Dacă astăzi ar avea loc alegerile prezidențiale, Marcel Ciolacu ar beneficia de procentul pe care în general îl arată toate sondajele. Ceva peste 30%. Ghinionul lui e că e premier în funcție, iar avantajele acestei poziții sunt inferioare dezavantajelor. Timpul lucrează împotriva sa. Și nu este deloc exclus ca, la data alegerilor, rezultatele sale electorale să se plaseze mult mai jos.
Dovada cea mai elocventă că așa stau lucrurile ne-o generează ultimul eveniment major declanșat de Guvernul pe care Ciolacu îl conduce. Așa-numita reformă a pensiilor. Care a pornit cu stângul. După ce reprezentantul USR în Guvern a scris prostii uluitoare în proiectul Planului Național de Redresare și Reziliență, amputând astfel șansele reale ale următorului Guvern condus de Marcel Ciolacu de a ameliora situația seniorilor și de a reintroduce contributivitatea și echitatea în sistemul de pensii. Totul s-a transformat într-un talmeș-balmeș. Într-un fiasco de proporții apocaliptice din punctul de vedere al percepției publice. Fără să li se scadă nominal pensiile, unui număr uriaș de vârstnici li s-a amputat viitorul, pentru că veniturile acestora nu vor mai fi ani de zile indexate și vor fi siliți să ia în piept inflația. Și, în plus, nu se știe ce se va întâmpla cu pensiile de urmaș și nici cu posibilitatea acestora de a contracta credite în baza talonului de pensie. Pentru a turna parcă gaz peste foc, o serie întreagă de funcționari incompetenți sau răuvoitori ai caselor de pensii s-au dovedit incapabili să organizeze în mod eficient audiențele cu vârstnicii nemulțumiți, creând la ghișeele instituției cozi interminabile. Iar pentru a-i traumatiza până la capăt pe pensionari, fără niciun fel de explicații, Poșta le solicită returnarea documentelor de recalculare.
Percepția publică este expresia cheie în această perioadă premergătoare alegerilor. Chiar dacă s-a greșit la unele recalculări, chiar dacă nu au fost prevăzute situații, cum sunt cele pe care le-am exemplificat mai sus, dacă guvernanții ar fi ieșit, ar fi căutat și ar fi dat explicații plauzibile și soluții realiste pentru remedierea situației, uriașa masă de pensionari, 4,5 milioane de persoane, ar fi înțeles, nu s-ar fi alertat, ar fi avut răbdare și încredere în bunele intenții ale guvernanților. Nu s-a întâmplat așa și tăvălugul a pornit.
Am dezvoltat exemplul de mai sus pentru a mă face mai bine înțeles atunci când consider că, dacă timpul ar fi putut fi oprit în loc, Marcel Ciolacu ar fi avut șanse mai bune de a câștiga prezidențialele, răsturnând percepția obsesivă a PSD cum că un reprezentant socialist nu poate ajunge la butoanele de la Cotroceni. Dar greșelile care se acumulează în mod periculos sunt mult mai numeroase. Tot legat de pensii, s-a produs un adevărat sacrilegiu în ceea ce-i privește pe nevăzători, cărora le-au fost amputate în mod de-a dreptul sadic veniturile și care așteaptă nu promisiuni ale premierului, ci pur și simplu remedierea situației. Care întârzie. Dar ce să-i faci? Poate că, în înțelepciunea sa, Marcel Ciolacu s-a gândit că cei mai mulți dintre nevăzători nu votează. Tot la ordinea zilei e un scandal uriaș, unic în istoria recentă a României, cu foștii salariați din domeniile periculoase. Minerit și așa mai departe. Sunt sute de mii de persoane, cărora sănătatea le-a fost periclitată din cauza condițiilor de muncă, care din acest motiv au ieșit la pensie mai repede, iar acum banii pe care îi primesc au fost înjumătățiți. Toți acești oameni sunt deciși să vină la Palatul Victoria, peste Guvern. În mod neașteptat, asistăm și la un protest, care se va amplifica în zilele următoare, al crescătorilor de ovine, care acuză incompetența unor funcționari publici sau chiar un veritabil complot împotriva acestei industrii încă sustenabile din România și care aduce sume importante de bani din exportul de oi și capre. Cum Dumnezeu, după ce molima a fost localizată în Sulina, după cum au garantat autoritățile, ea s-a extins cu repeziciune, ajungând să îi afecteze pe crescătorii de ovine din Suceava? Este o mână criminală? Sau este vorba tot despre incompetență? Și, pentru a încheia această enumerare, care nu are pretenția de a fi exhaustivă, un adevărat tsunami îi lovește pe români acolo unde îi doare mai mult. Vin facturile mărite la energie, în condițiile în care cetățenii nu pot supraviețui fără aer condiționat, iar plafonarea prețului la curentul electric urmează să fie sistată.
Numai bombe cu ceas pe agenda Guvernului, care se adaugă altor și altor dificultăți moștenite de la Executivele anterioare. Prudent fiind de felul lui și înconjurat tot de oameni prudenți, ca să mă exprim elegant, Marcel Ciolacu este incapabil să ia bărbătește taurul de coarne și, într-o perioadă de mare cumpănă, să conducă eficient economia României. În consecință, timpul lucrează implacabil împotriva lui. Toate se sparg în capul social-democraților. Pentru că ei sunt percepuți ca oamenii de la butoanele puterii. Analiștii politici vor trebui să anticipeze înaintea institutelor de sondare, care sunt toate arondate unor partide politice, ritmul în care credibilitatea PSD și a candidatului prezidențial al acestui partid se diminuează. Dacă astăzi Marcel Ciolacu are 31-32% procente privind intenția de vot, câte procente va avea el mâine, în condițiile în care nu poate să scoată niciun iepuraș din pălărie? Tic-tac!