Local

Operație inedită de reconstucție mamară la IRO – FOTO

Publicat: 15 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Operație inedită de reconstucție mamară la IRO - FOTO
Secția de Chirurgie Plastică din cadrul IRO Iași

Medicii de la Secția de Chirurgie Plastică din cadrul IRO Iași au efectuat la începutul acestei săptămâni o operație de reconstucție mamară la o pacientă oncologică de 38 de ani, folosind o tehnică inovativă, preluată de la echipa de medici americani aflați în vizită la Iași.

Specialiștii americani colaborează de 10 ani pentru operații complexe și operații de reconstrucție după cancere cu chirurgi români, în cadrul unui proiect sponsorizat de Rotary International.

“Dna doctor Andrea Moreira ne-a învățat să facem o chestiune mai particulară. Noi refăceam doar sânul, dar doamna ne-a învățat să facem sânul să fie și sensibil, să conectăm și nervii, nu numai vasele. Este mai bine și mai plăcut și pentru femeie. A doua noutate este că s-a realizat un sân mult mai mare. De obicei noi folosim la reconstrucție jumătate din pielea de pe burtă. La doamna respectivă am folosit toată pielea de pe burtă. Practic, cantitate dublă. Din acest punct de vedere este o premieră medicală”, a declarant prof. dr. univ. Dragoș Pieptu.

Operația a durat 12 ore, iar peste 5 zile pacienta va fi externată, urmând ca în două săptămâni să își reia activitatea din viața de zi cu zi.

“Este important să educăm populația, în special femeile, să știe că reconstrucția mamară este o opțiune pentru ele, dacă își doresc acest lucru. Am colaborat foarte bine cu medicii de la IRO, am împărtășit din experiența noastră, spitalul are resurse, și ar fi bine ca mai multe persoane să aibă acces la aceste proceduri”, a declarant și dr. Andrea Moreira – director de inovații și profesor asociat la University of Pittsburgh, care a venit pentru prima dată în România.

Din echipa care a venit în acest an la IRO Iași fac parte:

  • Dr. Edward Chang – profesor la MD Anderson Cancer Center din Houston, Texas și Godina Fellowship (cel mai important premiu acordat unui microchirurg), prezent a noua oară în România și a cincea oară când operează la noi în țară;
  •  Dr. Chris Campbell – director de reconstrucții oncologice și profesor asociat la University of Virginia. Este a patra oară în România și a treia oară când operează;
  • Dr. Andrea Moreira – director de inovații și profesor asociat la University of Pittsburgh. Este pentru prima data în România;
  •  Dr. Peter Deptula – microchirurg și profesor asistent la University of Hawaii, pentru prima data la noi în țară;
  • Dr. Daniel Murariu – medic de origine română, microchirurg la Athena Clinic, Honolulu, fost Director de Microchirurgie și Chirurgie Limfatică și profesor asociat la University of Pittsburgh.

Prima vizită a specialiștilor americani avut loc în anul 2014.

Adauga un comentariu