult de un miliard de copii în întreaga lume, inclusiv pentru mulţi dintre cei 75 de milioane de copii care trăiesc în ţări marcate de conflicte.

Sâmbăta, declarată zi de rugăciune pentru încetarea pandemiei într-un stat african după ce un localnic a avut o viziune

Președintele Ugandei, Yoweri Museveni, a decis ca sâmbăta să fie dedicată rugăciunilor speciale pentru încetarea pandemiei de coronavirus, scrie BBC.

Președintele statului african a decis ca sâmbăta să devină, la nivel național, Zi de rugăciune pentru salvarea omenirii de pandemia de COVID-19. Șeful statului a declarat că i-a venit această idee după ce un cetățean i-a măsturisit că Dumnezeu i-a trimis o viziune.

„Dumnezeu i-a transmis, într-o viziune, că trebuie să organizez rugăciuni la nivel național, pentru ca El să ne salveze de pandemie. Astfel, declar ziua de sâmbătă, 29 august, Zi de rugăciune și sărbătoare națională. Stați în case și rugați-vă”, a declarat președintele Museveni.

Uganda a raportat până în prezent 2.679 cazuri de coronavirus și 28 de decese.

Potrivit statisticilor ECDC, pe continentul african, cele mai multe cazuri s-au înregistrau în Africa de Sud, Egipt, Nigeria, Maroc şi Ghana.

Adauga un comentariu